Honda Gold Wing 2012 voorstelling

Share Honda's Gold Wing is waarschijnlijk de langst verkochte motor op de markt. Het was in 1975 dat Big Red de GL1000 Gold Wing aan het verbaasde motorvork voorstelde waardoor de Gold Wing in 2012 maar liefst 37 jaar jong is.
Toen nog een onvervalste naked bike evolueerde de motor al snel naar een geheel aangeklede supertourmotor. En die tourmotor is sindsdien ononderbroken te koop gebleven. Een prestatie waar maar weinig modellen aanspraak kunnen op maken.
Voor 2012 heeft Honda zijn Gold Wing de zoveelste editie bezorgt. Om maar meteen komaf te maken met de hoop die er bij Gold Wing lovers heerst betreft de komst van een twee liter motor beginnen we deze voorstelling met het nieuws dat de motor nog steeds een zescilinder boxermotor is met een longinhoud van 1.832 cc. Een maximum koppel van 167 Newtonmeter bij 4.000 toeren en een maximum vermogen van 117 pk blijkt voor Honda nog steeds voldoende power te zijn om het vlaggenschip aan te drijven. Het nieuwe aan de 2012 editie van de Gold Wing is dan ook veeleer op gebied van hanteerbaarheid, wegligging en comfort te zoeken.
Zo is de motor uitgerust met een verbeterde windprotectie. Maanden van testen in de windtunnel en aanvullende proeven met Computational Fluid Dynamics (CFD) hebben onder andere een nieuwe vorm voor de kop van de stroomlijn opgeleverd die beter beschermt tegen de rijwind en de elementen. Daarbij werd bij het omtuinen van de stroomlijn ook rekening gehouden met het voorkomen van de motor. De nieuwe Gold Wing heeft trouwens een geheel nieuw, fris design meekregen die elegantie en efficiëntie in zich wil verenigen. Zo heeft onder andere de vorm van de achterkant ervoor gezorgd dat de Gold Wing onder het rijden minder onderdruk maakt achter de motor. Het gevolg daarvan is een verbeterde stabiliteit bij gemiddelde en hoge snelheden. Aanpassingen aan de afstelling van de veersystemen versterkt nog deze verbeterde eigenschap. Niettemin heeft de Gold Wing een kofferset meegekregen waarin je meer in kwijt kan dan ooit tevoren. In totaal kan je maar liefst 150 liter bagage in de Gold Wing kwijt. Dat het best niet al te zware spullen zijn die je pakt als je met een duo gaat rijden leert de lijst met technische gegevens je. De rijklaar 413 kilogram wegende Gold Wing heeft een maximum laadcapaciteit van (slechts) 190 kilogram. En dat is helemaal niet overdreven veel als je het ons vraagt… in dit geval is de grootte misschien toch ondergeschikt aan andere waarden!
Maar dat terzijde. Nieuw is ook dat er – in de modellen uitgerust met een airbag – een navigatie systeem is geïntegreerd dat gebruik maakt van een GPS ontvanger van de jongste generatie die ook een helderder beeldscherm bezit. Ook het audio systeem is aangepast. De installatie heeft nu een zes speaker 80 watt surround systeem dat connectie kan maken met een iPod, iPhone of een USB stick. De 2012 editie van de Gold Wing zal te koop zijn in de kleuren Pearl Fadeless White en Graphite Black. Leveringstermijn en prijs zijn momenteel nog ongekend.