Titel

Share Met de motor of een motorscooter rijden is leuk, zelfs al is de buitentemperatuur niet echt je dat. Uitgerust met moderne kledij hoef je de dag van vandaag beslist geen kou meer te lijden, laat staan dat je nat wordt. Maar het kan altijd beter en daarom heeft Techniche de ThermaBike WP handschoenen op de markt gebracht.
De handschoenen zijn opgetrokken in soepel leder. Er is in de constructie een voering aangebracht in hoogtechnisch weefsel, dat een Hypora® membraam bevat. Dat zorgt voor wind- en waterdichte eigenschappen maar laat toch toe dat er een ademende werking optreedt.
De ThermaBike handschoenen hebben een hoog oplopende schacht die middels een verstelbare polsriem aan de eisen van de drager kan aangepast worden. Er is aan het eind van de schacht ook een slimme stropkoord gemonteerd, waardoor je de handschoen strak tegen de onderarm kunt laten aansluiten. Verstevigingen op de vingers en op de handpalm moeten voor een extra barrière zorgen tegen doorschuren. Op de bovenkant van het duimpand is een suèdeachtige stof aangebracht, waarmee je gemakkelijk onder het rijden je vizier kunt schoonvegen. Op de rechter handschoen is bovendien een ruitenwissertje gemonteerd. Jammer dat je dat alleen als je stil staat kunt gebruiken, want probeer je dat onder het rijden dan ga je natuurlijk automatisch van het gas af. In de naam ThermaBike is gemakkelijk het woord "therm" terug te vinden. Het is de Engelse benaming van een warmte-eenheid en verwijst naar de speciale constructie van de handschoen. Er zijn in elk exemplaar namelijk twee bergplaatsen geïntegreerd waarin speciale, vervangbare hitteafgevende zakjes kunnen worden ondergebracht. Die zakjes zijn gevuld met korreltjes die, eenmaal ze met lucht in aanraking komen, een niet onaanzienlijke warmte afgeven. Bij deze constructie komen er dus geen batterijen of draden aan te pas, wat de bewegingsvrijheid van de gebruiker ten goede komt. De Heat Pax geven gedurende meer dan 8 uur warmte af. Heb je zo lang geen warmte nodig, dan kan je ze tijdelijk deactiveren door ze in een luchtdicht zakje of doosje onder te brengen. Eenmaal je ze terug met de lucht in contact brengt, bouwen ze weer warmte op. Een leuk systeem, maar jammer is dat de fabrikant geen luchtdicht afsluitbaar plastiek zakje meelevert. Niet iedereen heeft zo'n spullen namelijk ergens in de schuif liggen. Maar dat terzijde. Met Koning Winter voor de deur hebben we de ThermaBike handschoenen uitgetest. Wat ons van bij het eerste contact meteen opviel, was het aangename comfort dat de handschoenen bieden. Zowel het materiaal als de constructie zorgen voor een soepel, behaaglijk aanvoelen van zodra je er je handen in stopt. De polsriem bleek gemakkelijk te bedienen om de zaak netjes te laten aansluiten en ook het plaatsen van de Heat Pax was een koud kunstje.
Gewapend met één handschoen welke van Heat Pax was voorzien en één ongevulde handschoen zijn we dan de baan op gegaan. En dat leverde teleurstellende resultaten op. Het verschil in warmte tussen beide handschoenen bleek zo goed als te verwaarlozen. En daar sta je daar als testrijder. Je overloopt in gedachten de weinige oorzaken die aan de basis kunnen liggen van dat falen en dan gaat er je plots een licht op. Had men niet gezegd de Heat Pax een tiental minuutjes voor je ze gaat gebruiken uit hun verpakking te halen? Was het misschien helemaal daar niet aan gelegen dat het fout liep, 't kostte niets om het zo eens te proberen, dus zo gezegd zo gedaan. De Heat Pax tien minuutjes uit de handschoen gehaald, ze daarna weer op hun plaats gebracht en er vervolgens de baan mee op. Het verschil was verbluffend. De warmte van de Heat Pax drong op een weldoende wijze tot ons lichaam door en zorgde ervoor dat we al snel besloten om ook de andere handschoen te "laden". De oorzaak was wellicht dat de handschoenen niet genoeg lucht doorlieten om de zaak aan het gloeien te krijgen. Winddicht weet je nog?
Of het truukje met het afsluitbare plastiekzakje inderdaad werkte, hebben we natuurlijk ook uitgeprobeerd. De zakjes werden uit de handschoenen gehaald, in het zakje gestopt en het handeltje werd gedurende een week of wat aan de kant gelegd en daarna weer tevoorschijn gehaald; dat was de manier waarop we de theorie aan de praktijk hebben getoetst. De opgewekte warmte was iets minder dan toen ze nieuw uit hun verpakking kwamen, maar niettemin maakten ze de door de fabrikant opgewekte verwachtingen waar. Moeten goede zaken in regel een niet onaardige duit kosten, deze oplossing bewijst dat er ook op deze regel uitzonderingen bestaan. Voor een paar Thermabike WP handschoenen geldt de adviesprijs van 68,2 euro. Een set van vier Heat Pax kost 2,68 euro.