Techniche verwarmde kledij

Share Als je in de winter de weg opgaat met je motor, dan hoef je niet veel collega-motorrijders te groeten; zoveel is wel zeker. Op de spitsuren kom je hoogstens enkele gemotoriseerde tweewielers tegen als je over de secundaire banen rijdt of je weg tussen de files over de snelwegen zoekt. In de stad zie je dan wel nog wat scooters en motoren, maar daar is het dan ook normaliter - ook al omdat de gereden snelheden er duidelijk lager liggen - gevoelsmatig niet zo koud.
De motorrijders zijn mietjes geworden, dat mag je van de oudgedienden wel eens horen. En geheel en al ongelijk hebben ze niet; was de motor op stal laten wegens kou of regen vroeger een teken van zwakheid in motormiddens, dan staat men er nu van te kijken als je in de winter ergens op twee wielen toekomt.
Elektrisch verwarmde kledij dragen is voor zij die de kou vrezen de oplossing, ware het niet dat veel mensen ervoor terugschrikken zich met elektrische kabels verwerkt in hun kledij op de motor te begeven. Daarbij komt nog dat die kledij - volledig terecht - niet bepaald goedkoop kan aangeboden worden. Geen wonder dat de moderne mens, die bijna als een kasplantje leeft, zijn motor of scooter laat staan als het kwik zich richting vriespunt begeeft. De oplossing van alle koudeproblemen is nochtans simpel als bonjour mochten we ondervinden. Gewoon gebruik maken van de Heat Pax is zowel simpel, veilig als comfortabel. Het gaat om nette zakjes die eenmaal ze met de buitenlucht in contact komen zichzelf spontaan opwarmen tot een temperatuur van 58 graden Celsius. De Heat Pax zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Bovendien hebben ze een geringe dikte (+/- 6 millimeter) en passen dan ook gemakkelijk in plaatsen als binnenzakken, laarzen, mouwen, of gewoonweg tussen je ondergoed en je bovenkledij.
Afhankelijk van hun formaat zorgen ze daar voor een zich aangenaam verspreidende warmte gedurende een periode van 5 tot 20 uur. 't Ei van Colombus? Misschien wel, ook al is deze techniek al jaren bekend zowel in de sport-, de jacht- als de visserijwereld. Ook militairen zijn met deze producten in de loop der jaren vertrouwd geraakt; het Amerikaanse leger bijvoorbeeld maakt er al jaren gebruik van. Ja, voor één keer loopt de motorwereld dus echt wel achter… Om het gebruik van Heat Pax helemaal zowel comfortabel als gemakkelijk te maken, zijn er een heleboel speciale kledingstukken ontwikkeld waarin de elementen netjes op strategische plaatsen kunnen worden opgeborgen. Wij testten zowel een van de fleece ondervestjes als een niergordel en een set handschoenen uit en kwamen tot de vaststelling dat de Heat Pax wel degelijk hun werk naar behoren doen. Zelfs na enkele uren en na pakweg 150 kilometer door de kou gereden te hebben, waren ze nog altijd aangenaam warm; de hostessjes op het salon wisten nauwelijks waar ze het hadden toen ze die dingetjes in de handen gestopt kregen…
De werking van de Heat Pax kan gestopt worden door ze in een van de lucht afgesloten recipiënt onder te brengen. Jammer genoeg zijn ze door de fabrikant in een verzegeld maar niet herbruikbaar plastic zakje verpakt; zoniet moest je niet zoals nu op zoek gaan naar een passend luchtdicht afsluitbaar doosje of plastic zakje eens je op je bestemming bent aangekomen. Naar verluidt is er echter op dat vlak een oplossing in de maak, die zowel het gebruik van de Heat Pax economischer als milieuvriendelijker zal maken. Nu voelt het echt wel als pure verspilling aan als je zo'n door en door warm element ergens werkloos moet achterlaten… De Heat Pax zijn verkrijgbaar in de maten 8.9 x 12.7 cm, 7 x 10.2 cm en 5.1 x 8.9 cm. Ze voldoen aan de Japanse Industrial Standards en zijn gevuld met droog, poederachtig materiaal dat 100% veilig is voor de mens. De producten zijn te koop via de motorhandel en dat tegen democratische prijzen. De grootste verpakking (die welke 20 uur warmte afgeeft) kost slechts 1,29 euro per stuk. Het fleece jasje kost je net geen 58 euro. Voor de speciale handschoenen - geschikt om onder andere op scooters en lichte motoren te gebruiken - dien je 29,99 euro mee te brengen. Een aanrader is wel om de Heat Pax achter slot en grendel te bewaren; als moeder de vrouw ze in handen krijgt laat ze ze gegarandeerd niet meer los voor het zomer wordt…