Lazer Kite Carbon Light

Share

Stond het helmenmerk Lazer vroeger vooral bekend om zijn crosshelmen en zijn prijsgunstige producten voor de weg, vandaag de dag komt daar nog de beheersing van hoogwaardige technieken bij. Het Lumino vizier is daar een goed voorbeeld van evenals de Monaco, de lichtste systeemhelm momenteel op de markt.

Maar dat terzijde. Onlangs kregen we van Fersie, de verdeler in België voor Lazer, de kans om de Kite Carbon Light te testen. Deze vormt het absolute topmodel van het Lazer aanbod in de integraalklasse en dat is hem ook aan te zien. De zichtbaar gelaten koolstofvezels hebben niet alleen een prachtige structuur maar ook een dito finishing en stralen hightech en luxe uit. De optische kwaliteiten van de inlaatkanalen van het verluchtingsysteem passen daar naadloos bij aan. De geventileerde rvs paneeltjes, de vuurrode reflector die achteraan is ingebouwd, de subtiel aangebrachte Lazer logo's; 't past allemaal perfect in het plaatje van een prachtige tophelm.
Het is een bedrijfspolitiek van Lazer om niet ten koste van alles (lees veiligheid) de lichtste helm te maken. En dat vertaalt zich in het gewicht dat de Kite op de weegschaal brengt. Met een Lumino vizier en een Pinlock uitgerust toonde de Kite Carbon Light 1.490 gram op het display van de weegschaal. Niet echt spectaculair licht voor een carbon helm, maar belangrijker is dat de gewichtsverdeling van de Kite geslaagd is. De helm is alles behalve topzwaar en dat geeft een licht gevoel als je ermee rijdt.
Als je de Kite opzet merk je meteen dat de vizieropening ruim is. Rij je met een supersport in racehouding, ook dan zal je niet constant tegen de bovenrand van de vizieropening aankijken. Dat vizier sluit trouwens heel netjes aan tegen zijn zitting en laat geen zuchtje wind door. Het Visor Perfect Fit System, een frame dat tussen de helmschaal en het vizier zit en deel uitmaakt van de technologie portofolie van Lazer, doet ook hier schitterend werk.
Het interieur van de Kite is opgetrokken uit zacht aanvoelend Dri-Lex dat tegen microben is behandeld. De pasvorm op de schedel ervoeren we als perfect, maar desondanks kan de vorm ervan aan persoonlijke wensen worden aangepast. Het Morfo System Plus van Lazer zorgt daar voor en bestaat uit de mogelijkheid om de interieuronderdelen te vervangen door elementen met andere afmetingen. Eens de dubbele D-sluiting van de kinriem gesloten, kan je met de Kite de baan op. Zelfs vanaf bescheiden snelheden voel je de werking van de ventilatie. Er stroomt een aangename luchtstroom door het interieur van de helm indien de afsluitbare ventilatieopeningen in de actieve stand staan.
Erg stil is het in de Kite niet, Lazer heeft al beter geluiddempende helmen gemaakt, maar voor een helm die zowat speciaal voor het sportpubliek is gemaakt presteert de Kite op dat vlak zoals het hoort. De vorm van de helmschaal van de Kite mag dan wel wat hoekig lijken, op gebied van aerodynamica is alles duidelijk goed in orde met deze helm. Zelf aan absoluut hoge snelheden vertoont de Kite geen liftneigingen en blijft mooi stil op de schedel staan.
Veranderingen in rijhouding brengen geen voelbare, plotse reacties met zich mee waardoor je je optimaal op het rijden kunt concentreren. Een ander voordeel van de gunstige luchtweerstand is dat de nek van de gebruiker weinig word belast. Iets wat zowel de vermoeidheid als de slijtage aan de nekwervels tot een minimum herleidt. We hebben met de Kite op allerlei motoren gereden en geen daarvan heeft aan de goede ervaringen hierboven beschreven kunnen afdoen. Onze conclusie is dan ook dat de Kite een helm is die geschikt is om door een groot publiek gedragen te worden. Heeft de Carbon Light een naturel finish, de Kite is ook te koop in een CL uitvoering die geleverd kan worden in de kleuren White Metal, Black Metal Mat, Silver Mat en Titan Grey Mat.
Voor een CL uitvoering is de adviesprijs 389 euro, de Kite Carbon Light zoals wij die reden kost – exclusief Lumino scherm – 529 euro. Voor meer informatie over het fantastisch presterende Lumino scherm (volautomatisch variëren van de bescherming tegen het licht) verwijzen we graag naar het artikel dat we daarover reeds publiceerden.
Meer info over de Lazer producten op de website http://www.fersie.be