Banden op het internet kopen; Tirendo


Het online kopen wint dag aan dag aan belang. Ook in de motorindustrie is het kopen via webshops gangbaar geworden. De nuchtere, traditioneel ingestelde Belg ziet doorgaans het handelen op het internet echter nog steeds een beetje als een avontuur. De handel in banden fungeerde nog niet zo lang geleden als speerpunt in het gebeuren van online aankopen. Geen wonder dat die sector dus op een mooie ervaring kan bogen en representatief is voor wat betreft de handel over het internet. Die denkpiste volgend kwamen we op de website van Tirendo.be terecht en onderwierpen die aan een onderzoek.

Al gauw vonden we er geruststellende signalen. Er wordt duidelijkheid verschaft over het bedrijf en contactadressen en telefoonnummers staan klaar en duidelijk gepubliceerd. Ook hoefden we ons geen zorgen te maken betreft verzendingskosten want die zijn in de aanschafprijs inbegrepen. Bovendien kan een ontevreden klant het geleverde binnen de 14 dagen na ontvangst gratis terugsturen. Als kers op de taart geeft men je een lijst van montagepunten; je hoeft dus niet met je via het internet aangekochte banden naar je dealer om die daar te laten monteren. Is je bandenkeuze bij veel dealers veeleer beperkt, op de website van Tirendo vind je een brede waaier aan keuzemogelijkheden. Tirendo verkoopt namelijk banden van Michelin, Continental, Pirelli, Dunlop, Goodyear, Bridgestone, Vredestein, Hankook, Falken en Toyo. Je keuze maken is dus op het eerste gezicht niet eenvoudig maar ook daar heeft men bij Tirendo een oplossing op gevonden. Al op de homepage van de site krijg je een zoekmachine voorgeschoteld. Je specificeert via eenvoudige keuzemenu's die zichzelf uitwijzen het type voertuig waarop je banden wilt leggen waarna je de lijst van de geschikte banden krijgt voorgeschoteld. De gegevens die bij de verschillende keuzes genoteerd staan zijn ook al niet mis te verstaan. Naast het merk en de naam van de band krijg je ook de bandenmaat, de bestemming (voor- of achterband) en het gebruiksgebied (super sport, sport tourer, etc…). Vraag je meer details op dan krijg je ook de snelheidsindex van de band en het draagvermogen. De prijs voor de band wordt eveneens klaar en duidelijk vermeld evenals de vermoedelijke leveringstermijn. Handig is dat de banden ook per set kunnen geleverd worden en samen op de site te vinden zijn; het bespaart je een zoektocht in het aanbod en maakt vergissingen op dat vlak zo goed als onmogelijk.
Eenmaal je keuze gemaakt breng je die met één muisklik over naar je virtueel winkelwagentje. Daar krijg je de mogelijkheid om je identiteitsgegevens en het leveringsadres in te voeren en de betaalwijze te kiezen. Je hebt de keuze uit PayPal, Visa of Mastercard, Bancontact/MisterCash of een bankoverschrijving. Eenmaal de betaling verricht gaat men bij Tirendo meteen aan het werk om je levering te bezorgen. Om uit eerste hand te ervaren hoe de afwerking van een order bij Tirendo verloopt hebben we de proef op de som genomen. We hebben geheel incognito en onaangekondigd een bestelling geplaatst. Dat gebeurde in de voormiddag van vrijdag 20 december. Reeds enkele minuten later kregen we een bevestiging van bestelling in onze mailbox. Nog geen uur later volgde een tweede mail met de boodschap dat de bestelling verwerkt werd. In bijlage zat de factuur van onze aankoop. Om twintig minuten voor vier in de namiddag van dezelfde dag kregen we het mailbericht in de bus dat de band naar ons onderweg was. Men had er dus geen gras laten over groeien! Er dient opgemerkt te worden dat de gehele communicatie in vlot leesbaar Nederlands was opgesteld en er herhaaldelijk telefonische contactmogelijkheden werden aangeboden. En dat die werkwijze vertrouwen schept – zeker bij een voorzichtige internetgebruiker- hebben we aan den lijve mogen ondervinden. En dan was het wachten geblazen. Gezien het feit dat de Kerstdagen voor de deur stonden durfden we amper te hopen de band nog voor de wisseling van Oud naar Nieuw in huis te hebben. Maar die vrees bleek geheel en al ongegrond. In de voormiddag van donderdag 26 december stopte er bij ons een bestelwagen van DPD voor de deur en daaruit diepte men de door ons bestelde band op, netjes in krimpfolie verpakt. Rekening houdend met het feit dat het de dag daarvoor een feestdag was, was men er dus in geslaagd de bestelling na amper drie werkdagen te leveren.
Nazicht leerde ons dat het om een recent gefabriceerde band ging, die in perfecte staat verkeerde. Met de band nu in bezit gingen we op zoek naar een montageplaats. We selecteerden uit de lijst die we op de website vonden een adres en namen contact op. Men vertelde dat de band op de motor gemonteerd kon worden voor 48,40 euro. Brachten we de band en het losse wiel–en namen we dus zelf de demontage en montage van het wiel voor onze rekening- dan zakte de rekening naar 18,15 euro. De bovenstaande prijzen zijn slechts een voorbeeld; de montagepartners van Tirendo bepalen zelf hun prijzen, dus vooraf even een klein onderzoekje plegen is zeker aan te raden. Concluderend kunnen we stellen dat het via het internet aanschaffen van banden via Tirendo.be foutloos en tot onze volle tevredenheid verliep. Wat de prijzen voor de banden en de montage betreft laten we de besluiten aan de lezer over, gezien dealers soms heel creatief kunnen zijn in het opstellen van hun tarieven als het op banden aan komt.