Premier Vintage testverslag

Share

Jethelmen; ze blijven in trek bij motorrijders. Onlangs droegen we er zelf eentje bij de presentatie van de vernieuwde Triumph Modern Classic modellen. De decoratie liet niets aan de verbeelding over, de levensgrote Union Jack decoratie viel iedereen natuurlijk meteen op.

We vonden deze opmerkelijke helm in het gamma van het merk Project for Safety. Samen met het "British" decor zijn er andere varianten leverbaar waaronder een "Tricolore", een "Confederate" en een "Black HD". Je mag drie keer raden welke kleurenstelling deze laatste helm heeft… De buitenschaal is heel trendy en in satijnfinish afgewerkt. Ongeacht het decor kosten die helmen 174,50 euro. Opgemerkt dient te worden dat je voor die prijs niet alleen de helm in handen krijgt maar ook een passende motorbril terwijl het geheel netjes samen met een helmzak wordt geleverd.
Deze helm heeft de oervorm van de jethelm van huis uit onversneden meegekregen en past dus perfect bij klassieke of neo-klassieke motoren. De buitenschaal bestaat uit polycarbonaat en de voering is uitneembaar en wasbaar uitgevoerd. Om de pasvorm zo optimaal mogelijk te maken zijn er wangstukken in verschillende maten leverbaar. Een detail dat niet te versmaden is want elke schedel is tenslotte anders van vorm. De kinriem is onveranderlijk van het snelsluittype.
De jet voelde aangenaam aan op ons hoofd; de voering bood meer dan voldoende comfort terwijl de helm stevig op onze schedel kwam te zitten nog voor we de kinband hadden gesloten. Een goed teken wat betreft pasvorm want als de kinband moet bijspringen om de helm op je hoofd te houden dan is er duidelijk wat mis met de maat van de helm of de vorm van de binnenafwerking. De binnenbekleding sloot zo goed bij onze schedel aan dat de rij- en windgeluiden verrassend efficiënt gedempt werden. Leuk, want na verloop van tijd kan je als motorrijder wel het gedreun van je krachtbron missen, zelfs al klonk dat je initieel als muziek in de oren. Ook meegenomen is dat er een extra strip bekleding onder de kinband doorloopt waardoor die je onderkaak –na verloop van tijd- niet kan irriteren.
De bijgeleverde bril monteren ging als een fluitje van een cent. De riem van de bril kwam netjes achter het speciaal daarvoor voorziene bandje te zitten achteraan de helmschaal waardoor vermeden wordt dat die bril een eigen leven gaat leiden en van de helm afglijdt. De bril paste verder zonder problemen voor ons gezicht in de daarvoor uitgespaarde opening in de helmschaal. De kunststof ruitjes boden een helder en natuurgetrouw beeld van de omgeving maar durfden wel af en toe wat aandampen wanneer we even stilstonden. Even de bril oplichten bracht soelaas. Mooi meegenomen is dat de kunststof lenzen een CE gekeurde UV400 protectie bieden. Daardoor ben je meteen zeker dat ze je beschermen tegen ultraviolette stralingen, net als bij een kwaliteitszonnebril het geval is.
Deze E3 gekeurde helmen worden in België verdeeld door DC-import en zijn verkrijgbaar via het motordealer netwerk. Op de website van DC-import (www.dc-import.com) kan je de verschillende decors ontdekken samen met het verdere (ruime) aanbod van deze leverancier.