Triumph James Dean Special Edition bomber jacket

Share Bomber jackets. Zoals de naam al laat vermoeden, zijn ze uit het militaire vliegwezen afkomstig. En dat is niet verwonderlijk; bij de ontwikkeling van militaire vliegtuigen was oorspronkelijk geen aandacht geschonken aan verwarming voor de bemanning. Op grote hoogte vliegend, en dus blootstaand aan grote koude, kon de bemanning zich alleen maar beschermen met degelijke kleding.

Toen de Tweede Wereldoorlog gevochten was, kwam veel van de legerstocks te koop voor particulieren. De bomber jackets vonden vanwege hun kwaliteit - leder, gevoerd en van een bontkraag voorzien - gemakkelijk hun weg naar onder andere de motor- en scooterrijders. Het feit dat de helden van het zilveren scherm - onder andere de motorliefhebbers James Dean en Steve McQueen - ook regelmatig in een bomber jacket in de films verschenen, droeg daar zeker een aardig steentje toe bij. Is de dag van vandaag de bomber jacket als motorkledij uit het gezicht verdwenen, Triumph Motorcycles heeft het fenomeen vanonder het stof gehaald. En hoe…
Het jacket is gemaakt uit 1,2 millimeter leder. Het leder is heel soepel en dus aangenaam om dragen en heeft een speciale kleur. De bruine tinten evoceren op een onnavolgbare wijze een "gedragen" uiterlijk, iets wat perfect bij het nostalgische aspect van deze jacket past. De geperforeerde polyester voering bevat twee binnenzakken, welke via een rits afsluitbaar zijn.
In de schouder- en elleboogpartijen zijn CE-gekeurde protectoren aangebracht en de naden zijn dubbel gestikt ten behoeve van de veiligheid. De protectoren kunnen desgewenst worden verwijderd, waardoor het jacket ook naast de motor kan worden gedragen. De uitneembare voering is gemaakt uit 100 procent katoen en gepolsterd met polyester. Mooi detail is dat die voering in een stemmig ruitmotiefje is uitgevoerd én twee ruime binnenzakken heeft. Op één daarvan is de geschiedenis van James Dean aangebracht.
Mooie details zijn ook aan de buitenzijde te vinden. Zo is de bontkraag afneembaar uitgevoerd en zijn er aan de achterkant van de schouderpanden telescopische stukken voorzien. Die zorgen ervoor dat je gelijk welke houding kunt aannemen, zonder dat het jacket te strak komt te zitten.
Dat de snit door motorrijders voor motorrijders is gemaakt, blijkt ook uit het feit dat er op de heuppanden ritsen zijn aangebracht die eenmaal geopend de taillebreedte belangrijk wijder maken. Ideaal om op de motor te gebruiken en zodoende het jacket niet nodeloos uit te rekken.
Wat betreft zakken is het James Dean Jacket goed voorzien. Twee borstzakken met drukknopen en twee steekzakken welke met een rits afgesloten worden, zorgen voor meer dan voldoende stouwruimte.
Het geheel is werkelijk met heel veel zorg ontworpen en uitgevoerd. Dat merk je van zodra je het jacket aansteekt. Een behaaglijk gevoel maakt zich terstond van je meester en eenmaal op de motor gezeten blijkt dat het James Dean jacket heel goed op zijn taak berekend is. 't Moet al heel koud zijn om er een pull te moeten onder dragen; door de degelijke snit en de goed gekozen materialen krijgt de rijwind geen kans om onder het jacket door te dringen. Wij reden, zoals je in de testverslagen kunt zien, al enkele honderden kilometers met dit jacket en zijn er onverdeeld over te spreken. Zolang de regen achterwege blijft is het heel goed toeven in dit klassiek gesneden motorjack. We zijn dan ook van mening dat voor wie stijlvol onderweg wil zijn - met of zonder een Triumph onder de kont - dit jacket beslist een aanrader is.
Het James Dean Special Edition jacket is officieel erkend door de James Dean Estate, dus zou je kunnen verwachten dat deze jas een peperduur prijskaartje draagt. Niets is echter minder waar; de advies verkoopsprijs is 399 euro, wat gezien de geboden kwaliteit niet meer dan een habbekrats is.