National Motorcycle Museum Birmingham (UK)

Share Heb je interesse in de Britse motorgeschiedenis? Dan moet het Mekka voor jou waarschijnlijk ergens in de buurt van Birmingham liggen. Op loopafstand van de drukke luchthaven aldaar en op een kwartiertje rijden van de Triumph-fabrieken is immers het wereldbekende National Motorcycle Museum gelegen, dat jaarlijks door meer dan 250.000 motorliefhebbers wordt bezocht.

Het museum is gehuisvest in vijf modern aandoende paviljoenen, ook al staan die er al sinds 1984. Toen opende het museum, gesticht door W.R. Richards, voor het eerst zijn deuren en showde een collectie van meer dan 350 motoren. Het aanbod bestond uitsluitend uit motorfietsen van Britse constructeurs met als thema "the 60 Glorious Years" van de gemotoriseerde tweewielerindustrie.
De doelstelling van het National Motorcycle Museum is dan ook om speciaal deze rijke geschiedenis, vertegenwoordigd door talloze prachtige exemplaren, voor het nageslacht te bewaren en levendig te houden.
Had het opzet van meet af aan heel was succes, het noodlot sloeg toe op de 16de september van het jaar 2003. Meer dan driekwart van de accommodaties en ongeveer 400 zeldzame motoren werden in een mum van tijd door een alles vernietigende brand verwoest.
De gevolgen waren niet te overzien, de verliezen waren enorm, maar dat de Britten terecht bekend staan om hun doortastendheid werd nog maar eens bewezen. Iets meer dan een jaar later heropende het museum zijn deuren en breidde daarna standvastig zijn collectie verder uit. De dag van vandaag staan er meer dan 650 motoren tentoongesteld en het einde van de verzameling is nog steeds niet in zicht.
Als je het museum binnenkomt word je meteen geconfronteerd met het plaatsgebrek dat er duidelijk woedt. Zelfs in de inkomhal, die eveneens een uitgebreide museumshop bevat, staan er historische motoren van allerlei pluimage en leeftijd dicht opeengepakt. 't Lijkt wel of ze staan aan te schuiven om een plekje te krijgen in de eigenlijke museumhallen, zo staan ze voor de ingang opgesteld.
De inkom bedraagt voor een volwassene 8,95 pond en dat is op zich niet niks, maar geloof ons op ons woord dat deze investering beslist de moeite waard is als je van klassieke motorfietsen houdt. Van de ene naar de andere hal lopend kom je voorbij een ongehoord groot aantal motorfietsen, die allemaal zowel vakkundig gerestaureerd als rijklaar zijn.
De verschillende motormerken, waarvan de meeste zelfs geen belletje doen klinken bij de niet-specialisten, hebben er allemaal hun stek gekregen en de modellen van de betreffende merken zijn er samengebracht waardoor een mooi overzicht is ontstaan. Elke motor heeft een identificatiepaneeltje, elke motor glimt dat het een lieve lust is en ondanks dat het publiek overal bij en aan kan, is geen enkele ervan beduimeld. Kijken mag, aankomen niet, en de bezoekers hebben blijkbaar eerbied genoeg voor het tentoongestelde om overal af te blijven.
Opvallend is dat niet enkel de "zware" modellen in het museum vertegenwoordigd zijn. Wie met aandacht de tentoonstelling bezoekt, zal het opvallen dat de Britse motorfietsindustrie, in tegenstelling tot wel eens wordt beweerd, ook een heel aanbod lichte motorfietsen heeft voortgebracht.
Ook blijkt dat het bij lange niet altijd en overal viertakten waren die van de band rolden. Heel wat tweetakten, waaronder zelfs héél exotische constructies en multicilinders, hebben dat tijdperk van de motorindustrie extra kleur gegeven. Ook daar is ruim aandacht aan besteed, evenals aan de wegracemotorsport die vertegenwoordigd is met tal van unieke, tot de verbeelding sprekende racers. Dragracers en recordmachines wedijveren met die motoren om de aandacht van de sportieve motorrijders die hier de roots van hun liefhebberij kunnen ontdekken.
Is de doorsnee bezoeker aan het museum niet meer van de jongste, zowel jong als oud betrapten we erop dat ze met respect en nauwelijks verholen weemoed langs de lange rijen tentoongestelde motoren schuifelden. Sommige bezoekers bleven zelfs een hele tijd bij één bepaald model staan, allicht omwille van vervlogen herinneringen.
De gesprekken en verhalen die de motoren bij de bezoekers losmaken, zijn dan ook niet uit de lucht. Maar de rode draad door al die gesprekken is toch steeds - en zeer terecht - de verbazing over de grootte, de gevarieerdheid en de kwaliteit van de tentoongestelde collectie.
Vijf hallen met prachtige Britse motoren; je hebt minstens een halve dag nodig om er nog maar een flauwe indruk te kunnen opdoen van hoe interessant en belangrijk de Britse motorindustrie ooit wel was. Gelukkig kan je als bezoeker ongestoord fotograferen en filmen in dit museum, zo kom je toch met meer dan alleen maar je herinneringen thuis.
De echt geïnteresseerde liefhebber zal trouwens moeite hebben om met lege handen de weg naar huis terug aan te vatten. De museumshop biedt nauwelijks de typische prularia aan maar heeft een boekencollectie te koop die de verbeelding van elke liefhebbervoor klassieke motoren tart. Een bezoek aan het National Motorcycle Museum? Beslist een aanrader!
Het adres van het National Motorcycle Museum is Coventry Road, Bickenhill, Solihull, West Mids, Engeland, B92 OEJ. Meer informatie over hoe er naartoe te reizen, de openingsuren, de tentoongestelde collectie en tal van andere wetenswaardigheden vind je op de website www.nationalmotorcyclemuseum.co.uk.