Suzuki DL650 V-Strom testverslag

Share De motorwereld is er niet eenvoudiger op geworden. Zag je vroeger een motor met een omvangrijke gestalte staan dan wist je meteen dat er een motorblok in stak met een grote cilinderinhoud. Vandaag de dag gaat die regel niet meer op. De sportmotoren worden steeds maar compacter en ook in het allroad segment roert er wat. Neem nu bijvoorbeeld de Suzuki DL650…

Die motor kan je maar ternauwernood onderscheiden van zijn grote broer, de DL1000. Op het eerste gezicht zijn die twee motoren even groot en om ze met zekerheid uit elkaar te kunnen houden kan je maar best het aantal uitlaatdempers tellen: de 1000 heeft er twee terwijl de DL650 er ééntje aan de rechterkant heeft hangen. In eerste instantie zou je uit het voorgaande kunnen concluderen dat een motor die het hart heeft van een middenklasser en het chassis torst van een grote twin daaronder gebukt zou kunnen gaan. Ook wij hadden zo onze twijfels en waren dan ook maar wat nieuwsgierig naar de rijeigenschappen van deze struise twin. Wanneer je op de motor plaatsneemt kan je maar nauwelijks geloven dat de cilinderinhoud van het motorblok 'slechts' 645 cc bedraagt. Met een lengte van 2.290 millimeter, een hoogte van 1.390 millimeter (afhankelijk van de instelling van het windscherm) en een zithoogte van 820 millimeter voelt de DL650 bepaald niet klein aan. De tijd dat personen met een lange lichaamsbouw noodgedwongen een motor met een grote cilinderinhoud moesten kopen is dus voorbij. Op de DL650 zit namelijk iedereen ruim, ongeacht zijn lichaamsbouw.
Het zadel is breed en stevig gepolsterd, het stuur valt goed in de hand en de tellerpartij is duidelijk en gemakkelijk afleesbaar. Twee traditionele wijzerplaten met daartussen een LCD-scherm geven je alle informatie die je wenst. Je voelt je met andere woorden meteen thuis op de DL650. De zithouding is ontspannen en de plaats van de voetsteunen is goed gekozen waardoor je meteen zin krijgt om met deze motor lange ritten te maken. Maar kan het 645cc tweecilinderblok dat wel aan, horen we jullie nu denken. Wel, wij namen de proef op de som… De V-twin die we reeds kennen uit onder andere de SV650 heeft een goede reputatie in de motorwereld. Het motorblok heeft een boring en slagverhouding van 81 x 62,2 millimeter, wordt gevoed door een elektronisch geregelde brandstofinspuiting, heeft vier kleppen per cilinder en dubbele bovenliggende nokkenassen. Verder is er een natte platenkoppeling aan boord en een zesversnellingsbak. De krachtbron kan maximaal 67 pk produceren en doet dat bij 8.800 toeren per minuut. Het o zo belangrijke koppel is maximum 60 Newtonmeter groot en wordt geproduceerd bij 6.400 krukasomwentelingen per minuut.
Naar de praktijk vertaald betekenen deze waarden dat de DL650 beslist geen slome motor is, ondanks zijn drooggewicht van 190 kilogram. Je zou zelfs zweren dat er heel wat meer power in de motor zit. De DL650 accelereert heel vlot, heeft een sterk middengebied en loopt gemakkelijk snelheden van plus 180 kilometer per uur. Je mag de toerenteller laten doorlopen tot 10.500 toeren per minuut, maar in de praktijk schakel je gevoelsmatig vroeger. Vanaf pakweg 9.000 toeren per minuut voel je de trekkracht stilaan afnemen terwijl je maar amper kunt geloven dat er niet meer dan 645cc cilinderinhoud in deze motor zit. De versnellingsbak schakelt licht en trefzeker en opschakelen zonder koppeling is een fluitje van een cent. Wil je de koppeling erbij nemen dan kan dat natuurlijk ook. Veel bedieningskracht is daarvoor niet nodig. Het vermogen op de baan brengen is ook al niet moeilijk. Het rijwielgedeelte voelt heel rigide aan en de veersystemen zijn zo afgesteld dat zelfs een uitgesproken sportieve rijstijl geen problemen oplevert. De voorvork heeft veer- en dempingkarakteristieken die je meteen veel vertrouwen in de motor geven bij het insturen van de bochten. Achteraan geldt hetzelfde verhaal. Voor je het weet ben je daardoor automatisch met de DL650 scherp aan het sturen. Het loopvlak van de achterband helemaal benutten doe je zonder dat je daar erg in hebt, hard remmen op de voorrem geeft ook geen problemen wat betreft wegligging en met de bereidwilligheid van de motor daarbovenop gaat de DL650 beslist wel pittig over de baan.
Je kan gemakkelijk mooie, snelle lijnen rijden met deze motor. Zijn stuurgedrag is 100% neutraal dus waar je heen wilt loopt deze motor zonder morren. Ondanks zijn niet zo lage gewicht laat de motor zich bovendien gemakkelijk dirigeren. Snel opeenvolgende bochten nemen stelt totaal problemen en ook in lange bochten voelt de motor heel stabiel aan. De sportief afgestelde veerelementen hebben net genoeg souplesse om de naden van de betonbanen –zelfs in de bochten- zodanig te neutraliseren dat ze geen invloed hebben op het stuurgedrag. In de stad en bij filerijden toont de DL650 zich ook heel bekwaam. Ondanks zijn grote afmetingen laat hij zich zelfs stapvoets gemakkelijk hanteren hetgeen in de hedendaagse verkeerschaos beslist geen onbelangrijk gegeven is. De voorrem bestaat uit een dubbele remschijf en zorgt voor een goed doseerbare en stevige remkracht. Wil je écht keihard in de ankers gaan dan heb je daar wel wat handkracht voor nodig. De schijfrem achteraan doet zijn best maar kan enkel een matige vertraging teweeg brengen, zelfs al ga je nadrukkelijk op de voetrem staan. Iets waar wel meer twins last van hebben want blijkbaar rekenen de fabrikanten op de sterke motorrem die deze motoren in huis hebben om het achterwiel af te remmen.
Het windscherm van de DL650 doet goed zijn werk en is in drie hoogtestanden instelbaar. Met dat scherm in standaard positie konden we gemakkelijk kruissnelheden aanhouden van om en bij de 150 kilometer per uur. Een beetje cabrio-effect voelden we wel vanaf +/-130 kilometer per uur maar als vervelend hebben we dat nooit ervaren. De motor blijft zonder meer stabiel rijden tot snelheden van om en bij de 185 kilometer per uur. Daarboven voelden we zachtjes een lichte slingerbeweging inzetten op het voorwiel. Het blok wilde aan die snelheid blijkbaar gerust nog wat verder doorgaan maar daar zijn we niet op ingegaan. Voor dit type motor is het snelheidsbereik dat de Suzuki heeft meer dan genoeg… De DL650 met een duo achterop berijden is perfect mogelijk. Het zadel is ruim genoeg van afmetingen om bijna drie personen een zitje te bieden en de voetsteunen voor de duo staan op een logische plaats. Niet te hoog en ook niet te ver naar achter. Dat laatste scheelt een slok op een borrel indien je in de remmen gaat; de duo kan zich schrap zetten en komt dus niet met zijn gewicht op de rug van de bestuurder te hangen zoals jammer genoeg maar al te vaak het geval is. Comfortabel én veilig want op die manier kan de piloot ongehinderd in de ankers gaan.
Op gebied van afwerking is de DL650 niet stiefmoederlijk behandeld. Alles is doordacht gemonteerd, nergens is er een slordigheidje zichtbaar en wat betreft vormgeving mag de DL650 er beslist wel zijn. Jammer is echter dat de lak die het aluminium frame beschermt ter hoogte van de voetsteunen blijkbaar niet echt resistent is tegen het schuren van laarzen. Onze testmotor had amper 5.000 kilometer op de teller maar toch was de laklaag reeds zodanig afgesleten dat het naakte aluminium hier en daar zichtbaar was. Iets wat gemakkelijk te vermijden is door op die plaats van meet af aan een beschermlaag aan te brengen. Een stukje van een tandpad zou op die plaats wonderen doen…
De uitrusting van de DL650 V-Strom is heel compleet. Er is zelfs een stevige bagagedrager standaard op de motor voorzien. Daarop krijg je niet alleen gemakkelijk een grote tas kwijt maar ook een topkoffer. Zijkoffers monteren op de DL650 is ook perfect mogelijk. Om de veervoorspanning achteraan bij te stellen op deze extra belasting hoef je trouwens niet op je rug onder de motor te gaan liggen; een handige draaiknop in de rechterflank is daarvoor voorzien. Om de motor verder uit te rusten heeft Suzuki bovendien nog een heel arsenaal accessoires ontworpen. Verwarmde handvaten, tanktassen, hand- en carterbeschermers… het aanbod is groot en héél volledig.
Wat onze conclusie is over de DL650? Wel, we zijn aangenaam verrast geworden door de volwassenheid waarmee deze motor zich van zijn taak kwijt. Het motorblok is sterk en soepel genoeg om met overschot alle taken aan te kunnen. Het rijwielgedeelte laat ook al niets te wensen over en de motor verder uitrusten voor specifiek gebruik is ook perfect mogelijk. Het gebruiksgebied van deze motor is dan ook zeer groot en dat terwijl de prijs die je voor de DL650 V-Strom moet neertellen beslist geen struikelblok mag vormen. 7.600 euro moet de "kleine" V-Strom kosten. Voor een motor met die capaciteiten en voorkomen is dat geen cent teveel.
Technische gegevens: Motor: Type: tweecilinder, dubbele bovenliggende nokkenas, 4 kleppen per cilinder Koeling: koelvloeistof- en oliekoeler Boring x slag: 81 x 62,6 mm. Cilinderinhoud: 645 cc. Compressieverhouding: 11,5:1 Voeding: elektronisch gestuurde brandstofinspuiting. Max. vermogen: 67 pk @ 8.800 o.p.m. Max. koppel: 60 Nm @ 6.400 o.p.m. Koppeling: natte meerplaatse koppeling. Versnellingsbak: 6 verhoudingen. Eindoverbrenging: ketting en tandwielen Rijwielgedeelte: Frame: Aluminium balkenframe Voorvering: hydraulische voorvork, niet regelbaar, veerweg 150 mm Achtervering: monoshock, regelbaar op veervoorspanning, veerweg 150 mm Remmen voor: dubbele schijfrem Achterrem: enkele schijfrem Banden: voor 110/80 R 19, achter 150/70 R 17. Maten en gewichten: Lengte: 2.290 mm. Breedte: 840 mm. Hoogte: 1.390, 1.420, 1.450 mm naargelang instelling hoogte windscherm Wielbasis: 1.540 mm. Grondspeling: 165 mm. Zithoogte: 820 mm. Tankinhoud: 22 liter. Drooggewicht: 190 kg. Prijs: 7.600 euro. Invoerder: www.suzuki.be