Point of interest maken en invoeren

Share

Points of Interest of afgekort POI; ze maken het gebruik van navigatieapparatuur eens zo interessant. Wie een GPS heeft, heeft zeker al eens van POI's gebruik gemaakt; de door de fabrikant ingevoerde lijst van benzinestations, bezienswaardigheden, hulpdiensten en andere nuttige adressen is immers heel handig om bij de hand te hebben. Maar een mens wil van nature altijd meer en wie een beetje verder kijkt dan zijn neus lang is komt zeker tot de vaststelling dat het leuk zou zijn om ook andere gegevens aan deze lijst te kunnen toevoegen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je alle adressen van de dealers van je motormerk in je GPS zou hebben zitten; je zou altijd meteen de dichtst bijzijnde dealer kunnen vinden mocht dat nodig zijn. Of een lijst van de adressen van je geprefereerde hotelketen, de jeugdherbergen, campings of noem maar op; de mogelijkheden zijn legio… Met het computerprogramma POI Loader van Garmin, dat je gratis kunt downloaden op de website http://www8.garmin.com/products/poiloader/ haal je het juiste gereedschap in huis om dat -en nog veel meer!- mogelijk te maken. Het downloaden van het programma gaat vlot en op de harde schijf neemt het net geen 33 megabyte in beslag. Een unicum in een tijd waarin computerprogramma's normaliter gigantisch veel schijfruimte opeisen. Eenmaal het programma geïnstalleerd, kan je het gebruiken om zowel zelfgemaakte POI data als POI gegevens van derden naar je navigatiesysteem over te brengen. Zelf POI's aanmaken doe je in Mapsource, het computerprogramma dat bij elke Garmin gratis geleverd wordt. Handig is dat aan deze punten ook mp3 en JPG files kunnen gekoppeld worden én dat ze –indien gewenst- ook aangekondigd worden wanneer je in de buurt komt waar ze zich bevinden. Je kan met andere woorden bijvoorbeeld een route uitzetten die langs een reeks POI's loopt; wanneer je die punten nadert verwittigt je GPS je dat je in de buurt komt en begint de bijbehorende audio file weer te geven terwijl de door jou gekozen afbeelding op het scherm komt. Je moet geen bolleboos zijn om te verstaan welke mogelijkheden daaraan verbonden zijn; denk bijvoorbeeld aan een route die je langs allerlei bezienswaardigheden leidt… 't is gewoon een mysterie dat niet elke toeristische dienst al over een bibliotheek met dergelijke navigatiegegevens beschikt en ze gratis ter beschikking stelt!
Maar genoeg gefilosofeer; we gaan zelf POI's aanmaken. Daarvoor openen we MapSource en maken een willekeurig waypoint aan. Vervolgens klikken we met de rechter muisknop en selecteren "waypoint eigenschappen" en zorgen ervoor dat alle gegevens weergegeven worden door de optie "meer details" aan te zetten. Vervolgens vullen we de gegevens in die we aan dit waypoint willen toekennen. We geven het punt een naam, kennen er een symbool aan toe en geven in het vak "nabijheid" de afstand weer waarop de bijbehorende info rond dit punt moet weergegeven worden. Dat kan enkel als je het vinkje uitzet in het vakje naast "nabijheid". Je kan het waypoint punt ook van eigen commentaar voorzien én bepalen hoe het op het scherm van de GPS dient weergegeven te worden.
De kers op de taart is echter –zoals reeds eerder aangegeven- dat je zowel audio- als beeldmateriaal aan het punt kunt vastkoppelen dat verschijnt van zodra je in de buurt komt. In het vak naast "bestand/URL" geef je de map aan waar deze gegevens –mp3 en jpg files- zich op je computer of op een webpagina bevinden. De mp3 file moet het woord "Tourguide" in zijn naam hebben –bijvoorbeeld "Tourguide Thuis.mp3"- om automatisch afgespeeld te kunnen worden. Bewaar in dezelfde map het bijbehorende beeld en sla vervolgens de file op in GPX formaat. Het geheel kan nu op een datadrager (bijvoorbeeld een SD kaart) opgeslagen worden waarna die kaart in de Garmin GPS wordt geplaatst. Je kunt de gegevens ook rechtstreeks naar het geheugen van je toestel overbrengen door POI Loader te gebruiken.
Met POI Loader kan je ook CSV files verwerken. Die files kan je aanmaken in elk computerprogramma dat tekstgegevens aankan. De gegevens bestaan uit de combinatie van de lengtegraad, de breedtegraad en de naam die je aan dit punt wilt meegeven, eventueel aangevuld met bijkomende informatie en de audio instellingen die je prefereert. POI Loader accepteert CSV files die op de volgende manier zijn samengesteld: -94.74240(lengtegraad), 38.81952 (breedtegraad), Heritage Park (naam), Perfect site for a picnic (bijkomende info). Garmin TourGuide POIs zijn momenteel bruikbaar in samenwerking met de mp-3 compatibele Nuvi, en Zumo modellen. Eveneens zijn ze bruikbaar op de StreetPilot c550, 2730, 2820, 7200 and 7500.