Caberg Justissimo GT testverslag

Share

De naam Caberg laat niet meteen vermoeden dat het hier om een op en top Italiaanse helmenfabrikant gaat. Het bedrijf, dat zijn basis heeft in de buurt van Bergamo, is ook beslist geen nieuwkomer in de helmenwereld. Caberg maakt helmen sinds 1974 en is dus bijna 40 jaar actief in de branche.
Het gamma van Caberg is compleet en bevat naast integraal- en jethelmen ook systeemhelmen. De Justissimo GT is daar één van. En die hebben we aan een diepgaand gebruiksonderzoek onderworpen.
De Justissimo GT draagt keurmerk ECE 22.05 en is gehomologeerd als integraalhelm. In de Sharp testfaciliteiten haalde de helm 4 sterren op een mogelijk totaal van 5 hetgeen een echt wel goede waarde is. Op onze weegschaal zette de testhelm, in maat medium, 1.830 gram op de weegschaal. Een niet onaanzienlijk gewicht dat desondanks niet meteen als belastend ervaren wordt. Met het zwaartepunt van de helm zit het dan ook meer dan vermoedelijk goed. De buitenschaal van de helm is gemaakt uit een thermoplast materiaal. Er zijn twee ventilatiesystemen in verwerkt. Die met de monding boven het vizier is afsluitbaar via een glijdende klep die zich gemakkelijk laat bedienen. Eenmaal deze ventilatie geopend voel je meteen de rijwind verkoeling brengen. De samenwerking tussen dit inlaatstuk en de evacuatieopening in de achterkant van de schaal is dan ook zo goed als optimaal. De invloed van de ventilatie die in het kinstuk is verwerkt is minder goed voelbaar. Of de kleine grendel die het kanaal moet vrijmaken open staat of niet is afgaande op de ventilatie moeilijk uit te maken.
Het vizier dat aan de buitenkant zit is 2 millimeter dik en is kras- en dampwerend uitgevoerd. De lip om het vizier op te klappen zit centraal en is dus zowel met de rechter als de linker hand gemakkelijk bereikbaar. Het opklapbare zonnevizier, dat achter het buitenvizier zit, wordt middels een schuifsysteem dat aan de linkerkant van de helmschaal zit geactiveerd. De bediening ervan vraagt slechts een korte gewentijd. Al snel vind je instinctief het knopje dat juist groot genoeg is voor een vlotte hantering maar zo goed als geen extra windgeruis veroorzaakt onder het rijden.
Om het kinstuk op te klappen hoef je geen industrieel ingenieur te zijn. De rode knop welke in het kinstuk is ingewerkt laat zich gemakkelijk hanteren en ontgrendelt het kinstuk vlot en gemakkelijk. Er is weinig druk voor nodig om de grendel te bedienen. Hetzelfde geldt voor het omhoog klappen van het kinstuk, dat gaat als een fluitje van een cent en het dichtmaken van de helm gaat al even vanzelfsprekend. Interessant om weten: het grendelmechanisme is uit magnesium gemaakt. Het interieur van de Justissimo GT is uitgevoerd in speciale stof. Het geheel is zowel netjes vormgegeven als afgewerkt. Het onderhoud is eenvoudig, de gehele binnenvoering is zowel uitneembaar als wasbaar. Hygiënisch verantwoord met andere woorden en ook financieel interessant want op die manier kan je je helm –ook aan de binnenkant- gedurende lange tijd in topconditie houden. De kinband wordt gesloten met een gemakkelijk te regelen micrometric snelsluiting. Die heeft als voornaamste eigenschap dat ze zowel een gemakkelijke bediening als een snelle, precieze afstelling van de kinriem mogelijk maakt.
Optioneel kan de Justissimo GT uitgerust worden met het Just Speak communicatiesysteem van Caberg. Het systeem werkt met Bluetooth technologie en kan verbinding maken met navigatieapparatuur, audiospelers, mobiele telefoons en andere Just Speak gebruikers. De Justissimo GT kan je opzetten met zowel het kinstuk op- als dichtgeklapt. De binnenvoering voelt comfortabel aan en dat blijft ook zo bij langere ritten. Wat betreft windgeruis scoort deze Caberg goed. Je blijft afdoende contact met de buitenwereld houden maar de geluiden worden tot een heel aanvaardbaar niveau teruggebracht. Het vizier sluit heel netjes af en laat eenmaal geheel neergeklapt geen rijwind door. Het zonnevizier is goed van afmetingen en hindert de gebruiker op geen enkele manier. De mate van verduistering van het vizier is zeer goed gekozen. Zelfs met de zon pal tegen blijft het gezichtsveld prima en met een neergeklapt zonnevizier een tunnel inrijden resulteert niet in een drastisch verminderd waarnemingsvermogen.
De hoeveelheid rijwind die in de helm weet door te dringen is aangenaam. In zomerse omstandigheden voelt het interieur nooit benauwend aan terwijl je, als het fris is, voldoende bent afgeschermd tegen de elementen. Of hoe een wisselvallige zomer voor ideale testomstandigheden kan zorgen. Afgaande op onze ervaringen kunnen we besluiten dat de Justissmimo GT een degelijk, eerlijk product is. De helm is te koop in de kleuren White, Silver, Matt Black, Metal Black en in MI design. De beschikbare maten gaan van XS 53/54 tot en met XXL 63. Optioneel zijn verschillende zonnevizieren te koop. Het buitenvizier is enkel in heldere uitvoering verkrijgbaar. De adviesprijs voor de Justissmimo GT bedraagt 275 euro. Voor een buitenvizier dien je 50 euro neer te tellen. De zonnevizieren kosten 29 euro.