Garmin Quest testverslag

Share

De Quest is de eerste Garmin GPS die we uittestten in het kader van ons GPS-onderzoek. De Quest is een waterdicht toestel dat ideaal is om zowel op de motorfiets als in de wagen of op de fiets gebruikt te worden. De Quest kan namelijk met behulp van verschillende bevestigingskits gemakkelijk op diverse voertuigen gemonteerd worden. Door het feit dat hij van een ingebouwde herlaadbare lithium-ion batterij en van een geïntegreerde antenne is voorzien kan het toestel ook autonoom functioneren zodat het ook zijn diensten kan bewijzen bij trektochten en stadswandelingen.

De Garmin Quest is een compact toestel. Het is 11,4 centimeter lang, 5,6 centimeter breed en 2,3 centimeter dik en past daardoor perfect in de borstzakje van je hemd. Het toestel weegt bovendien slechts 171 gram waardoor het geen dood gewicht vormt in je zakken. Iets wat een groot voordeel is want wanneer je je motor ergens achterlaat neem je je Quest maar beter van je motor omdat dit beslist een door iedereen gegeerd accessoire is. Voor de montage van de Quest op onze testmotoren werd er door onze specialisten – Dirk en Bart Mertens- een bevestigingskit meegeleverd. Die bestond uit de standaard montagekit van Garmin die was aangevuld met enkele heel interessante specialiteitjes. Die specialiteitjes bestonden uit een RAM bevestigingskit, twee verschillende adapters voor die RAM kit en een speciaal oortje zoals onder andere gebruikt wordt door beveiligingsdiensten. De bekabeling die standaard bij de Garmin montagekit wordt geleverd werd aangepast. De kabel werd in tweeën geknipt en voorzien van stekkers zodat de complete bevestigingskit gemakkelijk verwijderbaar was van de motor. Dit laatste is geen onbelangrijk detail want grijpgrage handen zijn ook in de montagesteun van een Garmin geinteresseerd. Bovendien kunnen op die manier ook de glijcontacten in de steun niet gaan oxideren doordat ze niet aan de weersomstandigheden zijn blootgesteld als de Quest niet op zijn plaats zit.
Om het pakket te monteren moet je geen ingenieur zijn. De RAM kit bevat onder andere een speciale M8 bout waarop een bolgewricht is aangebracht. Die wordt op de motor gemonteerd waarna de bevestigingsslede moeiteloos op het bolgewricht word vastgezet. Op de meeste motoren vind je daarvoor meteen een plaatsje; de M8 bout heeft namelijk dezelfde maat als de bouten waarmee de meeste stuurbevestigingen zijn uitgerust. Door het bolgewricht kan de montageslede zonder problemen in tal van posities worden vastgezet waardoor een ideale opstelling mogelijk word. Het installeren van de voedingsaansluiting gaat al even gemakkelijk. Gewoon de draden van de bekabeling aansluiten aan de polen van de batterij en de kabel naar de plaats waar je de bevestigingskit hebt gemonteerd leiden volstaat. Zorg ervoor dat de kabel netjes is aangebracht en dus niet kan gaan schuren tegen bewegende delen en niet in contact kan komen met hete motoronderdelen en klaar is kees. De Quest word via een snelsluiting in de montagevoet vastgezet. Door de glijcontacten moet je - op het oortje na- verder niets aansluiten aan het toestel. Dat oortje laat zich via een stekker met de bekabeling verbinden dus is ook deze aansluiting in een wip gerealiseerd. De Quest begint automatisch zijn ingebouwde batterij bij te laden van zodra hij in de montagesteun is aangebracht. Via een speciale lader kan dat ook via een gewoon stopcontact gebeuren, maar daar gaan we in het kader van dit artikel niet verder op in. Volgens de fabrikant kan een Quest met een gezonde en volledig opgeladen batterij volledig autonoom gedurende 20 uur zijn werk doen. Je kan dan wel geen gebruik maken van de gesproken instructies, want wanneer het toestel niet in een montagesteun is bevestigd kan je aan de Quest geen luisterapparatuur verbinden. Een ongemakje waar je alleen als wandelaar last van ondervindt want zowel in de wagen als op de motor wordt het toestel natuurlijk wel in een montagesteun op of in het voertuig vastgezet. De Quest aanzetten is heel eenvoudig. Het volstaat op de rode toets te drukken om het toestel te activeren. De Quest maakt dan meteen automatisch verbinding met de satellieten die je voor je navigatie nodig hebt. Dat gebeurt binnen enkele seconden, maar wanneer je je op een ongunstige plaats daarvoor bevindt –smalle staten omgeven door hoge gebouwen bijvoorbeeld- kan dat proces iets meer tijd in beslag nemen. Als het contact met de satellieten tot stand is gekomen geeft het display meteen de plaats aan waar je je bevindt. De Quest heeft een maximum afwijking van 15 meter dus is die plaats nauwkeurig genoeg om accuraat te kunnen navigeren.
Het 256 kleuren display van de Quest is 38 millimeter hoog en 56 millimeter breed en is antireflecterend uitgevoerd. Bovendien is het compatibel met gepolariseerde zonnebrillen. Zelfs in fel zonlicht blijft het display dus goed afleesbaar. De helderheid van het display kan bovendien aangepast worden zodat je de kaart te allen tijden duidelijk kunt blijven aflezen. Wanneer het donker wordt schakelt het display automatisch over op een andere instelling zodat het je niet gaat verblinden door zijn aanwezigheid. Via de knoppen in- en uitzoomen kan je de schaal van de kaart snel aanpassen aan de noden van het moment. Een slimmigheidje van de Quest is dat je steeds je weg naar huis terug kunt vinden met één druk op de knop. Daarvoor moet de Quest natuurlijk eerst diets gemaakt worden waar je huis zich bevindt. Dat is moeilijk als dat daar is waar je Stella staat, maar heel gemakkelijk als je gewoon de plaats kiest waar je bed zich bevindt. Met de motor en de Quest voor de deur druk je op de "menu" knop. Je kiest vervolgens voor "route opties" en drukt daarna op "ok". Kies "stel thuis locatie in" en bevestig. Als dat eenmaal gedaan is dan kan je door de "find" knop even ingedrukt te houden steeds meteen de juiste weg naar je huis oproepen, waar je je ook bevindt. De "thuis" locatie kan je naar believen veranderen. Handig is ook dat je verschillende bestemmingen die je vaak aandoet eveneens in het geheugen kunt opslaan. Zo vermijd je dat je telkens weer het adres dient in te geven om een route naar deze bestemming te kunnen uitzetten.
Met de Quest nu op de motor gemonteerd en de thuis locatie ingesteld kan je de meest eenvoudige manier van navigeren uitproberen: de weg naar een bepaalde locatie vinden. Het ingeven van de eindbestemming gaat heel simpel en eens je aangegeven hebt dat de navigatie kan gestart worden wordt de te volgen route heel snel berekend. Wij testten deze functie herhaaldelijk uit en waren steeds tevreden met het resultaat. De Quest loodste ons steeds feilloos naar ons doel. Toen een wegomlegging roet in het eten dreigde te gooien bleek er nog geen man overboord. De Quest stond ingesteld om automatisch de route te herberekenen indien we om één of andere reden van het traject af moesten wijken en stuurde ons meteen via een alternatieve route terug naar ons doel.
Een duidelijke vrouwenstem dirigeerde ons in de juiste richting. Ruim op tijd voor we van richting moesten veranderen waarschuwde de stem ons daarvoor. Blijkbaar is de snelheid waarmee je je voortbeweegt daarbij ingecalculeerd want hoe snel of traag we ook reden, mevrouw was steeds op het juiste tijdstip daar met haar aanwijzingen waar we haar nodig hadden. Een mooi voorbeeld van hoever de gebruiksvriendelijkheid intussen gevorderd is is dat je het geluidsvolume van de stem kunt regelen. Even de "sound" knop ingedrukt houden geeft een potentiometer weer en met de kanteltoets stel je in een wip het voor jou ideale geluidsniveau in. Moet je thuis maar een proberen; wedden dat dat veel moeilijker gaat?
Via vooraf met de computer en Mapsource software gemaakte routes rijden ging eveneens perfect. De gekozen route selecteren en laden gaat heel gemakkelijk en navigeren met de Quest is heel eenvoudig. Meer daarover lees je in een apart artikel waarin we zowel het aanmaken als het gebruiken van je routes in combinatie met de Quest uit de doeken doen. Je kan echter met de Quest ook routes aanmaken zonder daarbij over een computer te beschikken. Alle benodigde software is daarvoor op de Quest aanwezig. Wij prefereren echter –indien het om een gedetailleerde route gaat- deze op de computer aan te maken omdat je daarbij een beter overzicht en meer details krijgt op je grote computerscherm. In de Quest kan je tot 50 verschillende routes bewaren zodat je alles ruim op voorhand kunt programmeren om bijvoorbeeld een reis van meerdere dagen of weken tot een succes te maken.
Eén van de interessantste mogelijkheden van de Quest is het registreren van tracks. Dat is een kruimelspoor dat tijdens het rijden door de Quest geregistreerd word. Normaliter word deze functie gebruikt om de gereden route in tegenovergestelde richting te kunnen rijden en zo op je stappen terug te kunnen keren indien gewenst. Niet in de handleiding aangegeven, maar weldegelijk mogelijk is om deze functie te gebruiken om gereden ritten op te slaan in je Quest. Stel je voor: je weet los uit het hoofd een prachtige rit maar bent door één of andere reden niet in staat om die op de kaart uit te zetten. Toch wil je deze trip met anderen delen. De oplossing is eenvoudig en doeltreffend: je maakt het geheugen van de tracklog van je Quest leeg op het vertrekpunt. Vervolgens registreer je de plaats waar je je bevindt en rij je je rit. De Quest registreert de wegen die je gebruikt en slaat die in zijn geheugen op. Daarna kan je deze gegevens downloaden op je computer, eventueel bijwerken en vervolgens opslaan op de harde schijf van je computer of in het geheugen van je Quest. Delen van de route met anderen is een fluitje van een cent. De aldus verkregen file is klein genoeg om moeiteloos te kunnen doormailen of te laten downloaden van je website. De Quest helpt je ook om langs de weg die je aflegt bepaalde plaatsen te vinden. Via het zoekmenu kan je bijvoorbeeld op zoek gaan naar het dichtstbijzijnde tankstation, een restaurant, toeristische bezienswaardigheid en nog veel meer. De Quest doet dus ook dienst als gids en kan je bijgevolg aan heel wat meer informatie helpen dan alleen maar de te volgen weg. Handig bij zowel lange als korte ritten en zeker interessant indien je je in een streek bevindt waarvan je niet veel weet.
We hebben de Garmin Quest ervaren als een compact doch heel handig toestel. In de eerste plaats is het zeer praktisch dat je de Quest probleemloos op zowat elk voertuig kunt gebruiken. Door zijn ingebouwde batterij hoef je daarvoor zelfs niet eens bekabeling aan te leggen en kan de Quest ook als zaknavigatiesysteem gebruikt worden. Door het feit dat hij meer gegevens kan verstrekken dan alleen maar de te volgen weg is het bovendien een ideale reisgezel voor wie meer wil dan alleen maar de juiste weg van punt A naar punt B vinden. De bediening is heel eenvoudig en wijst om zo te zeggen zichzelf uit. Een duidelijke Nederlandstalige handleiding is eveneens bijgeleverd zodat je thuis in je zetel alle functies en mogelijkheden perfect kunt nalezen. En dat zijn er nogal wat. Je kan zelfs onder het rijden voor verschillende schermweergaven kiezen waaronder een pagina met een snelheidsmeter en alle statistische gegevens van je trip. Als we toch een minpuntje aan de Quest moeten noemen dan vinden we dat in de relatief kleine toetsen waarmee je hem bedient. Met extra dikke winterhandschoenen aan lukt het maar net om die kleine toetsjes te manipuleren. Draag je lichtere handschoenen dan ondervind je daarvan echter geen last en laat de Quest zich moeiteloos bedienen. De aanbevolen prijs van de Quest is 649 euro. Voor de motorfietskit met RAM steun zoals wij die gebruikten betaal je 164 euro en een oortje van hoge kwaliteit koop je vanaf 32 euro.
Technische gegevens: Behuizing: volledig afgedichte behuizing, waterbestendig volgens IEC 60529 IXP7 Antenne: opklapbaar, type MCX aansluiting voor externe antenne. Gebruikstemperatuur: -15 tot 60° Celsius Ontvanger: 12 kanaals parallel ontvanger, geschikt voor WAAS Acquisitietijd: warm: +/- 15 seconden Koud: +/- 45 seconden AutoLocate: +/- 120 seconden Bewerktijd: 1 seconde, continu GPS nauwkeurigheid: positie: <15 meter,="" 95%="" nominaal Snelheid: 0.05 m/s in stabiele toestand
Interface: USB Kaartopslag: intern 243 MB beschikbare geheugenruimte Voeding: 12/24 VDC met voertuigenadaptor tot 36V, 220VAC adaptor, ingebouwde lithium-ion batterij Levensduur batterij: tot 20 uur bij gemiddeld gebruik Verbruik: 5 Watts max. bij 13.8 VDC Functies: Waypoints (bewaarde locaties): 500 met naam en icoon Routes: tot 50 opgeslagen routes Tracklog: 10.000 tracklogpunten