Road Tracer Pro 1.3.0 testverslag

Share

Road Tracer Pro is de software waarmee de routes worden aangemaakt die –onder andere-in combinatie met het bekende Tripy navigatiesysteem worden gebruikt. Deze software is uitgevoerd in verschillende talen. Op het schijfje staat alles in zowel het Nederlands, het Engels, het Duits als het Frans, en al even belangrijk is dat het drukwerkje dat de installatiegegevens bevat eveneens in al die talen is uitgevoerd. Je hoeft dus geen talenknobbel te hebben om wat er staat gemakkelijk en accuraat te begrijpen.

De systeemvereisten van de software zijn veeleer bescheiden. Je moet over een PC beschikken met daarop als besturingssysteem Windows 2000, XP of Vista; een DVD lezer; een USB poort; een internetaansluiting en ongeveer 5 gigabyte opslagruimte beschikbaar hebben op je harde schijf om het programma en al zijn geografische kaarten –zo goed als het volledige Europa!- te kunnen installeren. De minimum schermresolutie die aangeraden wordt is 1024 x 768 pixels. De PC starten, de "bijsluiter" van de software lezen en de daarin duidelijk uitgelegde procedure volgen; meer staat je niet te doen om het programma en de bijbehorende topografische kaarten op je computer te zetten. Tenminste dat verwachtten we maar toch liep één en ander blijkbaar fout toen we de installatie uitvoerden. Pas bij onze derde poging lukte het om de gehele procedure af te werken. De wondere wereld van de computer; je zal hem nooit helemaal doorgronden, dat is zeker…
Mooi is dat je bij de installatie zelf kunt kiezen welke kaarten je allemaal op je PC zet, zodat je geen overbodige data opslaat en dus opslagcapaciteit verkwist. Om de software en de kaarten te kunnen gebruiken dien je de software via het internet te registreren. De productcode die je gevraagd wordt staat netjes in het doosje gekleefd; handig want zo loop je geen gevaar om die belangrijke gegevens te verliezen. Eenmaal alles bedrijfsklaar kan je opteren om de beschikbare updates te downloaden. Een aanrader want de software wordt regelmatig aangepast en de downloads zijn gratis. Lovenswaardig is eveneens dat er in de installatiehandleiding het telefoonnummer is opgenomen van de "support" voor deze software. Het e-mail adres van deze afdeling is eveneens aangegeven. We hebben het al anders geweten… Als je het programma start krijg je op je scherm een stuk van de landkaart te zien. Daarboven staan klaar en duidelijk de verschillende menu's aangegeven samen met een aantal drukknoppen die rechtstreeks toegang geven tot functies. Eén en ander is zo opgevat dat je zonder jezelf veel vragen te stellen aan de slag gaat. In- en uitzoomen, de kaart verplaatsen; 't gaat allemaal heel gemakkelijk. De belasting op de grafische kaart van de computer is minimaal, dus heb je geen super-de-luxe grafische kaart nodig om dit programma vlot te kunnen draaien. Om een route te kunnen aanmaken heb je natuurlijk een startpunt nodig. Deze locatie op de kaart vinden kan je door zodanig met de kaart te gaan schuiven tot het startpunt zich in beeld bevindt. Handiger is de sneltoets F9 te gebruiken; dan komt er een invulvenster te voorschijn waar je de locatie kunt invoegen. Indien gewenst zoomt de computer daarna in op de gewenste plaats. Vervelend is dat je enkel plaatsnamen kunt invullen of de lengte- en breedtegraad posities; namen van straten en andere oriëntatiepunten, die de navigatie zouden kunnen vergemakkelijken, zijn jammer genoeg in dat menu niet beschikbaar. Die moet je dus handmatig gaan zoeken op de kaart.
Bevindt het punt dat je zoekt zich in een grote stad die je niet kent dan ben je daar een tijdje zoet mee natuurlijk. Sterk inzoomen helpt daarbij niet meteen want de straatnamen worden maar weergegeven van zodra je de straat met de aanwijzer aanraakt. Eenmaal het gewenste startpunt gelokaliseerd kan je je route beginnen aanmaken. Daarvoor ga je naar het menu "Traject" waarna je voor "Routeren" kiest. De cursor krijgt meteen een andere vorm en als je met de pijlpunt op de gewenste plaats klikt heb je je startpunt vastgelegd. Het "spel" kan beginnen… Wie reeds met soortgelijke software heeft gewerkt weet wat we bedoelen; punt na punt selecterend krijgt de route die je je voorneemt te volgen vorm. Door de eenvoudige grafische weergave van de kaart loopt alles heel eenvoudig. De kaart verschuiven kan je door met de pijltjestoetsen te werken; inzoomen met de plus en het minteken op te toetsenbord gaat echter niet. En dat is een beetje jammer; het zou het gebruiksgemak met zekerheid verhogen. Knap is dan weer dat je onderaan het scherm steeds de totale lengte van de track ziet die je uitgestippeld hebt, evenals de cartografische gegevens van de plaats die je met de cursor aanwijst. Heb je een fout gemaakt dan kan je via het menu "Bewerken" voor annuleren kiezen of simpelweg de sneltoets combinatie CTRL+Z gebruiken waardoor de laatste actie ongedaan wordt gemaakt. Heb je het traject volledig in kaart gebracht dan ga je naar het menu "Traject" waar je voor "stop routeren" kiest. De ESC knop indrukken doet hetzelfde, namelijk de route sluiten. Indien je wenst kan je de route nu vervolledigen met "points of interest", zeg maar belangrijke informatie die je onderweg denkt nodig te hebben om het navigeren –of andere zaken- aangenamer of eenvoudiger te maken. Je kan bijvoorbeeld kiezen om aan te geven waar er zich een tankstation langs het traject bevindt. Het enige wat je daarvoor dient te doen is op de juiste locactie van het traject te gaan staan met de cursor en daarna de rechter muisknop bedienen; in het menu dat dan openklapt kies je voor "Zienswaard punt (POI) invoegen", wat daarna dient te gebeuren wijst zichzelf uit. Aan de route kan je ook andere grafische symbolen toevoegen die bij het navigeren in de praktijk heel verklarend kunnen werken. Je kan daarbij héél ver gaan in de personalisatie van de routegegevens. De mogelijkheden zijn schier eindeloos; je kan zelfs zelfgemaakte teksten op gepaste tijde op het scherm laten verschijnen, de vorm van de richtingaanwijzers aanpassen… Voor wie weg is van navigeren: deze software biedt de mogelijkheid om een nieuwe hobby te ontwikkelen: het maken van ronduit fantastisch gedocumenteerde roadbook's!
Dat RoadTracer niet alleen bruikbaar is om trajecten over de openbare weg uit te zetten. Je kunt ook willekeurige punten op de kaart selecteren zonder dat de route rekening gaat houden met gebaande wegen. Ideaal voor off-road rijders natuurlijk, ook al zijn de mogelijkheden in België zeer beperkt om naast de weg te gaan rijden. Welk traject je ook uitzet speelt geen rol; als je computer met het internet is verbonden kan je de route bekijken via de website van Tripy in de weergave "kaart", "satelliet", "beide" of "Earth". In het laatste geval wordt het door jou aangemaakte traject via Google Earth weergegeven. Mooi om na te gaan hoe de omgeving er ongeveer uitziet in realiteit; een niet onbelangrijk gegeven als je niet alleen geïnteresseerd bent in kilometers vreten maar onderweg ook nog wat van de wereld wilt zien dan alleen maar asfalt- en betonbanen. De routes kan je opslaan onder verschillende formaten. Je kan kiezen uit "roadbook bestanden", "Waypunt+bitmap", "GPX files" en "Text files". Je kan de routes dan delen met andere gebruikers. Wie geen navigatieapparatuur gebruikt blijft met RoadTracer niet in de kou staan; je kan de routes ook afdrukken op papier en de gegevens daarna in je tanktas of in een rolsysteem meenemen. Zowel in combinatie met de klassieke manier van navigeren als die met behulp van de laatste nieuwe apparatuur is dus mogelijk; scheelt een slok op een borrel als je met een groep hetzelfde traject wenst af te leggen… Gemaakte routes aanpassen en met elkaar verbinden behoort eveneens tot de mogelijkheden. En dat is handig als je bijvoorbeeld een route van een vriend krijgt en die wilt uitbereiden zodat je vanaf thuis netjes de weg wordt gewezen naar het startpunt. En dat laatste is niet onbelangrijk want deze software is gemaakt om ook in combinatie met de Tripy apparatuur gebruikt te kunnen worden. En dat is nu eenmaal geen toestel dat het in zich heeft om voor banaal deur-tot-deur navigatie dienst te doen… Wie snel en gemakkelijk met deze software wil leren omgaan kan in de eerste plaats gebruik maken van de handleiding die in PDF formaat is opgenomen in de software. Daarin staat ook hoe je met de Tripy dient om te gaan. Wil je nog meer informatie dan kan je inschrijven op diverse infoavonden die de importeur organiseert voor zowel beginners als gevorderden. Meer info daarover vind je op de website www.tripy.be. Daar zijn trouwens een hoop kant en klare routes beschikbaar die je kan downloaden én een on line programma waarmee je rudimentaire routes kan aanmaken om die daarna verder te verfijnen in RoadTracer. En dan nu zowel goed als minder goed nieuws. Het minder goede nieuws is dat je deze software enkel kan aanschaffen indien je een Tripy apparaat hebt. Het goede nieuws is dat de software slechts 198 euro kost en de downloads gratis zijn. Inderdaad, niet alleen Gods wegen zijn ondoorgrondelijk…