Spidi Venture jacket 2011 testverslag

Share Iedereen heeft anno 2011 terecht de mond vol over steeds maar stijgende prijzen. Gelukkig bestaan er ook uitzonderingen op die regel; wat men de dag van vandaag maar betaalt voor eerstekwaliteitmotorkledij grenst aan het ongelooflijke. Niet overtuigd? Lees dan eens wat je voor 359,90 euro allemaal krijgt als je een Spidi Venture-jas koopt…
De Spidi Venture is een waterdichte motorjas van de jongste generatie. Hij is te koop in vier verschillende kleuren en evenveel verschillende maten. Wat betreft protectie is de jas standaard uitgerust met CE-gekeurde schouder- en elleboogprotectoren. Optioneel kan er zowel een rug- als een borstbeschermer geïntegreerd worden.
De Venture-jas is opgebouwd uit drie lagen. De buitenlaag bestaat uit polyamide en is op strategische plaatsen voorzien van rekbare panden, hetgeen de bewegingsvrijheid en dus ook zowel het comfort als de veiligheid ten goede komt. Reflecterende strips zorgen bovendien voor extra zichtbaarheid in het donker, terwijl de geperforeerde voering ook in uitgesproken warme omstandigheden maakt dat het draagcomfort gewaarborgd blijft. Om de jas water- en winddicht te maken is er onder de buitenlaag - die dus indien alleen gebruikt een zomerjas is - een uitneembaar licht doch waterdicht binnenjasje gemonteerd. Het jasje is voorzien van een hoog opstaande kraag, die ervoor zorgt dat de wind en het water ook langs daar geen kans krijgen om binnen te dringen. Onderaan is een elastisch touw aangebracht waarmee je het jasje nauw kunt laten aansluiten ter hoogte van de heupen.
En dan is er de binnenvest. En die is haar naam waardig want de constructie ervan is beslist niet alledaags. Het gaat hier namelijk om een behaaglijk dik uitgevoerde isolerende constructie met een gewicht van maar liefst 250 gram per vierkante meter. Bovendien is de buitenkant ervan uitgevoerd in aluminium, een materiaal dat erom bekend staat optimaal te isoleren. Aan de binnenkant uitgevoerd met een gladde, aangenaam aanvoelende stof wordt die binnenvest met drukknopen aan het waterdichte onderjasje vastgemaakt waardoor een knap geconstrueerde drie-eenheid ontstaat. Dat de snit van de Spidi-motorkledij niet alleen berekend is voor veilig en comfortabel motorrijden maar ook om er elegant uit te zien is geweten. De Venture-jas bevestigt deze regel. De pasvorm is werkelijk uitstekend maar kan desgewenst aangepast worden aan de omstandigheden. Op de mouwen vinden we maar liefst twee riemen terug waarmee snel en gemakkelijk de breedte kan versteld worden. Via twee riemen in de taille kunnen ook daar de nodige correcties worden uitgevoed. Wapperen en flapperen is er dus niet bij, en dat alleen al scheelt een slok op de borrel op gebied van draagcomfort. Om nog maar van het esthetische te zwijgen…
Wie bij moderne motorkledij spreekt van isolatie denkt daarbij meteen ook aan ventilatie. Ook op dat vlak is Spidi geheel en al thuis want in de Venture-jas zijn diverse verluchtingsmogelijkheden aangebracht. In elke mouw is er een opgenomen en ook aan weerszijden van het rugpand zijn via ritsen openende ventilatieopeningen aangebracht. Vier ruime zakken op de voorpanden zorgen voor voldoende bergruimte. De twee onderste, en meteen ook de grootste, zijn waterdicht uitgevoerd en worden afgesloten zowel met drukknopen als met een rits. In het waterdichte binnenjasje is er een afsluitbaar zakje aangebracht en in de isolerende binnenjas is een ruime binnenzak voorzien. Zeer handig is het middels een rits afsluitbare opbergvak dat in de onderkant van de linkermouuw is ondergebracht. 't Is een ideale plaats om je huis en/of motorsleutels in te bewaren. Scheelt een pak in de anders traditionele zoektocht door het labyrint van jaszakken.
Tot daar de theorie. In de praktijk reden we de afgelopen winter heel wat kilometers zowel door de koude als de regen en kwamen daarbij tot de conclusie dat deze jas, alhoewel Spidi hem situeert in de middenklasse van zijn aanbod, echt puik presteert. Het draagcomfort was groot, en dat onder alle omstandigheden, terwijl de jas ook snel en gemakkelijk droogde, zelfs na een rit door een plensbui. Een nachtje op een kapstok in een goed geventileerde ruimte, meer was er niet nodig om de volgende morgen terug een droge jas aan te kunnen trekken om op pad te gaan.
Goed om weten: • De Venture-jas bestaat zowel in een mannen- als een vrouwenuitvoering. • Spidi stelt verschillende broeken voor - waaronder de Hurricane - die perfect bij deze jas passen. • Spidi-broeken zijn per maat te koop in verschillende beenlengtes. Naast de standaard pijplengte kan je kiezen voor de "long" of de "short"-versie welke respectievelijk 10 cm langere en kortere broekspijpen hebben. • Van de Venture bestaat er ook een "Neck DPS"-uitvoering. Het gaat om een van een airbag voorziene Venture-vest met luchtzakken die zich bij een valpartij of ongeval ter hoogte van de nek opblazen. Dat gebeurt in amper 0,2 seconden. Het gehele systeem weegt nog geen halve kilogram en is herlaadbaar. De kostprijs voor het geheel is 725 euro.