Yamaha Xenter 125 2012 voorstelling

Share Yamaha blijft aan de weg timmeren in het scooter segment. Met de komst van de Xenter voegt het merk nog maar eens een 125cc scooter aan zijn gamma toe.

De Xenter 125 heeft 16 duims wielen, een schijfrem met een doormeter van maar liefst 267 millimeter vooraan en een trommel achter met een diameter van 150 millimeter. En alsof dat nog niet genoeg is heeft Yamaha op deze scooter een integraal remsysteem gemonteerd. Het remsysteem verdeelt – net als bij een wagen gebruikelijk is – de remkrachten automatisch over het voor- en achterwiel van de scooter waardoor een optimale remwerking ontstaat.
Het kader is een buizenconstructie. De voorvork is van het telescopische type en de achtervering is een monocross. Deze monoshock achtervering is geïnspireerd op die van de TMax, de grootste sportieve scooter van Yamaha. Zowel kleine als grotere oneffenheden zouden erdoor uitgevlakt worden hetgeen de Xenter zeer geschikt maakt voor onze onvolprezen Belgische wegen. De motor is een vloeistofgekoelde viertakt ééncilinder die voorzien is van een vierkleps cilinderkop en een enkele bovenliggende nokkenas. De brandstof wordt via een elektronisch bestuurd injectiesysteem toegediend. Er is 9,2 kilowatt in huis en het maximum koppel bedraagt 11,9 Newtonmeter bij 7.250 toeren per minuut.
De koppeling is automatisch en de transmissie is zelfdenkend variabel. Het resultaat is een door Yamaha gegarandeerd progressief en vinnig versnellingsvermogen. Rijklaar weegt de Xenter 125 dan ook slechts 142 kilogram. De zadelhoogte is met 785 millimeter zeer democratisch gehouden.
Het uiterlijk van de Xenter is eigentijds. Je kan er met andere woorden overal mee aan komen. Een comfortabel leven aan boord wordt door Yamaha vooropgesteld evenals hedendaagse details in de afwerking. Zo is achteraan LED verlichting voorzien en is er voor een LCD dashboard gekozen. Onder het afsluitbare zadel zit een handige opbergruimte. Optioneel kan de Xenter trouwens van een 39 liter grote topkoffer worden voorzien terwijl een hoger windscherm desgewenst voor een betere bescherming kan zorgen.
De Xenter 125 zal in de kleuren blauw, wit en zwart leverbaar zijn vanaf februari 2012. De catalogusprijs is 3.190 euro.