Jabra BT3030 Bluetooth headset testverslag

Share

Heel wat apparaten - waaronder onder andere mobiele telefoons, gps- toestellen en andere "spielereien" - maken gebruik van Bluetooth-technologie. Niet zelden is de ontvanger die je ervoor nodig hebt niet in het toestel dat de gegevens uitzendt inbegrepen. Waarom? Waarschijnlijk omdat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn om de verzonden gegevens hoorbaar te maken en ze allemaal zo hun voor- en nadelen hebben afhankelijk van de situatie waarin ze gebruikt worden.
Motorrijden stelt zware eisen aan Bluetooth-ontvangers. Ze moeten namelijk klein genoeg zijn om comfortabel te zijn, een batterijvoeding hebben en de mogelijkheid bezitten om het geluid tot in de helm van de gebruiker te transporteren. De meeste universele oplossingen (kop- en oortelefoons) vallen dan ook meteen af; op het eerste gezicht komen enkel dure en relatief gecompliceerde constructies in aanmerking om op de motor gebruikt te worden.
De Jabra BT3030 vormt echter een uitzondering op die regel. De adviesprijs van deze complete kit is namelijk - op enkele centen na - slechts 60 euro, terwijl de mogelijkheden die het apparaatje biedt verrassend veelzijdig zijn. De kern van het systeem is een boxje dat amper 50 millimeter lang is, 35 millimeter breed en 8 millimeter dik. Het kan middels een bijgeleverd kettinkje om de hals gedragen worden terwijl een eveneens inbegrepen clip het mogelijk maakt om de minder dan 30 gram wegende unit op zowat op elke plaats op je kledij vast te maken. Indien je enkel geluid wil ontvangen en niet verzenden (er is ook een micro ingebouwd in de Jabra BT3030!) dan kan je het toestelletje dus heel gemakkelijk onder je motorkledij dragen. Je plugt er de bijgeleverde headset (of die welke jij verkiest) in de daartoe voorziene 3,5 millimeter aansluiting en klaar is kees zullen we maar zeggen… Plots gaat er een hele audio-wereld voor jou open. Voor het zover is, moet er natuurlijk wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. De ingebouwde batterij van het toestelletje moet bijvoorbeeld voldoende opgeladen zijn. Met de bijgeleverde stroomkabel kan dat heel gemakkelijk via het normale lichtnet, 't is gewoon een kwestie van de zaak in te pluggen, meer is er niet aan. Het "paren" van de unit met je toestel moet ook gebeuren vooraleer er klank uitkomt, maar ook dat gaat spelenderwijs. De handleiding is niet alleen in het Nederlands uitgevoerd maar ook glashelder opgevat; binnen de kortste keren heb je het hele systeem foutloos aan de praat. Eenmaal dat gebeurd is, kan je enorm veel via de Jabra BT3030. Het is namelijk mogelijk tegelijkertijd met niet minder dan twee verschillende toestellen verbonden te zijn. Zijn dat bijvoorbeeld een gps en een mobiele telefoon, dan kan je zowat alle functies van die apparaten via de Jabra BT3030 laten verlopen. De instructies van je gps horen, mp3-muziek of radio beluisteren, gesprekken beantwoorden en telefoontjes plegen; via dit pientere schapulier is enorm veel mogelijk.
Wij hebben het geheel netjes voor jullie uitgetest en kwamen tot de bevinding dat het systeem ondanks zijn kleine afmetingen en democratische prijs heel goed werkt. De afstand die je van je motor kunt weglopen zonder het contact te verliezen met de gegevensbron is opgegeven voor 10 meter en dat haalt het systeem in de praktijk ook gemakkelijk. De 230 uur dat het systeem standby kan staan volgens de fabrikant gaf ook geen problemen en de audio-kwaliteit was zo dat de boodschappen vanaf de gps steeds klaar en duidelijk waren. Om muziek te beluisteren lijkt dit hebbedingetje ons minder geschikt tenzij je niet veel om de kwaliteit van de weergave geeft. 't Klinkt allemaal een beetje dof in de oren en daarbij krijg je nog te maken met het geluid van de rijwind die op een motor nooit ver weg is. Telefoneren hebben we met het systeem niet gedaan en wel om de volgende reden. Onlangs verschenen de resultaten van studies in die richting. Die wezen uit dat de aandacht van diegene die een telefoongesprek voert enorm wordt afgeleid van hetgeen rondom hem gebeurt op de weg, met als gevolg dat de kans op ongevallen enorm vergroot. Eerdere proefnemingen die we zelf uitvoerden, bevestigden deze bevindingen. Motorrijden en telefoneren; wat ons betreft hoort het niet samen voor de doodeenvoudige reden dat het een veel te gevaarlijke combinatie is. Wat niet wegneemt dat de Jabra BT3030 een pracht van een toestelletje is dat - tegen een echt wel scherpe prijs - de oplossing kan zijn voor veel vraagstukken. 't Is dan wel een eenvoudig ogend dingetje, maar het kan enorm veel en is zowat onder alle omstandigheden inzetbaar. Voor hetzelfde geld gebruik je het om in de wagen handvrij mee te bellen, om op de motor de audio-instructies van je gps te horen en om er wandelend mee naar muziek te luisteren of mee te bellen. En dat voor net geen 60 euro!