Jonny jacket

Share Goed materiaal is het halve werk. En dat is niet anders in de motorsport. Wie al eens in een geperforeerd lederen racepak voor langere tijd in de regen of bij frisse temperaturen heeft gereden, weet daarvan mee te spreken. Koud en nat tot op het bot blijft al snel van je opperste concentratie niet veel meer over. Het gevolg is tragere rondetijden, het verlies van plaatsen, een verhoogde kans op valpartijen en last but not least een reële kans op verwondingen voor zowel jezelf als je collega-piloten.
Dat dergelijke zaken vermeden kunnen worden door het gebruiken van de juiste uitrustingstukken is een hele geruststelling. Dat die bestaan, daar twijfelt niemand aan. Tenslotte rijden de topsporters al lang met speciale flinterdunne maar water- en winddichte overjasjes op de circuits als de weersomstandigheden dat vereisen. Maar waar koop je die dingen in hemelsnaam, dat is de vraag die veel amateur-circuitrijders bezighoudt.
Het antwoord is zo eenvoudig dat je je wel voor de kop kunt slaan dat je er niet sneller op gekomen bent; bij je dealer natuurlijk. Motrax heeft immers het Jonny Jacket in zijn aanbod en elke motordealer kan het materiaal van Motrax via Ledrie Sales aankopen. Het Jonny Jacket is verkrijgbaar in de maten medium; large, extra large en extra/extra large. Wij testten een matzwarte versie maar er bestaat er eveneens een doorschijnende uitvoering. Het materiaal waaruit het Jonny Jacket is vervaardigd, is gecoat polyester. Het kan met de hand uitgewassen worden in een sopje met een temperatuur van 30 graden. Omwille van het feit dat het materiaal niet ademend is, wordt het afgeraden het jacket te dragen indien dat niet strikt vereist is. Het is anders niet denkbeeldig dat de ingesloten transpiratie zich in het lederen pak gaat ophopen. Ook wordt het gebruik van de zwart gekleurde uitvoering in combinatie met witte panelen in het lederen pak afgeraden omdat eventueel verkleuring zou kunnen optreden. Een advies dat wij per abuis negeerden maar gelukkig kwamen we er zonder verkleurd pak vanaf. Het jacket heeft zoals verwacht de snit van een vest maar er is meer aan de hand. Het vestje is verlengd met een geïntegreerde korte broek die ervoor zorgt dat ook de liezen en het achterwerk beschermd zijn tegen weer en wind. Ook de mogelijkheid dat het jacket onder het rijden naar boven kruipt, wordt daarmee afdoende vermeden. Met elastiek afgeboorde mouwen, velcro- en een ritssluiting zorgen samen met een goed bedachte snit voor een echt wel passend geheel dat - als je de juiste maat hebt gekozen - comfortabel zit bovenop een lederen racepak. Het feit dat dit met een "bochel" is uitgerust, staat dat niet in de weg zoals we proefondervindelijk mochten constateren. Wapperen in de wind; de meeste regenpakken hebben er wel kaas van gegeten. Onder raceomstandigheden stoort al dat getrek en gewapper niet alleen enorm, het komt ook zeker de stroomlijning van de piloot niet ten goede. Het Jonny jacket voelt echter weinig of geen drang om zich bij hoge snelheden in de negatieve zin te laten opmerken. Enkel ter hoogte van de bovenarmen constateerden we een heel lichte beweging maar dan reden we wel snelheden die heel dicht de 200 kilometer per uur benaderden. En zelfs bij die snelheden drongen zowel de rijwind als de regen niet door tot in de bovenste helft van ons lederen racepak. Natte benen, voeten en handen riskeer je dus wel nog als je een Jonny jacket draagt, maar het gemaakte verschil is alvast een stevige slok op een borrel. Het Jonny jacket van Motrax is verkrijgbaar via de betere motordealer. De richtprijs bedraagt 49,95 euro voor de transparante uitvoering, in sober matzwart betaal je er 64,95 euro voor. Een schijntje toch nu je weet wat je er allemaal voor in de plaats krijgt?!