Chroom ontdoen van verkleuring

Share

Ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen veroorzaken niet zelden grote gevolgen. Die zijn bovendien niet altijd teniet te doen. Niet weinig motoren dragen bijvoorbeeld de sporen van een (veelal te) hoge uitlaatgastemperatuur onder de vorm van verkleurde uitlaatbochten en/of uitlaatdempers.
Chroom uitlaatbochten en dito dempers kunnen niet echt goed tegen heel hoge temperaturen. Maar de temperatuur van uitlaatgassen kan heel hoog oplopen; een goed afgestelde viertaktmotor heeft een uitlaatgastemperatuur die meer dan 600 graden warm is. Wordt het brandstofmengsel heel arm dan loopt het kwik gemakkelijk en razendsnel nog veel hoger op. Indien die temperatuur lang aanhoudt te heersen in het uitlaatsysteem, dan verkleurt de chroomlaag; eerst komt er een soort vergulde schijn tevoorschijn, loopt de temperatuur nog hoger op, dan kan het zijn dat het anders zilverkleurige chroom een diepblauwe kleur krijgt. Die verdwijnt niet meer nadat de zaak terug afgekoeld is; in voorbije tijden was dat het teken dat de motor hard gereden was. Een referentie voor de een wat betreft het temperament van de piloot; voor de andere een niet meer te herstellen optisch drama.
Drama's, je kan ze maar beter proberen te vermijden. Indien ze zich voordoen, moet je echter niet bij de pakken blijven zitten; problemen zijn er om opgelost te worden en de dag van vandaag heeft men remedies tegen zowat alles uitgevonden. Zo ontdekten ze dat er ook een product bestaat waarvan men zegt dat het verkleurd chroom terug in zijn originele staat kan terugbrengen. Ongelovige Thomassen als we zijn moesten we dat natuurlijk uitproberen. Patiënt van dienst was de duurtest Triumph Bonneville. Die vertoonde dankzij een scherp afgesteld brandstofmengsel - strenge euronormen weet je wel - een lichte verkleuring van de chroomlaag op de plaats waar de uitlaatbochten de cilinderkoppen naderen, terwijl de plaats waar de aansluiting plaatsvindt prachtig blauw was verkleurd. Niet meer dan normaal natuurlijk, maar wel een uitstekende gelegenheid om de gaven van het product op uit te proberen. Restom ABC 4020 is de naam van het product dat we aan de test onderwierpen. In je chemicaliënkast zal je het meteen weten te vinden, want de lichtroze kleur van het product laat het erg afsteken tegen hetgeen we gewoon zijn in de motorwereld. Het gebruik van het product is afgaande op de handleiding poepsimpel; je schudt de flacon stevig voor een minuutje waarna je het vloeibare product op een katoenen doek aanbrengt. Daarmee ga je vervolgens stevig de te behandelen oppervlakte bewerken tot de verkleuringen verdwenen zijn. Daarna blink je het onderdeel op met een propere doek en klaar is Kees. Een oude, doch versgewassen katoenen sportsok diepten we op uit onze speciale voorraad afgedankte kledij. We rolden de Bonny naar buiten in de zon, namen enkele beelden van de huidige toestand en stroopten daarna onze mouwen op. Het uur van de waarheid was aangebroken; we waren heel benieuwd wat de combinatie van elleboogvet en Nestrom ABC4020 vermocht tegen de sporen van gloeiend hete uitlaatgassen.
De uitlaatbochten van de Bonny vertoonden net naast de aansluiting met de cilinderkop een prachtig diepblauw kleurtje en een eindje verder, waar de buizen de eerste bocht nemen, had een goudkleurig tintje de bovenhand gekregen. Perfect dus om onze proefnemingen in twee delen op te splitsen. Eerst gingen we de goudkleurige tint te lijf. Om het verschil duidelijk te kunnen zien behandelden we enkel de buitenzijde van de uitlaatbocht. Nog geen vijf minuutjes wrijven met een heel kleine hoeveelheid product leverde meteen een goed resultaat op. De verschillen zijn dan wel op de foto misschien niet meteen goed te zien, geloof ons als we stellen dat het resultaat in realiteit heel duidelijk zichtbaar is. Vol goede moed vielen we vervolgens de diepblauwe verkleuring aan. Tot onze verbazing hadden we amper een minuutje behandeltijd nodig om die zo goed als geheel te laten verdwijnen. Het enige wat er overbleef, was een lichtgrijze zweem in het chroom die natuurlijk heel wat minder opviel dan de blauwe gloed die er eerst had gestaan. We maken ons sterk dat wie de moeite neemt om de uitlaatbocht te verwijderen en daarna degelijk onder handen te nemen nog tot veel betere resultaten zal komen. Met een beetje meer tijd en boterhammen maakt men met de hulp van dit product zelfs een stevig "gebruikt" uitlaatsysteem terug een aantrekkelijk glanzend onderdeel. En dat zonder de kost van het her verchromen te moeten dragen.
De Restom-producten worden in België uitsluitend via Matthys Quality Equipment verdeeld. Via hun website krijg je alle informatie die je nodig hebt (www.matthys.net), bovendien zal je er nog tal van andere interessante gereedschappen en producten ontdekken.