Yamaha X-Max 250 2009 duurtest (4)

Share Testrijder van dienst Erik Tanghe mag dan in de wolken zijn met de echt wel indrukwekkende zuinigheid die de X-Max op gebied van brandstofverbruik aan de dag legt; er is wel nog steeds een andere post die de gebruikskost van een motorvoertuig belangrijk beïnvloedt: het onderhoudsschema. En daar bedoelen we in het bijzonder mee de zaken die je zelf normaliter niet uitvoert maar aan je dealer overlaat.
Om te weten wat zo'n T-Max 250 allemaal aan zorg verlangt, hebben we de handleiding gedownload van de website van de importeur. Een handig PDF-document dat overal ter wereld beschikbaar is in de taal die je wenst en nooit of te nimmer vuil wordt of verloren gaat; wat kan je je als eindgebruiker meer wensen? Een duidelijk onderhoudsschema misschien? Staat er in, beste mensen, staat erin…
Bij de eerste onderhoudsbeurt, die plaatsvindt na de eerste duizend kilometer, worden hoofdzakelijk optische controles uitgevoerd. Enkel de versnellingsbakolie en de motorolie dient vervangen te worden. Het oliefilterelement wordt gereinigd en het stationaire toerental dient afgesteld. Alles tesamen is dat een onderhoudsbeurt die heel goedkoop moet uitvallen bij de dealer; de tijd om de werkzaamheden uit te voeren is kort en een beetje motor- en versnellingsbakolie hoeft geen fortuin te kosten. Over smeren gesproken: de X-Max 250 wil dat zijn motorolie om de 3.000 kilometer wordt ververst. Voor zijn versnellingsbakolie is hij minder kieskeurig, die gaat 20.000 kilometer mee voor ze vervangen dient te worden. Even lang gaat het lithiumvet mee dat de balhoofdlagers smeert; voor de remolie is geen termijn aangegeven. Je dealer zal die vervangen op het moment dat hij dat wenselijk acht hetgeen naargelang het gebruik nog wel eens wil variëren.
Klepspelingen controleren en bijstellen is een werkzaamheid die in regel een niet onaanzienlijke hoeveelheid werktijd vraagt. Op zich is dat niet verwonderlijk want de chirurg moet tot in het hoofd van de patiënt binnendringen en dient daarvoor veelal één en ander te demonteren. Mooi is dat deze ingreep op de X-Max 250 slechts om de 20.000 kilometer dient plaats te vinden. Op hetzelfde moment vervangt men ook het luchtfilterelement en de V-riem van de automatische versnellingsbak. Om de 20.000 kilometer vindt dus een niet onbelangrijke onderhoudsbeurt plaats die wat betreft duurtijd en kostprijs de kroon zal spannen in de running kost van de X-Max 250. Niet te vergeten is dat onder andere de remblokken en de banden - ongeacht de tijd dat ze dienst hebben gedaan - meteen dienen vervangen te worden op het moment dat hun staat te wensen overlaat. Voor de rest is de X-Max 250 beslist een economisch voertuig; wie weinig kilometer aflegt (minder dan 3.000 kilometer) dient enkel een jaarlijkse controle te laten uitvoeren. De bougie gaat ook al 10.000 kilometers mee en de motorolie verversen kan je niet over het hoofd zien; op het dashboard gaat een indicator knipperen die je daarop attent maakt.
Besluit je kleine onderhoudswerkjes zelf uit te voeren dan is de originele gebruikshandleiding een grote hulp. Hetgeen je als gebruiker zelf gemakkelijk aankunt, is echt in woord en beeld geheel en al duidelijk gemaakt. Je moet echt al geheel a-technisch zijn om hiermee de mist in te gaan; kan je een Ikea-kastje monteren dan kan je even gemakkelijk je X-Max tussen de onderhoudsbeurten door in topvorm houden. 't Is misschien niet aan iedereen gegeven, maar de kans wordt je door Yamaha in alle geval geboden…