BMW F800S duurtest (deel 4)

Share De duurtest met de F800S zit er op. Drie maanden lang zijn we met deze Duitse twin in de weer geweest en hebben zijn sterke en minder sterke punten ten gronde leren kennen. Al toemaatje hebben we ook nog een tweetal weken met zijn broertje, de F800ST, kunnen rijden zodat we ons nu een goed beeld kunnen vormen van wat de huidige 800 serie van BMW allemaal in zijn mars heeft.

Wie onze artikelreeks over dit onderwerp heeft gevolgd weet dat de F800S zich ontpopt heeft als een echte allround motor. Geen taak was hem te zwaar of te min, het comfort was hoog en het verbruik dat we noteerden was ongelofelijk laag. Over het gehele testparcours dat we hem voorschotelden, dat wel heel gevarieerd was, nam de twin genoegen met gemiddeld 4,6 liter benzine. Uitschieters waren de 5.2 liter na een verdomd snelle rit en een enorm zuinige 4,3 liter bij normaal toergebruik. Vregelijkbare waarden liet ook de F800ST noteren, iets wat heel normaal is want tenslotte verschillen beide modellen op technisch vlak zo goed als niets.
Tijdens de enkele duizenden kilometers die we met de F800S reden noteerden we geen meetbaar olieverbruik en ging er ook niets stuk. Het enige vervelende dat we konden noteren was dat de twin na een snelle rit voor de stoplichten uitzonderlijk wel eens stil wou vallen. Iets wat sporadisch voorkwam en dat vanzelf verdween nadat de Akrapovic uitlaatdemper was gemonteerd. Navraag bij BMW leerde ons dat dit kleine euvel bij hen bekend was en dat het laten uploaden van een nieuwe motormanagement file daarvoor de oplossing was, zelfs al rij je met de standaard uitlaatdemper. Met het in eerste instantie als vervelend ervaren geluidje dat de koppeling maakt indien de motor goed warm staat en onbelast draait, hebben we na verloop van tijd leren leven. BMW heeft ons bovendien toevertrouwd dat er in de fabriek momenteel gewerkt wordt aan een oplossing voor dit fenomeen, dus mogen we daar op korte termijn een oplossing voor verwachten. Kritisch en objectief als we zijn blijven we het echter wel jammer vinden dat dit geluid er is, maar op de keper beschouwd mogen we de motor daarop niet afrekenen. De reden daarvoor is dat zowel de koppeling als de versnellingsbak ten allen tijde voorbeeldig hun werk bleven doen en dat het geluid na verloop van tijd minder opvallend wordt. Daarbij komt nog dat sommige andere motoren (van andere merken) een nog veel luidruchtiger koppeling hebben waarover niemand klaagt, omdat dit nu eenmaal een typische karaktertrek is van die motoren. Wie ooit al eens het genoegen heeft gehad om bijvoorbeeld met een Ducati Superbike te rijden, of er zelfs nog maar naast heeft gestaan, weet waarover we het hier hebben…
Het gevoel dat bij ons achterblijft nu we de F800S en de F800ST aan de importeur teruggaven is er één dat tot nadenken stemt. Wanneer we onze ervaringen met beide motoren voor ogen halen komt namelijk steeds dezelfde zin door ons hoofd spoken. "Meer heeft een mens niet nodig om gelukkig te zijn" klinkt het dan, en dat is echt wel opmerkelijk. Tenslotte zijn we verwende testrijders die vaak met motoren op de baan zijn die een berg vermogen bezitten en op gebied van rijwielgedeelte bijna hun gelijke niet kennen. Het gebruiksvriendelijke motorblok van de F800 motoren heeft ondanks zijn "nederige vermogen" van 81,5 pk aan het achterwiel (in standaard trim) dan ook op ons een diepe indruk gemaakt. Koppelrijk en toelatend dat we her en der nog eens lekker ouderwets emotioneel aan het gas konden gaan hangen zonder daarbij direct bij wijze van spreken in de stratosfeer terecht te komen, heeft de twin ons weten te bekoren. En dat de twin beslist wel vooruit wil als je hem de vrije teugel geeft heeft menige motorrijder mogen ervaren… De kwaliteiten van het rijwielgedeelte in detail bespreken hoeft hier niet. Het volstaat om te weten dat het uiterst homogeen, stabiel en veilig presteerde gedurende de gehele test en dat de remmen beslist wel tot het neusje van de zalm mogen gerekend worden. Zeker indien het optionele ABS is gemonteerd, een keuze die we iedereen aanraden om zonder de minste twijfel erbij te nemen. Eén klein detail over die remmen willen we hier wel kwijt: het stelschroefje van de voorrem van de F800S had de neiging om na verloop van tijd zichzelf te verstellen waardoor de afstand tussen de remhendel en het stuur op de duur verkleinde. Waarschijnlijk is dit een exemplarisch fenomeen want tijdens onze testritten met de F800ST hebben we daar niets van gemerkt.
Met de ST versie zijn we op pad gegaan om de verschillen in zithouding en windbescherming vast te stellen. Daarbij zijn we tot de conclusie gekomen dat de zithouding van de ST voor tourgebruik nog wat comfortabeler is dan op de F800S. Het relatief smalle en bijna rechte stuur van de ST zorgt voor een zithouding die perfect past bij sportief/toeristisch gebruik, terwijl de stuurhelften van de F800S de rijder een meer actieve zithouding bezorgen. De hogere ruit op de ST garandeert iets meer windbescherming maar geeft geen cabrio effect, zelfs niet bij hoge snelheden. De benen worden door de onderkuip iets beter tegen de weersinvloeden beschermt en opvallend is dat ook de voeten van een verhoogde protectie genieten tegen wind en regen. Graag hadden we de ruit van de ST eens gemonteerd op de S versie om het effect daarvan te ondervinden, maar daar was jammer genoeg geen tijd voor… Over de op de F800ST gemonteerde optionele kofferset denken we terug met ietwat gemengde gevoelens. Jammer vinden we dat de inhoud van die koffers een beetje beperkt is. Meer dan het hoogstnodige voor een weekendje kan je er niet in kwijt. Dat de inhoud van die koffers kan vergroot worden door het harmonica systeem te benutten dat BMW heeft voorzien, beschouwden we eerlijk gezegd als een noodoplossing. Indien je zo met de motor gaat rijden wil de gehele wereldbevolking er je (heel vriendelijk) op attent maken dat je koffers open staan en dat ervoeren we op de duur echt wel als irritant. Ja, we zijn niet snel tevreden; de mensheid was dan eens behulpzaam… Positief aan de kofferset was dan weer dat hij gemakkelijk te demonteren was, absoluut waterdicht bleek en heel sterk gebouwd was. Door de externe beschermingstroken werd hij tot tweemaal toe afdoende beschermt tegen schade toen we ermee, gelukkig stapvoets rijdend, tegen een muurtje schuurden. Een ongelukje dat elke motorrijder wel eens overkomt als hij -of zij- slechts sporadisch met koffers op de motor gaat rijden.
Inderdaad, de frase "hij op zij" is hier zonder meer toepasselijk, want zowel de F800S als de F800ST zijn zeer gemakkelijk hanteerbaar. Bovendien is ook hun zithoogte niet echt groot en voor beide motoren zijn bovendien verlaagde zadels leverbaar. Kleinere, lichtere en minder sterk gebouwde motorrijdsters en motorrijders zullen zich dus meteen thuis voelen op deze twins. En dat was van meet af aan ook de bedoeling van BMW toen ze die motoren neerzetten. Een debutant –van welke sekse dan ook- die over een beetje zelfbeheersing beschikt zal zowel in de F800S als de F800ST een ideale partner vinden en dat gedurende zijn of haar gehele motorloopbaan als dat moet. Beide motoren zijn immers meer dan volwassen genoeg om alles te kunnen bieden wat men nodig heeft en dat zowel in de beginjaren van je loopbaan als op het moment dat je jezelf als een ervaren motorrat mag beschouwen. Rij je regelmatig met een duo dan zal die op zowel de F800S als de F800ST heel wat comfort vinden. De voetsteunen voor de duo staan heel ergonomisch opgesteld en bevinden zich dus niet op een werkelijk idioot korte afstand van het zadel zoals bij heel wat sportieve motoren jammer genoeg nog altijd het geval is. Het zadel wordt ook door de duo, zelfs bij een lange rit, als comfortabel ervaren en heeft een ingebouwde steun die het vooruitschuiven onder hard remmen daadwerkelijk tegengaat. Houdt je duo er niet van om constant met je lenden in de handen te zitten dan is daarvoor een praktisch alternatief te vinden in de stevige handgrepen die zich naast het zadel bevinden. De achtervering aan de extra belasting van de duo aanpassen gebeurt snel en pijnloos. Zonder gereedschap draai je de veervoorspanning (en indien gewenst de uitgaande demping) iets hoger en klaar is kees. Je moet er zelfs niet voor door de knieën te gaan! Ondanks de niet meteen extravagant lage prijs van 9.100 euro voor de F800S en de 9.800 euro die je voor de F800ST moet neertellen (beiden in standaard uitvoering) vinden we dat we in dit geval van een heel verantwoorde prijs/kwaliteits verhouding kunnen spreken. De afwerking van beide motoren is ronduit voorbeeldig, het design kan nog jarenlang onveranderd mee, en de prestaties van zowel het blok als het rijwielgedeelte maken dat je nooit deze motoren als "passé" zult ervaren. Tenminste als je eerlijk bent met jezelf en geen megalomaan bent. Tweedehands zullen beide motoren waarschijnlijk trouwens nog een aardige stuiver opleveren, ook al staat er een niet onaardig aantal kilometers op de teller. BMW motoren hebben nu eenmaal reeds jaar en dag de eigenschap om niet snel hun financiële waarde te verliezen…
Lees ook de andere afleveringen van deze artikelreeks:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4