Oxford Bone Dry jacket testverslag

Share Vandaag de dag beginnen (eindelijk!) meer en meer motorrijders erin te geloven dat opvallen in het verkeer de veiligheid ten goede komt. Met de regelmaat van de klok zie je in fluo kleuren gestoken helmen opduiken en ook de reflecterende overjasjes worden steeds meer gebruikt. Vooral motorrijders die zich regelmatig in druk verkeer mengen, dragen ze en de trend lijkt nu ook over te waaien naar de recreatieve toerrijders.
Oxford, de Engelse motoraccessoire-specialist, waarvan de producten in België verdeeld worden door Motana, timmert ook op dat vlak aan de weg. De Oxford Bone Dry Fluo jas is hun laatste creatie. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, is deze jas niet hier en daar voorzien van fluo strips, maar is die reflecterende stof overwegend gebruikt in combinatie met donkergrijze accenten. Het resultaat is dat niemand meer naast je kan kijken, waar je in deze jas ook gaat of staat, iedereen heeft je meteen gezien. En dat zonder dat je nog extra zaken - zoals een overjasje et cetera - aan je uitrusting hoeft toe te voegen.
Dat het bij de ontwikkelaars van Oxford om meer ging dan alleen maar een verhoogde zichtbaarheid getuigt de constructie van de jas. Zoals de naam al aangeeft is dit een op en top wind- en waterdichte motorjas die door een goede ventilatie en een uitneembare voering geschikt is om het gehele jaar door gedragen te worden. Waterdichte ritsen, overlappende sluitingen en vijf afsluitbare ventilatieopeningen en een uit drie lagen bestaande constructie maken dat dat in de praktijk ook zo is. Inderdaad, drie lagen. Onder de buitenjas is een uitritsbaar waterdicht membraam aangebracht. Daarachter is een flinterdunne, maar desondanks behaaglijk warme onderjas met een ritssluiting vastgemaakt. Het geheel is goed op mekaar afgestemd en het draagcomfort is hoog. Wij reden met deze jas ettelijke honderden kilometers in allerlei winterse weersomstandigheden en konden de constructie nergens op een foutje betrappen. Waterdicht, winddicht en lekker warm, ook in de gure maanden van het jaar komt deze jas prima van pas.
Standaard is de Oxford Bone Dry Fluo jas uitgerust met CE-gekeurde protectoren ter hoogte van de schouders en de ellebogen. In het rugpand van de buitenvest is aan de binnenkant een opbergvak voorzien waar een optionele rugbeschermer in past. Alle drukknoppen zijn met rubber bekleed, de kans dat ze je motor beschadigen is dan ook nihil. De pasvorm van de jas kan op verschillende manieren aan de omstandigheden van het moment worden aangepast. De breedte van de mouwen kan op twee plaatsen aangepast worden. Aan de onderarmen met een snel te regelen velcro riem en aan de bovenarmen middels een verstelbare drukknop. In de lenden zijn twee riemen voorzien die in drie verschillende standen regelbaar zijn uitgevoerd.
Daarnaast is er aan elke flank op de heupen een ritssluiting voorzien die, eenmaal geopend, voor meer breedte en bewegingsvrijheid zorgt ter hoogte van het zitvlak. Handig en comfortabel want tenslotte is deze jas ontworpen om mee op de motor te zitten en dan is een omhoog kruipende jas wel het laatste waar je zit op te wachten. In verband daarmee is er trouwens een rits voorzien aan de binnenkant van de jas, onder aan het rugpand. Het laat je toe de jas vast te ritsen aan een passende broek, waardoor zodoende (bijna) een ééndelig pak ontstaat. Lange ritsen onderaan de armen die eenmaal geopend de mouwen verbreden maken het dragen van handschoenen onder de jas gemakkelijk. Afdoend lange strips met velcro bevestigingen zorgen ervoor dat de aansluiting van de rand van de mouw op de handschoen gemakkelijk kan afgedicht worden. Ingenieus is dan weer dat de rits die de mouw verbreedt een dubbele functie heeft; aan de andere kant geopend komt er een ventilatieopening vrij. Moeilijk te omschrijven maar je moet er als constructeur maar op komen.
Wat betreft zakken is de Oxford Bone Dry Fluo jas goed voorzien. Op de borst zijn vier waterdichte zakken gemaakt die middels een overslag en drukknopen afgesloten worden. Voor diegenen die graag met hun handen in hun zakken lopen is er ook goed nieuws; achter de opzetzakken zijn steekzakken voorzien. De uitneembare voering is met een ruime binnenzak uitgerust. Een handig detail is dat achteraan het rugpand een ruime afsluitbare zak is voorzien; lijkt ons ideaal om een landkaart, routebeschrijvingen en dergelijke in op te bergen.
Met een pasvorm waarop niets is aan te merken, een gebruiksgebied dat zich uitstrekt over het gehele jaar en een gebruiksgemak dat duidelijk door motorrijders voor motorrijders is ontworpen, zou je kunnen verwachten dat de prijs van deze jas niet van de poes zal zijn. Het tegendeel is echter waar. Verkrijgbaar in de maten small tot en met XXXXL kost deze jas ongeacht de maat 179 euro. Genoteerd kan worden dat deze jas ook verkrijgbaar is in een minder opvallende grijze kleur en dat de daarbij passende broek de deur uitgaat voor de prijs van 143,61 euro.