Gilera GP800 2008 testverslag

Share Tekst & beelden: Louis Weenen.
Het zijn niet de traditionele Japanse merken, noch de grote Europese spelers op de markt, die er in geslaagd zijn om de wereld te verrassen met een buitengewoon grote en krachtige scooter. Die eer valt het eerder bescheiden Italiaanse merk Gilera te beurt. Gilera geniet gelukkig de steun van de grote "Piaggio" groep, de fabrikant van de scooter bij uitstek, de Vespa. Wanneer je als merk uitkomt met de grootste scooter ter wereld, verzet je gewild of ongewild de bakens. Vraag is natuurlijk of je daarbij de grens van het redelijke niet overschrijdt? En op welke doelgroep ga je dan mikken? Er zijn al tal van scooters die behoorlijk snel gaan, maar daarbij de eigenschappen van deze populaire tweewieler niet met de voeten treden. Na het rijden met de GP hebben wij ons dan ook afgevraagd voor wie deze scooter nu feitelijk bestemd is. De gewone motorrijder vindt wellicht zijn gading bij tal van krachtigere motormodellen. De scootergebruiker van zijn kant wordt wellicht afgeschrikt door het gewicht en het vermogen van deze 800 cc-er.
De nieuwe Gilera trekt duidelijk de kaart van dat vermogen. Dit is een van de weinige scooters waarmee je zeer goed defensief op de autosnelweg kunt rijden. Daarvoor verantwoordelijk is de watergekoelde tweecilinder van 839.2 cc. Het maximum vermogen bedraagt 75 pk of 55 kW. Mogelijk nog meer onder de indruk zijn we door het vrijgevige koppel van 76.4 Newton meter bij 5750 tpm. Modern is deze scooter ook al. Zo gebruikt hij een injectie systeem voor zijn voeding en beantwoordt hij aan de euro 3 norm. Zijn secundaire overbrenging vertrouwt hij toe aan een ketting en dat is heel ongewoon voor een scooter. De reden voor deze keuze is allicht ingegeven door het ongewoon hoge vermogen. Met als keerzijde van de medaille dat je voortaan verplicht bent om geregeld de ketting te spannen of te vervangen.
Wat al heel snel opvalt wanneer je met deze scooter rijdt, is het hoge leeggewicht van 245 kg. Dat heb je vooral geweten tijdens het manoeuvreren in de stad, het nemen van korte draaien (de draaicirkel is behoorlijk groot), het achteruit duwen en het plaatsen van de scooter op de middenbok. We kennen heel wat motoren met dezelfde cilinderinhoud die het in het stadsverkeer veel beter doen. Je moet al een beetje snelheid halen vooraleer je kunt genieten van een zekere wendbaarheid. Een niet te onderschatten nadeel, want de meeste scooters voelen zich in de stad thuis als een vis in het water. Bovendien is de bagageruimte onder het zadel nogal beperkt. Je kunt er alleen een helm kwijt. Op de secundaire wegen speelt het gewicht soms in zijn voordeel. Opvallend is de beperktere windgevoeligheid en ondanks de kleine wielen valt de wegligging al bij al mee. Blijkt dat hij vooral zoals bij een gewone motorfiets zich makkelijk kan "leggen" in de scherpe bochten. De vering blijkt ook al erg betrouwbaar te zijn. Met dank aan een telescopische voorvork en een schommelarm uit aluminium gecombineerd met een monoshock.
Het kader, een dubbel wiegvormige constructie, is erg betrouwbaar. Dat mag ook gezegd worden van de drie schijfremmen, die onder alle omstandigheden het gewicht van de Gilera de baas kunnen. Op de autosnelweg haalt de scooter moeiteloos hoge snelheden; met deze 800 kun je makkelijk op de bon geslingerd worden. De bescherming is meer dan behoorlijk goed, zeker wat de benen betreft. Toch had het elektrisch regelbare windscherm een beetje groter mogen zijn. Gilera heeft hier duidelijk gekozen voor het design van zijn scooter. De verlichting vooraan en de "ledjes" achteraan zijn niet alleen mooi maar bovendien functioneel. De 800 beschikt over veel comfort, een statement dat ook de passagier zal beamen.
Het dashboard van de GP is uiterst volledig. De analoge snelheidsmeter en dito toerenteller zijn goed afleesbaar. De gegevens in het digitale gedeelte kunnen gemakkelijk opgevraagd worden via een druk op een stuurknop. Je beschikt over een batterij verkliklichtjes, alleen moet je het stellen zonder de in de files zo handige gevaarlampen. Het verbruik ligt behoorlijk hoog wanneer je dat met een gewone scooter vergelijkt, maar als een volbloed 800 cc tweecilinder is het logisch dat hij met minder dan 5.7 l per 100 km niet tevreden kan zijn. Met een tankinhoud van 18,5 l zit je dan toch goed voor meer dan 300 km per tankbeurt. Ondanks de vele rijeigenschappen waarvoor deze Gilera garant staat, zal het toch de prijs zijn die vele twijfelende kopers over de streep zal trekken: 9.499 euro is zeker billijk voor een bijna 850 cc.
Plus: Motor,koppel, comfort, vering, dashboard, remmen, beenbescherming, prijs. Min: Draaicirkel, gewicht, windscherm, geen gevaarlampen, beperkte ruimte onder zadel, ketting alssecundaire overbrenging.
Technische gegevens: Motor : watergekoelde in V 90° geplaatste tweecilinder viertakt Cilinderinhoud : 839.3 cc Vermogen : 75 pk of 55.16 kW @7.250 o.p.m. Koppel: 76.4 nM @ 5.750 o.p.m. Zithoogte: 78 cm Aantal versnellingen: automaat, secundaire overbrenging : ketting Leeggewicht: 245 kg Tankinhoud: 18.5 l Prijs: 9.499