BikePenR GPS montagesysteem

Share Navigatiesystemen. Zelfs wie ooit zwoer dat hij er nooit gebruik zou van maken heeft er nu eentje op zijn motor staan of denkt erover om er een aan te schaffen. Onder het motto "een mens moet meegaan met zijn tijd" komt dus waarschijnlijk iedereen ooit ertoe om zo'n handige gids op zijn motor mee te nemen.
De montage van zo'n GPS op de motor kan op heel veel verschillende manieren. Ook hebben diverse bedrijven zich op het ontwikkelen van montagesystemen gestort met soms wel echt interessante resultaten. BikePenR is zo'n bedrijf. Gevestigd in Nederland heeft men zich gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en commercialiseren van montagesteunen voor zowel GPS systemen als routerollen. Via de mensen van Mo-tique.be , de gekende internet shop, kregen we onlangs een GPS houder van BikePenR in handen. Het betrof het model R100 dat geschikt is om – onder andere – op een Kawasaki Z750 te monteren. En laat ons nu net zo'n motor voor een duurtest in de stal hebben…
De R130 GPS montagesteun komt in een nette verpakking tot de eindklant. In de kuststof doos zitten niet alleen de montagesteun maar ook alle benodigdheden om die op de motor vast te maken. Prettig detail: alles is in roestvrij staal en/of aluminium uitgevoerd. De steun zelf is samengesteld uit een gefreesd aluminium element dat op twee roestvrijstalen steunen scharniert. Het geheel heeft een heel clean voorkomen en dat zowel wat ontwerp als uitvoering betreft. De montage van de steun op de motor is heel eenvoudig. Met de bijgeleverde inbusbouten wordt de steun op de bevestiging van het stuur vastgemaakt. Zowel de positie als de inclinatie van de GPS kan daarna naar believen aangepast worden. De twee kleine schroefjes onderaan losmaken, de steun in de gewenste stand plaatsen en de boutjes weer vastdraaien; een kind kan de was doen…
De montagesteun die wij uitprobeerden was geschikt om een Garmin 660 te ontvangen. Daartoe was de set uitgebreid met extra aluminium bevestigingelementjes. De originele aansluitunit van de Garmin wordt ermee in rubber in de R130 opgehangen middels de bijgeleverde schroevenset. En die is niet alleen van roestvrij staal maar ook perfect passend én wordt met een zeskant sleuteltje vastgemaakt. Op kwaliteit heeft men bij BikePenR duidelijk niets bespaard. De gehele montage - exclusief de elektrische aansluiting - nam amper een kwartiertje in beslag. En het resultaat mocht er zijn. De Garmin 660 stond netjes gepositioneerd boven het balhoofd, was goed afleesbaar en stond het zicht op het dashboard van de Z750 helemaal niet in de weg. Ook het gebruik van de GPS in combinatie met een tanktas leverde geen problemen op.
Zowel wat betreft de degelijkheid als het gebruiksgemak van de R100 hebben we geen enkele opmerking. De GPS zit muurvast maar toch degelijk beschermd tegen trillingen op de motor en de montagesteun zelf is beter beschermd tegen diefstal dan de standaard door Garmin aangeleverde RAM bevestigingset. Om die te jatten dien je enkel de stroomkabel door te knippen en de vleugelmoer los te draaien. Om de R100 los te maken dien je twee flinke bouten los te draaien en dat neemt tijd in beslag.
De BikePenR montagesteunen zijn geschikt om zowel in combinatie met Garmin als TomTom GPS toestellen gebruikt te worden. In het Garmin gamma worden de Streetpilot en de Zümo 220,550 en 660 ondersteund. Voor de TomTom gaat het om de Rider2, de Pro en de Urban Rider. De R100 GPS houder kost - indien besteld via Mo-tique.be – 130 euro en is bruikbaar in combinatie met een hele waslijst motoren. Zowel blanke als zwart gekleurde uitvoeringen zijn leverbaar. Meer info over dit handige accessoire krijg je door op onderstaande afbeelding te klikken.