Honda PCX125 2010 testverslag

Share De 125cc scooters zijn populairder dan ooit en dat niet alleen in Azië en Zuid-Europa, maar ook in ons eigenste Belgenland. De redenen daarvoor zijn niet ver te zoeken. Zowel wat betreft aankoop, onderhoud als benzineverbruik zijn ze stuk voor stuk spotgoedkoop. Voeg hierbij de milieuvriendelijke invalshoek - je staat er nooit mee in de file - en hun talent om zowel voor recreatie als woon/werk geschikt te zijn en je begrijpt niet waarom er niet meer van die scooters op de baan te zien zijn.

Dat was en is de situatie anno 2010, maar zoals het er nu voor staat gaat de scooterwereld nog een flinke boost in de rug krijgen. Heel wat fabrikanten hebben namelijk hun designafdeling aan het werk gezet om ook de 125cc scooters van een enorm verleidelijk uiterlijk te voorzien. Een schoolvoorbeeld daarvan is ongetwijfeld de PCX waarmee Honda onlangs uitpakte. Zelden hebben we een zo harmonieus en sierlijk gevormde scooter gezien en dat terwijl die schoonheid te koop wordt aangeboden voor de enorm aantrekkelijke prijs van 2.590 euro.
Als je de PCX voor je ziet staan, kan je maar nauwelijks geloven dat Honda die voor die spotprijs te koop aanbiedt. Een en ander zou te maken hebben met de plaats waar de PCX gebouwd wordt maar dat de legendarische bouwkwaliteit onder dat alles niet heeft geleden, staat als een paal boven water. Ook deze Honda is werkelijk gelikt afgewerkt, terwijl het design bijna ongehoord sierlijk is.
Beginnend bij de kop van de scooter valt de volwassen koplamppartij meteen op die naadloos overgaat en dus één geheel vormt met het sportief ogende ruitje. Daarachter zit een dashboard dat die naam waardig is, terwijl een chroom element de basis vormt waarop het stuur bevestigd is. Op dat stuur staan heel volwassen bedieningen en achteruitkijkspiegels die plichtsgetrouw hun ding doen onderweg.
Ga je op het siergelijk gevormde maar tevens ergonomisch goed uitgedokterde zadel zitten dat zich op amper 761 millimeter van de grond bevindt, dan merk je meteen dat aan je rechterknie het contactslot zit terwijl er zich op dezelfde hoogte aan de linkerkant een afsluitbaar opbergvak bevindt. Onder het opklapbare zadel is ruimte genoeg voor een helm en nog wat spulletjes. Een integraalhelm kregen we er - in tegenstelling tot wat Honda beweert - jammer genoeg net niet in, maar verder waren we wel tevreden over de vorm van dat bagagevak.
De zit op de PCX is voor een 125cc scooter verrassend ruim. Je kan zelfs je benen strekken wanneer je er mee rijdt en er dus meerdere zithoudingen op aannemen. Leuk als je wat langere trips gaat maken, wat gezien het plezier dat de PCX verschaft geheel en al onvermijdelijk is. De duo geniet van een al even voornaam zitcomfort; niet alleen is het zadel ruim voor beiden maar ook heeft de duo opklapbare voetsteunen ter beschikking die op een comfortabele plaats staan opgesteld. Netjes geïntegreerd in het plaatwerk aan de achterkant van het zadel zitten trouwens twee handgrepen die de duo een goede houvast bieden. Of hoe een sierlijk design naadloos kan aansluiten bij een degelijk gebruiksgemak…
Rijdend met de PCX valt het je meteen op dat de veersystemen van deze 125 op een heel hoog niveau staan. Honda heeft dan wel op dat vlak altijd een goede reputatie gehad ook wat betreft zijn scooters, de PCX is echt een buitenbeentje als het om het verteren van oneffenheden gaat. De hydraulisch gedempte voorvork strijkt in combinatie met de eenvoudige stereovering zo goed als alle negatieve invloeden van putten en bulten uit, maar staat daarnaast ook borg voor een vertrouwenswekkende stabiliteit. En dat zowel rechtuit als in de bochten. De 14 duimsvelgen die zowel voor- als achteraan zijn toegepast hebben daar natuurlijk ook heel veel mee te maken, in combinatie met een wielbasis die met 1.305 millimeter echt niet van de kleinste is. Desondanks stuurt de PCX bijzonder gemakkelijk, laat zich keren op een zakdoek en is kampioen slalommen als het erop aankomt om tussen het verkeer door te laveren. Je zou bijna medelijden gaan krijgen met al dat volk dat gefrustreerd in zijn stuur zit te bijten in die auto's… Maar daar hebben ze tenslotte zelf voor gekozen toch?
De PCX beschikt over een gesofistikeerd remsysteem. Vooraan is een schijfrem met een diameter van 220 millimeter toegepast in combinatie met een driezuigerremklauw. Achteraan is een traditioneel ogende 130 millimeter trommelrem gemonteerd. Op het eerste gezicht niets speciaals zou je kunnen denken, maar dan sla je de plank wel mis. De PCX is namelijk - net als sommige van zijn grote broers - uitgerust met een gekoppeld remsysteem. Als je de achterrem bedient, activeer je automatisch ook de voorrem waardoor een uitgebalanceerde remactie ontstaat die anders alleen maar door heel ervaren bestuurders kan worden bewerkstelligd. Met als resultaat een verhoogde veiligheid en zelfzekerheid voor de beginnende bestuurder. De techniek dient de mens, en moeder schept de soep met ballekes…
Dat alles maakt dat dus iedereen moeiteloos in staat is om op een veilige manier de snelheid van de rijklaar 124,4 kilogram wegende PCX te controleren en het geheel van rijder en machine vlot tot stilstand te brengen. De remmen laten zich bovendien gemakkelijk doseren en de kans dat de zaak zelfs onder hevig remmen gaat slippen, is zo goed als onbestaand. Moedwillig snoeihard in de ankers gaan resulteerde niet meteen in blokkerende wielen, zelfs onervaren bestuurder kunnen dus ook wat dat betreft met een gerust hart met de PCX de baan opgaan.
De gebruiksvriendelijkheid van de krachtbron en de transmissie dragen aan dat zelfvertrouwen nog enorm bij. De vloeistofgekoelde (!) viertakt ééncilinder is samen met zijn automatische koppeling en dito versnellingsbak een voorbeeld van hoe soepel, gebruiksvriendelijk en tegelijkertijd ook vinnig een hedendaagse scooteraandrijving wel kan zijn. Poeslief en heel gereserveerd in de lage toeren, maar efficiënt als een tijger als het gas erop gaat; de middels een elektronische brandstofinspuiting gevoede motor laat er geen gras over groeien als je hem vraagt om de beentjes te trekken. En dat terwijl de motor nooit luidruchtig wordt. Er is inderdaad ook op dat vlak heel wat veranderd de laatste jaren!
Dat de krachtbron op papier nog geen 12 pk op de been brengt, zou je ze trouwens in de praktijk niet nageven; aan de stoplichten ben je zeker als eerste weg en op top loopt de PCX om en bij de 100 kilometer per uur, ruim genoeg voor een uitstapje buiten de stadspoorten. En van stoplichten gesproken, de PCX is voorzien van een heel interessant technisch hoogstandje dat Honda de Idle Stop Switch heeft genoemd. Dat systeem laat de motor afslaan als je hem na gestopt te zijn 3 seconden op vrijloop laat draaien. Om vervolgens van start te gaan volstaat het om het gas open te draaien. De PCX schiet dan in één beweging zowel in gang als vooruit; van complete stilstand naar als een duivel uit een doosje in één verbijsterend ogenblik; het werkt ronduit verslavend, wij konden er dus maar niet genoeg van krijgen. Wie boven alle verwachtingen in trouwens niet gecharmeerd zou zijn van deze benzinebesparende, stille eigenschap kan het systeem middels een eenvoudige druk op de knop uitschakelen.
De PCX 125 is niet alleen verkrijgbaar in de hier afgebeelde kleur Astroid Black Metallic, maar ook in chique Pearl Himalaya White en statig Seal Silver Metallic. Er is als accessoire een topkoffer met een inhoud van 25 liter leverbaar die op de standaard bagagedrager wordt gemonteerd. Honda claimt een gemiddeld verbruik van 2,2 liter per 100 kilometer, waardoor de PCX een theoretische actieradius krijgt van om en bij de 280 kilometer. Ook dat is helemaal niet slecht voor een scooter die niet alleen een geheel foutloos testparcours liet noteren, maar die bovendien slechts een fractie meer moet kosten dan 100.000 oude Belgische frankskes… en dit, dames en heren, is de PCX dubbel en dik waard!
Technische gegevens: Motor: Type: viertakt ééncilinder, bovenliggende nokkenas, tweeklepskop Koeling: vloeistof Boring en slag: 52,4 x 57,9 mm Cilinderinhoud: 124,9 cc Voeding: elektronisch gestuurde brandstofinspuiting Max vermogen: 8,33 Kw @ 8.000 o.p.m. Max koppel: 11,56 Nm @ 6.000 o.p.m. Transmissie: automatische koppeling en V-Matic versnellingsbak Rijwielgedeelte: Frame: stalen buizenframe Voorvork: hydraulische telescoop 31 mm, veerweg 100 mm Achtervering: stereovering; veerweg 75 mm Remmen: voor 220 mm schijfrem met driezuigerremklauw, achter 130 mm trommelrem, gecombineerd remsysteem Banden: voor 90/90-14, achter 100/90-14 Maten en gewichten: Lengte: 1.917 mm Breedte: 738 mm Hoogte: 1.094 mm Wielbasis: 1.305 mm Zadelhoogte: 761 mm Grondspeling: 135 mm Tankinhoud: 6,2 l Rijklaar gewicht: 124,4 kg Prijs: 2.590 euro Invoerder: www.honda.be