MBK 125 Waap 2008 testverslag

Share Vroeger kocht je een spiksplinternieuwe bromfiets met een maandloon en vulde je met de glimlach de brandstoftank; anno 2008 is dat een utopie geworden, een stukje folklore, een herinnering die al langs om meer mythologische trekjes gaat vertonen… En dat heeft men zich blijkbaar bij MBK aangetrokken. Met de Waap 125 poogt met kwaliteit tegen een vlijmscherpe prijs af te leveren.
Op het prijskaartje dat aan de Waap hangt staat 1.990 euro en dat maakt een mens natuurlijk benieuwd. Tenslotte is dit een 125cc motorscooter die aangeboden wordt tegen de prijs van een goedkope 50cc scooter en dat kom je niet elke dag tegen.
Goedkoop ziet de Waap 125 er nochtans niet uit. Integendeel zelfs; moderne gave lijnen, grote lichtblokken, opbergvak onder het zadel en onder het stuur, een middenbok, een ruim bemeten zadel, degelijke achteruitkijkspiegels; het is er allemaal. Ga je meer in detail de zaak bekijken dan zie je dat het dashboard heel simpel is gehouden, dat er geen windscherm is gemonteerd en dat de achterrem geen schijf is maar een trommel. Aan de hand van de technische gegevens valt ook één en ander op te maken dat aangeeft waarom deze MBK erg gunstig kan geprijsd worden. Het motorblok is bijvoorbeeld luchtgekoeld en levert slechts 6,4 kilowatt af en er zijn kleine 10 duims wielen gemonteerd.
De Waap 125 is volgens MBK zo geconstrueerd dat hij heel gemakkelijk te hanteren is. Als je op de Waap gaat zitten beaam je dat meteen want het geheel is zo compact uitgevoerd dat het niet bepaald imponerend op de bestuurder overkomt. Bovendien is het gewicht van de gehele constructie laag; de Waap weegt droog slechts 106 kilogram en laat zich daardoor even gemakkelijk als een fiets manoeuvreren. Contact opzetten en op de startknop drukken, meer is er niet aan om de krachtbron te starten. Kijken waar je naartoe wilt rijden en gas geven volstaat om op een soepele manier van start te gaan. 't Voelt allemaal kinderlijk eenvoudig aan en dat is ook de bedoeling van MBK; letterlijk iedereen moet zich op dit opstapmodel thuis kunnen voelen. Om dat te bereiken moet een scooter licht bestuurbaar zijn, dus is de Waap dat ook. Staand op zijn kleine 10 duims wielen en met een totale lengte van amper 186 centimeter stuurt hij vederlicht en laat zich enorm gemakkelijk van koers veranderen. Voor ritjes door het drukke verkeer van de stad is dat een flink pluspunt en daar komt ook de soepel werkende automatische versnellingsbak mooi tot zijn recht. Op echte, oude stadskasseien is het echter schudden en beven geblazen; de vering kan dat allemaal niet bijbenen en vraagt dan om vergiffenis.
Elke medaille heeft echter twee zijden; de flitsende stuureigenschappen van de Waap moet je echt wel gewoon worden indien je aan relatief hoge snelheden over secundaire wegen wilt gaan rijden. Vooral als het wegdek niet in opperbeste staat verkeert voelt de Waap nogal schichtig aan. Maar alles went en nooit werd de situatie kritiek, ook niet toen we de topsnelheid van de Waap probeerden vast te leggen. De hoogste snelheid die we uit de luchtgekoelde eencilinder wisten te persen bleek exact 100 kilometer per uur te zijn; daarvoor moet je wel een tijdje volgas bezig zijn maar het blok heeft daarmee helemaal geen moeite; je krijgt nooit het gevoel dat je de krachtbron "de nek omdraait".
Comfortabel is het rijden op de Waap, ook bij relatief hoge snelheden. De bescherming mag dan wel niet breed zijn, ze voldoet om je benen en je voeten droog te houden. De afwezigheid van een echt windscherm betekent niet dat je op de Waap als een vlag aan de stok hangt, blijkbaar heeft de vormgeving van de neus van deze scooter een gunstig effect op de rijwind ter hoogte van de schouders en hoofd van zijn bestuurder. Remkracht komt je ook nooit te kort op de Waap. De kleine schijfrem op het voorwiel heeft heel wat kracht in huis en ook de achterrem laat een positieve indruk na. Beiden zijn gemakkelijk te doseren en zorgen indien ze in combinatie met mekaar gebruikt worden voor verrassend korte remafstanden.
Met de Waap brengt MBK een 125cc scooter binnen het bereik van de prijsbewuste weggebruikers die vooral in de stad gemakkelijk en goedkoop vervoer wensen. Boodschappen allerlei kan je er mee doen en natuurlijk ook als woon/werk vervoermiddel scoort de Waap goed. Voor korte verplaatsingen over secundaire wegen draait deze kleine rakker zijn hand niet om; enkel bij het inhalen van wagens let je in dat geval beter goed op. Door het beperkte vermogen gebeurt dat namelijk minder flitsend dan we misschien zou wensen. Maar wat wil je; voor de prijs die je voor de Waap 125 moet neertellen koop je de dag van vandaag ook een degelijke fiets; 't verschil is wel dat je daarop altijd moet trappen…
Technische gegevens: Motor: Eencilinder viertakt Koeling: Lucht Max. vermogen: 6,4 Kw @ 7.500 o.p.m. Versnellingen: automatisch Rijwielgedeelte: Voorvork: Hudraulische telescoop, 80 mm veerweg Achtervering: stereovering, 65 mm veerweg Remmen: vooraan schijfrem, achteraan trommel Banden: voor 110/90-10, achter 110/90-10 Maten en gewichten: Lengte: 1.860 mm Breedte: 670 mm Hoogte: 1.045 mm Zithoogte: 730 mm Drooggewicht: 106 kg Tankinhoud: 5,5 liter Prijs: 1.990 euro Invoerder: www.mbk.be