Testverslag Cyclops-drd jeans

Share Motorrijders met verstand dragen onder het rijden veiligheidskledij. Maar omdat lang niet iedereen stoer geharnast op en naast de motor wil gezien worden heeft de industrie veiligheidskledij ontwikkeld die als twee druppels water lijkt op gewone vrijetijdskledij.Moderne motorkledij is namelijk niet alleen veilig, maar zit ook comfortabel en is esthetisch verantwoord.
Met hoogwaardige kunststofvezels versterkte jeans zijn al een tijdje op de markt. Het merendeel daarvan beschermt je bij een val tegen schuifschade maar biedt geen protectie tegen de klap(pen) tegen het wegdek die aan dat schuiven vooraf gaan. Met die belangrijke tekortkoming voor ogen is de in Nederland ontwikkelde Cyclops-drd jeans tot stand gekomen. De drd in de naam staat voor Damage Reduction Denim en is al een eerste indicatie dat dit product extra bescherming biedt.
Onder de verder klassiek gevormde jeans zijn niet alleen ruime panden Kevlar gestikt maar zijn er ook vakken aangebracht waarin protectoren passen. Op de heupen kan je daardoor de bijgeleverde zachte protectoren aanbrengen terwijl eveneens bijgeleverde voorgevormde CE gekeurde protectoren de knieën tegen impact beschermen. De constructie is zo gemaakt dat de protectoren snel kunnen geplaatst en verwijderd worden. De plaats die ze in de jeans innemen is heel goed gekozen waardoor het draagcomfort niet in het gedrang komt. Goed om weten: de Cyclops-drd jeans hebben een traditionele jeans snit en zijn dus voorzien van een taille die op de klassieke hoogte komt. Een bouwvakkers-decolleté en/of een blote rug zal je er dus zelfs onder het rijden niet door krijgen.
De buitenschaal van de Cyclops-drd jeans is gemaakt uit 98% katoen en 2% lycra. De pasvorm is uitstekend zowel op als naast de motor en de pijpen zijn lang genoeg om ook onder het rijden met sterk gebogen benen voldoende bescherming te hebben rond de kuiten. Stevige riemlussen bieden plaats aan een riem van respectabele breedte. De metalen rits van de voorbroek is stevig doch diskreet geplaatst. De rits kan met andere woorden geen beschadiging aanbrengen aan de tank van de motor.
Door ons veelvuldig gereden testritten hebben uitgewezen dat de Cyclops-drd jeans mooi vormvast blijft. Zelfs na een lange rit op een sportmotor staan je knieën dus niet in je broek als je afstapt. Een belangrijk detail dat we ervoeren was ook dat de kevlar panden geen irritatie veroorzaakten op de huid. Ook de stiknaden bleken niet in staat het rijplezier te vergallen. Het zweet werd door de constructie bovendien mooi opgenomen. En daarmee zijn we bij het onderhoud van de Cyclops-drd jeans aangekomen. Goed nieuws is dat de broek –zonder de protectoren natuurlijk – zonder meer in de wasmachine kan. Aangeraden wordt de jeans apart te wassen omdat de kleuren kunnen doorlopen. Dat laatste is waarschijnlijk een waarschuwing die voornamelijk om juridische redenen wordt vermeld want wij wasten de jeans herhaaldelijk op 40 graden zonder dat er aan het andere wasgoed iets veranderde. De eerlijkheid gebiedt ons echter te vertellen dat we de nieuwe broek eerst gedurende een aantal uren hebben laten weken in een azijnoplossing. Een oud middeltje dat blijkbaar nog altijd even goed werkt…
Wie de Cyclops-drd jeans wil strijken zal daar niet veel werk aan hebben. De panden zijn zo gevormd dat ze zich gemakkelijk laten strijken. Ook de vijf zakken staan het verwijderen van onevenheden in de stof niet in de weg. De Cyclops-drd jeans is te koop in de kleuren zwart en naturel jeans. Er is zowel een dames als een herenversie te koop. Mannen kunnen kiezen uit de maten L tot en met XXXL, de dames hebben de maten L tot XXL tot hun beschikking. Bij American Legend te Zandvliet kost de Cyclops-drd jeans 129,99 euro, ongeacht kleur en/of maat….