Triumph Tiger Explorer 1200 en andere 2012 modellen

Share Triumph doet het goed in de motormarkt. 2011 was een topjaar voor het merk op gebied van verkoopcijfers. En terecht want het merk heeft de laatste jaren wel erg hard aan de weg getimmerd. Daarnaast heeft het nooit gestopt om nieuwe modellen te ontwikkelen. En ook voor 2012 is deze weg verder gevolgd.

Triumph Tiger Explorer Wie van grote motoren houdt komt met de nieuwe Tiger Explorer zeker aan zijn trekken. De nieuwe Explorer heeft de lijnen van de succesvolle Tiger 800 geërfd samen met het driecilinder concept. De driepitter die in de Explorer zit is geheel nieuw en heeft een cilinderinhoud van maar liefst 1200 cc. Eveneens nieuw is de cardanaandrijving. Drie keer raden tegen wie de Explorer het in de verkoopcijfers zal opnemen…
De Tiger Explorer is daarvoor degelijk en compleet uitgerust. Standaard is de motor dan ook uitgerust met cruise control een uitschakelbaar ABS en tractiecontrole. Gasgeven gebeurt met "drive by wire". Het frame is van hoogwaardig staal en er zijn gegoten wielen aan boord. De enkelzijdige achtervork draagt een 17 duim wiel, vooraan is een 19 duim wiel gemonteerd. Is de Explorer van huis uit al goed uitgerust, samen met de motor is een heel assortiment optionele accessoires ontwikkeld. Koffers, tassen, lage en hoge zadels, elektrische accessoires; 't is er allemaal, samen met een 950 Watt sterke generator, naar verluidt de sterkste in zijn klasse.
Triumph Speed Triple R Na het succes van de opgewaardeerde versies van de Street Triple en de Daytona 675, komt er nu ook een luxe versie van de iconische Speed Triple; de Speed Triple R. In nauwe samenwerking met het Zweedse merk Öhlins kreeg de Speed Triple R de allernieuwste NIX30 43mm voorvork. Achteraan is een superdeluxe TTX36 schokdemper van hetzelfde merk geïntroduceerd. Om het onafgeveerde gewicht verder te minimaliseren zijn lichtgewicht, vijfspaaks gesmede aluminium wielen van PVM voorzien. Die wegen maar liefst 1,7 kg lichter dan die van de standaard Speed Triple. Het gevolg is een nog preciezer en wendbaarder stuurgedrag.
De remmen van de Speed Triple R zijn radiale vierzuiger monoblock exemplaren van Brembo, met andere woorden het allerbeste van het toonaangevende merk in de MotoGP. Een uitschakelbare versie van het elektronische Triumph ABS systeem is optioneel beschikbaar. De combinatie van de nieuwe wielen en remmen zou goed zijn voor een 5% betere remwerking. De Speed Triple R wordt aangeboden in de kleuren Phantom Black metallic en Crystal White. Die worden uitgevoerd met een rood subframe en dito details. Triumph Steve McQueenTM Edition Triumph heeft de krachten gebundeld met de beheerders van het nalatenschap van Hollywood-icoon Steve McQueen. Direct gevolg hiervan is een Limited Edition motorfiets, die eer betoont aan de voorliefde van de legendarische acteur voor de producten van het Britse merk. Er zullen wereldwijd maar 1100 exemplaren van de, op de klassieke Bonneville T100 gebaseerde, Steve McQueen Edition worden verkocht. Met een groot aantal speciale onderdelen is het ontwerp gebaseerd op de Triumph TR6 Trophy, waar McQueen destijds voor koos om op te rijden, onder andere tijdens de beroemde stuntscène in de film "The Great Escape".
De machine is voorzien van een Matt Khaki Green kleurstelling in militaire stijl, "stencil" Triumph logo's op de tank en de handtekening van de acteur op de zijkappen. Voor een goed begrip: die handtekening is natuurlijk een replica van de signatuur van Steve… Naast een klassiek solozadel en bijpassende zwarte bagagedrager is de McQueen Bonneville voorzien van een robuuste motorbeschermplaat en een kleine, zwarte koplamp. De Triumph Steve McQueen Edition beschikt verder over tal van andere donker gekleurde componenten, zoals velgen en naven, stuur, achterveren, spiegels en voorspatbordsteunen. Ter bevestiging van de bijzonder herkomst wordt elke motor individueel genummerd met een plaat op de stuurklem, terwijl de eigenaars een certificaat van echtheid bij hun unieke machine geleverd krijgen. De volledige details van Triumph's nieuwe 2012-modellen zullen op de EICMA tijdens de Triumph persconferentie op stand H26 op 8 november om 12:30 lokale tijd worden onthuld.