Honda SH300i 2007 testverslag

Share Na de SH 125 en 150i komt Honda nu op de proppen met een SH 300i model. Door het gebruik van een 280 cc motor kiest het merk voor een prestatiegerichte scooter, die gelukkig niets aan wendbaarheid inboet. Vooral zijn veelzijdigheid draagt bij tot een ijzersterk imago.

Maar bekijken we eerst de vormgeving van deze nieuwe Honda telg. Als je hem vergelijkt met zijn concurrenten, komt hij zeker niet over als de meest moderne creatie. De retro look doet ons denken aan de oudere Vespa's. Het voorste gedeelte, dat de benen zeer goed beschermt, is dan ook geënt op de vroegere Vespa filosofie. En dat is ook het geval voor de brede voetplaat. Die zorgt dat zowel chauffeur als passagier kunnen genieten van een knusse zithouding met inbegrip van voldoende beenruimte. Wat we vooral missen is een stevig windscherm, dat tot nog meer comfort zou bijdragen. Het scherm is alleen in optie verkrijgbaar. Onbegrijpelijk dat het niet standaard geleverd wordt.
Iedereen die rijdt met deze SH 300 i zal meteen onder de indruk zijn van de vloeistofgekoelde ééncilinder. Die is goed voor een vermogen van 20 kilowatt of 27 pk. Hij laat zich bovendien niet pramen en dat dankt hij ook een beetje aan een koppel van 26 Newtonmeter, een niet onaardig gegeven voor een scooter met zijn cilinderinhoud. Het motorblok van de 300i is bovendien afgeleid van de CRF 250 en 450 crossmotoren van het merk. Honda is anderzijds niet gierig geweest met het gebruik van technische innovaties. We denken daarbij aan het PGM-F1 brandstofinjectiesysteem, dat garant staat voor een zuinig verbruik en milieuvriendelijke emissiewaarden. De CDI ontsteking met elektronische vervroeging heeft zijn nut al bewezen op tal van andere Hondamodellen. Het motorblok vindt plaats in een totaal vernieuwd kader met een floating swingarm ophanging en de V-matic automaat werpt zich op als een betrouwbare verdeler van het beschikbare vermogen.
Deze Honda scooter onderscheidt zich bij velen van zijn soortgenoten door een uitstekende wegligging. Dat heeft hij te danken aan zijn grote wielen en een perfecte gewichtsverdeling. De enige kaper op de kust blijft de vering, die achterblijft en de wegligging op een slecht wegdek kan verstoren. Maar doorgaans heb je echt geen moeite om deze 161 kg wegende scooter je wil op te leggen. In de stad ben je zeker blij met het geboden comfort en de zithouding die bijdraagt tot een uitstekend overzicht op het verkeer. Manoeuvreren en/of stallen gebeurt echt probleemloos. Zowel de zijpoot als de middenbok zijn erg gebruiksvriendelijk. Op de secundaire wegen ontpopt hij zich tot een wendbare scooter. Hij paart de eigenschappen van een vlotte 125 cc-er aan de gebruiksmogelijkheden van een grote scooter. De bochten worden vlot aangesneden en je mag al een beetje dieper gaan dan bij de andere collega's. Het blijft alleen uitkijken voor een slecht wegdek. De oorspronkelijke remmen doen het lang niet slecht, maar onze voorkeur gaat toch uit naar het gecombineerde ABS systeem dat jammer genoeg alleen in optie verkrijgbaar is.
Op de autosnelweg moet je zeker niet onderdoen voor de andere verkeersdeelnemers. Deze filevriendelijke scooter haalt met de vingers in de neus de 120 km per uur en als het moet kan het nog wat sneller, kwestie van defensief te kunnen rijden. 's Nachts rijden gebeurt probleemloos. Daarvoor zorgt een uitstekende verlichting. We vinden het nochtans jammer dat er gevaarlichten ontbreken. Die komen zeker van pas tijdens het rijden in de files. Pijnpunt bij deze scooter is de inhoud van de bagageruimte onder het zadel. Je kunt er met moeite een Jet-helm in kwijt. De benzinetank bevindt zich namelijk eveneens onder dat zadel en neemt op die manier belangrijk veel plaats in. Boodschappen doen en spullen kwijt geraken wordt op die manier moeilijk. Het best ga je dus voor een alweer in optie verkrijgbare topcase. Ons model was uitgerust met dergelijk attribuut, alleen gebeurde het afsluiten ervan niet zonder de nodige moeite.
Deze SH 300 i is erg mooi afgewerkt. Hierin verschilt hij niet met de meeste modellen van het merk. Het instrumentenbord, met een duidelijke snelheidsmeter en een digitaal gedeelte, is behoorlijk volledig. Het klokje blijft voortdurend zichtbaar en voorts kun je switchen tussen twee dagtellers en de kilometerteller. De klassieke temperatuur en benzinemeter zijn zeer duidelijk afleesbaar. Dat deze SH 300i slechts 4 liter per 100 km verbruikt is natuurlijk goed nieuws. Maar de tankinhoud bedraagt slechts 9 liter en daarmee heb je een bereik van amper iets meer dan 200 kilometer. Dat deze veelzijdige scooter 4.700 euro kost is dan weer een meevaller. De ABS versie gaat de deur uit voor 5.300 euro. Hou er echter rekening mee dat zowel het windscherm als de topcase bijna levensnoodzakelijke opties zijn om volop van deze scooter te kunnen genieten!