Yamaha X-Max 250 2009 duurtest (6)

Share Tekst en foto's : Erik Tanghe
Drie maanden en 12.000 km later kunnen we ons eens rustig neerzetten om het eerste deel van onze 'doe alles met de scootertest' te evalueren. Ik zeg eerste deel omdat we ondertussen al met een nieuwe scooter rondbollen om het 3 maanden verhaal nog eens dunnetjes over te doen, zij het ditmaal met een zwaarder model, namelijk de Honda SWT 400... Het opzet om eens te kijken of het haalbaar en praktisch is om al je vervoer de dag van vandaag per scooter te doen en je dure al dan niet tweede auto aan de kant te laten, kan wat ons betreft niet beter zijn uitgevallen. Kan een 250 cc scooter een auto vervangen? Ja, dat kan hij en zelfs meer... Ik ben gedurende die drie maanden op de Yamaha X Max 250 en die 12.000 km nooit ergens te laat aangekomen, tenzij ik gewoon te laat was vertrokken en ik heb evenmin ooit naar een parkeerplaats moeten zoeken... Bovendien ben ik nooit echt nat geworden en is het me eigenlijk niet echt gebeurd dat ik iets niet op de scooter kon meenemen.
Natuurlijk kan een scooter een auto nooit helemaal vervangen. Je kan moeilijk je verhuis doen op een scooter en je nieuwe salon vervoeren op een X Max is een beetje een utopie... maar voor die enkele keer dat je transport nodig hebt voor grote dingen kan je beter voor een halve dag een auto huren of zelfs een taxi inschakelen. Uiteindelijk valt de eindafrekening goedkoper uit. Eerst en vooral is de X Max met 4.300 euro gewoon heel goedkoop en biedt hij ongeëvenaard veel waar voor z'n geld. Ten tweede is hij met een belachelijk laag verbruik van 3 liter op 100 kilometer onklopbaar en kom je met een tankje van 12 liter dik 350 km ver... Dat alleen al maakt rijden met de X Max dus heel goedkoop... Wat betreft onderhoud hoef je je ook al niet veel zorgen te maken. Om de 3.000 km welgeteld 1 litertje olie was voldoende om de 250 cc'er zonder problemen de kilometers te laten afmalen. Het blokje gaf geen krimp en we hebben het hem niet bepaald makkelijk gemaakt. We reden immers heel wat autostrade en dat is niet echt het ideale domein voor de X Max maar hij slaagde er wonderwel in om zich te meten met een hele variatie aan concurrentie. Ik kon zelfs de X Max met de zwaardere Majesty 400 en nu dus de Honda SWT 400 vergelijken en qua acceleratie moet de kleine 250 cc'er nauwelijks iets toegeven, wat alles te maken heeft met zijn lage gewicht van 176 rijklare kg... tegenover 220 kg voor de Majesty en 246 kg voor de Honda Silverwing... Het al dan niet vervangen van je tweede wagen door een scooter als de X Max 250 heeft heel veel met het ego te maken. Ik ken veel mensen die niet willen gezien worden op een 'onnozel scooterke'... Laat ik jullie maar meteen vertellen dat zo'n houding heel kortzichtig is en totaal niet opweegt tegen de voordelen die het rijden met een scooter met zich meebrengt.
Veiligheid Laten we het eens even hebben over veiligheid, want nogal wat automobilisten zweren de tweewieler af omwille van het idee dat je op een motorfiets of scooter alleen maar kan verongelukken... Ik zei het in vorige artikels al… het asfalt onder een X Max is even hard als onder een andere motorfiets maar de kans om ermee in contact te komen, is gewoon kleiner... Niet alleen stuurt de X Max heel gemakkelijk en reageert hij razendsnel zodat onverwachte gevaarlijke situaties veel vlugger uit de weg kunnen worden gegaan. Zo speelde ik onlangs nog tegendraadse wijzer door een rond punt lekker gezwind op te rijden, toen plots een auto vergeten was dat verkeer op het ronde punt voorrang heeft. Misschien dacht ie wel dat zo'n wit scooterke toch niet vooruit gaat en hij nog 'plenty of time' had... Wat er ook van zij... hij had me wel van het ronde punt geveegd als ik niet zo gemakkelijk en als vanzelf alles had dichtgegooid onder hellingshoek en mooi tot stilstand kwam... Mijn hart deed er zelfs geen slag meer door… gewoon omdat het allemaal zo makkelijk gaat... Ik vertel hier niet dat je dat met een motorfiets niet kan; je hebt er wel veel meer ervaring voor nodig... Op een scooter gebeurt alles gewoon veel meer vanzelf... ook voor wie weinig of geen rijervaring heeft...
Dat is goed nieuws voor wie inderdaad een beginner is, maar het is ook fijn voor wie veel ervaring heeft, want die mensen verleggen op een maxiscooter hun grenzen nog meer. Enkel een supermotard komt in de buurt van het gebruiksgemak van een scooter al zal je op zo'n beest dan weer niet veel bagage kwijtraken... Je rijbewijs daarentegen... Het is waar dat je op een scooter iets minder controle hebt dan op een motor omdat je niks tussen de benen hebt... daar bedoel ik mee dat je een tweewieler heel sterk kan sturen met je heupen die de motorfiets omsluiten... dat heb je op een scooter niet en dat is een nadeel als het dreigt mis te gaan of als je aan het schuiven gaat... daar tegenover staat dat een scooter als de X Max veel sneller reageert op richtingsveranderingen en remmanoeuvres. Niks ontkoppelen, geen zoeken naar de juiste versnelling, geen kans op stilvallen... gewoon knijpen in de remmen en onze Lieve Heer aanroepen... De X-Max is niet uitgerust met ABS en dat is op het vlak van veiligheid een beetje jammer.. anderzijds maken sommige besparingen bij de productie van de Max wel dat dit een heel goedkope scooter is geworden. 4.300 euro voor een scooter van dit kaliber is echt geen geld!
Maar we hadden het eigenlijk over het menselijk ego... Af en toe sla ik wel eens aan het lullen met enkele mensen over hoe het met deze wereld is gesteld en dan doe ik gegarandeerd wel eens een uitspraak in de trant van 'het menselijke ego is de grootste bedreiging voor de wereldvrede...' Al zeg ik zelf... dat is een verstandige uitspraak en een waarheid als een koe… Als mensen zich niet zo zouden blindstaren op domme stereotypen en zich bij het gebrek aan mannelijkheid niet meteen een achtcilinder vierwieler of een 44 Magnum in huis zouden halen ... het zou een mooie wereld zijn. Als ik van sommige mensen die klassieke commentaar krijg in de trant van ' ja, zeg, met zo'n scooterke kan ik toch niet aankomen bij een klant... of ze zullen wel zeggen op mijn werk... of ja zeg, mijn maten zullen nogal lachen...', dan zeg ik altijd dat ze met hun hersenen moeten denken en niet met hun ego... Meestal lachen ze dan eens onnozel omdat ze het niet eens begrijpen... want het ego doet hetzelfde als ons libido... Het brengt ons denkvermogen bijna terug tot nul...
Mijn auto is mijn vrijheid, is een klein beetje een illusie want de dag van vandaag zit die vrijheid gevangen tussen dagelijks volgepropte wegen, hoge benzineprijzen, wegenbelasting en hoge onderhoudskosten. Voor de meesten onder ons is die 'absoluut onmisbare auto' veeleer een gevangenis dan wel een vrijheid. Wie echte vrijheid wil proeven, moet eens rond het spitsuur naar Brussel rijden en goed om zich heen kijken als het verkeer weer eens hopeloos vast rijdt; wanneer al die gedeukte ego's zogenaamd heel toevallig de andere kant opkijken als je hen passeert... Behalve je ego moeten er nog enkele andere dingen aangepast worden aan je gedrag en persoonlijkheid als je elke dag met de scooter op pad wil gaan. Kledij is belangrijk en dat niet omwille van hoe je eruit ziet. Kledij dat je op een scooter draagt, moet niet alleen veilig zijn; wil je je niet meteen buitengesloten voelen als je op een feestje arriveert, is het belangrijk dat die kledij niet al te veel op motorkledij lijkt... Op die manier beseffen mensen niet eens dat je op twee wielen bent gekomen, zeker wanneer je je helm onder het zadel hebt opgeborgen. Niet dat een lederen vest niet kan, maar eentje met bijvoorbeeld Red Bull Racing erop staat een beetje lullig... Op een maxi-scooter hoort (minstens) een beetje klasse thuis; er zijn dan ook genoeg merken die je een stijlvolle - al dan niet lederen - jas kunnen leveren met de nodige protectoren erin verwerkt (je schouders lijken breder, goed voor je ego...). Ik verkies zelf een vest die meteen ook regenbestendig is, zodat je niet meteen regenplunje moet aantrekken als je onderweg een bui op je dak krijgt. Je wordt sowieso niet erg nat op een scooter maar zelfs dan nog is leder een minder gelukkige keuze in vergelijking met die gemaakt uit hoogwaardig technisch textiel.
Wij reden gedurende onze test met een vest van het nog vrij onbekende Spaanse BKS rond, meer bepaald met de 'Maniac' (ja, sorry... dat moet toeval zijn...) en die vest is een prima voorbeeld gebleken van hoe je veilig en toch modieus op een scooter kunt rijden. Kijk maar 's op http://www.bks.es/ Wat de broek betrof, hield ik het altijd op jeans met kevlar-versteviging... Elk bekend motormerk heeft dat vandaag de dag in z'n gamma en prijzen variëren van 50 tot 200 euro. Wat helmen betreft, is de X Max een beetje een moeilijke keuze, want wie veel snellere ritten (autostrade) doet, is beter gebaat met een integraalhelm omdat het windlawaai op de X Max nogal hoog is... dat komt omdat je dicht op het stuur zit... één van de mindere puntjes die we eerder al aanhaalden. Voor kortere ritten in de stad is een open helm natuurlijk veel leuker, al blijf ik oordopjes een aanrader vinden. Het leuke is wel dat de dag van vandaag jethelmen of open helmen er verrekt modieus kunnen uitzien. Onze AGV 'Blade' in witte kleur paste dan ook geweldig goed bij onze al even witte Cadillac... Het juiste schoeisel dragen, is uit veiligheidsoverwegingen ook erg belangrijk, al vind ik het overdreven om op een scooter hoge motorlaarzen te dragen. Eerst en vooral zijn motorlaarzen niet handig om er mee in de stad rond te lopen en bovendien krijg je er zweetvoeten in. Gewoon schoeisel dragen, is verleidelijk maar het blijft riskant. De perfecte tussenoplossing zijn korte motorlaarzen zoals de Spidi Sportlaarzen die wij gebruikten. Je vindt ook bij andere merken je gading, al is de keuze op dit vlak wat beperkt... Stevige stapschoenen vormden dan ook een prima alternatief.
Met een scooter beginnen rijden als dagdagelijks vervoermiddel vraagt iets meer aanpassing dan een nieuwe wagen kopen... maar eens gesteld creëer je meteen een geweldige band met je nieuwe spullen... Het is zoals met maten in moeilijke tijden; 't schept een band... Ik kus ondertussen bijna mijn jas bij het slapen gaan en ik moet moeite doen om mijn Held Kevlar jeans ook niet in bed te dragen. 't Is zelfs één van de mooiste broeken die ik heb... De vraag of een scooter als elke dag vervoermiddel kan dienen, stelt zich eigenlijk niet meer... We zouden ons eerder kunnen afvragen hoe die overstap ons leven verrijkt... Wacht, ik zet die verrijkingen even op een rijtje:
- Je ontnuchtert je ego en je bespaart dus op dure, saaie therapieën... - Je wordt een voorbeeld voor anderen en dus een beetje een goeroe... je kan dus workshops gaan geven... - Je hebt geen excuus meer om te laat te komen... je kweekt met andere woorden discipline en mensen werken graag met je samen dus je gaat meer verdienen... - Je bent geen macho en dat is maar goed ook want de (meeste) vrouwen vallen niet voor macho's - Je bent geen ruige motard, dus de mensen kijken lief... - Je wordt niet meer geplunderd door Vadertje Staat en je vindt het niet meer zo erg dat de benzineprijzen weer 's omhoog gaan... Kortom; waar wacht U op..?! Rijden met de scooter, 't is altijd een beetje evolueren...