GoPro HD testverslag

Share Eens je erop gaat letten, zie je de GoPro HD actiecamera's regelmatig op je televisiescherm. Geen wonder, want ze worden door de professionelen maar wat graag gebruikt bij het draaien van opnames waarbij onder veelal moeilijke omstandigheden actie en details in beeld moeten worden gebracht.
Toch is de toegang tot zo'n professioneel apparaat heel gemakkelijk geworden. Je motordealer kan je er zelfs eentje leveren want Bike Design, importeur van allerlei motoraccessoires, heeft de GoPro-camera's in zijn programma opgenomen. En dat mag geen wonder heten. De GoPro-producten staan al lang in de belangstelling bij sporters en nu er High Definition-uitvoeringen van bestaan, is dat natuurlijk niet anders. De GoPro HD actiecamera lijkt op het eerste gezicht helemaal niet op een hoog technologisch toestel. Op zijn uiterlijk afgaand zou je hem veeleer bij de wegwerpcamera's catalogeren dan bij professioneel opnamemateriaal. Inclusief behuizing weegt de GoPro HD dan ook slechts 167 gram, terwijl het naakte toestel heel compacte afmetingen heeft ( 42 x 60 x 30 mm) en slechts twee bedieningsknoppen kent.
Het geheel wordt opgesloten in een waterdichte, geheel doorschijnende behuizing die echt wel tegen een stootje kan. Die behuizing laat zich middels diverse bijgeleverde accessoires op diverse manieren vastmaken aan heel uiteenlopende ondergronden. Wij kozen voor de zuignapmethode en niet in de laatste plaats omdat die een gemakkelijke montage op de motor mogelijk maakte. Daarnaast is dat van een zuignap voorziene statief ook met twee verstelbare kniestukken uitgerust, waardoor het uitlijnen van de camera echt wel een fluitje van een cent was.
Vooraleer de opnames konden van start gaan, diende natuurlijk eerst de vervangbare lithium-ion batterij opgeladen te worden ten einde de maximum opnameduur van 2 en een half uur mogelijk te maken. Opladen kan via de bijgeleverde kabel en een USB-aansluiting. AA batterijen (oplaadbaar of niet) gebruiken kan ook, 't is maar wat je gemakkelijk vindt... De opnames worden opgeslagen op een SD-kaart. Filmen in de beste kwaliteit (1080p = 1920×1080 pixels (16:9), 30 fps, 15 Mbit/s data rate) vraagt heel wat geheugen. Op een kaartje van 1 Gb kan je amper 8 minuten film kwijt. Het is dan ook mooi dat het toestel kaarten tot 32 Gb aankan. De gegevens worden op de kaart opgeslagen in MPEG4-formaat en kunnen dus moeiteloos op elke computer (Mac en Windows PC) opgeslagen en bewerkt worden. Mooi is dat voor diverse opnameformaten kan worden gekozen. De lijst hieronder zal de ingewijden een goed overzicht van dat kunnen schetsen. • 1080p = 1920×1080 pixels (16:9), 30 fps, 15 Mbit/s data rate • 960p = 1280×960 pixels (4:3), 30 fps, 12 Mbit/s data rate • 720p = 1280×720 pixels (16:9), 60 fps, 15 Mbit/s data rate • 720p = 1280×720 pixels (16:9), 30 fps, 8 Mbit/s data rate • WVGA = 848×480 pixels (16:9), 60 fps, 8 Mbit/s data rate Zo mogelijk nog belangrijker zijn de gegevens over de lens van het toestel. Die lens heeft een vaste scherpstelling die reikt van 60 centimeter tot oneindig. De lensopening is f/2.8 waarmee het aparaat ook onder lichtarme omstandigheden nog altijd goed zijn werk doet. Last but not least is er de hoek van de lens. Die is 170 graden in WVGA, 720p en 960p mode. In de 1080p mode heeft de lens een hoek van 127 graden, hetgeen zowat gelijk is aan het gezichtsveld van een mens. Voor actieopnames is de 127 graden afstelling dan ook aan te bevelen. Filmen met de 170 graden groothoek brengt met zich mee dat de motor die je filmt enorm dicht bij de camera moet rijden om goed in beeld te komen. En dat is in de praktijk lang niet altijd mogelijk, laat staan veilig… De GoPro HD heeft niet alleen videomogelijkheden. Het toestel kan eveneens als fototoestel dienst doen. De camera registreert 5 megapixels beelden. Automatisch beelden maken kan ook; automatisch en naar keuze om de 2, 5, 10, 30 en 60 seconden foto's maken behoort tot de mogelijkheden en dat zo lang tot de batterij leeg is of de SD-kaart vol staat.
Met de camera achterop de motor vastgemaakt hebben we de testopnames voor dit artikel uitgevoerd. Het weer was ons daarbij niet echt gunstig gezind, maar desondanks waren de resultaten opmerkelijk goed. De camera slaagde erin om sterk wisselende belichtingen moeiteloos op te vangen, registreerde mooie, scherpe beelden en bleek zowaar in staat om ook de audio-opnames bevredigend uit te voeren. Het resultaat liet ook zien dat de opnames niet bewerkt dienden te worden, zelfs al waren ze in bepaald niet optimale omstandigheden geschoten. Je moet dus geen speciale, professionele en dure software op je computer staan hebben om de beelden van de GoPro HD op maat te knippen of aan mekaar te zetten. Het meest eenvoudige programma volstaat om je eigen actiefilm te maken.
De GoPro HD camera wordt geleverd met alle benodigde kabels, een batterij, twee camerabehuizingen, enkele bevestigingssystemen en een degelijke handleiding. Een hele reeks accessoires kan optioneel worden aangeschaft en goed om weten is dat elk deel van de standaard uitrusting als accessoire kan vervangen worden. De verkoopsprijs van de GoPro Hero HD is 359 euro. Andere uitvoeringen met minder accessoires in het basispakket zijn tegen een goedkopere prijs leverbaar. Meer info over de GoPro HD camera's en accessoires is te vinden op de website van Bike Design (http://www.bike-design.com/search.php?shp_make=0&shp_model=0&shp_year=0&shp_category=304 ) en GoPro http://gopro.com/