Brembo HPK historie (deel 1)

Share

Het verhaal van Brembo, de toonaangevende fabrikant van remsystemen, is er eentje dat tot de verbeelding spreekt. Het bedrijf werd opgericht in 1961, de tijd waarin de automobiel voor zowat iedereen bereikbaar werd. De onderneming vond een plaatsje in een kleine garage, op enkele kilometers van Bergamo. Emilio Bombassei, de vader van de huidige president van Brembo, zwaaide er de scepter en slaagde er door zijn technisch inzicht in opdrachten binnen te halen van de automobielindustrie. Onder andere Alfa Romeo werkte –reeds in die tijd!- graag met Emilio samen.
In 1964 zette Brembo een mijlpaal neer waarom niemand heen kon. Het bedrijf begon -als eerste in Italië- schijfremmen te fabriceren voor de aftermarket. Dat zorgde voor een ommekeer; tot dan toe werden die geïmporteerd vanuit Groot Brittannië. De schijfremmen werden al snel gevolgd door de andere componenten die nodig zijn om zo'n remsysteem te completeren. De kwaliteit van de Brembo producten vergaarde internationale faam en van het één kwam het ander; zowel de grote namen in de motorindustrie als prestigieuze autobouwers werken nu niet alleen intensief met Brembo samen maar monteren ook de Brembo producten. Ook de topteams uit de gemotoriseerde sporten gebruiken sinds jaar en dag Brembo producten en dat zegt op zich alleen al genoeg over de kwaliteiten van de Brembo componenten.
Vandaag de dag heeft Brembo vestigingen in Italië, Brazilië, Mexico, Polen, Spanje, Groot Brittannië, Frankrijk, Zweden, de Verenigde Staten, China, Japan en India en beschikt het bedrijf over een personeelsbestand van 4.300 personen. 10% daarvan is werkzaam in de R&D afdelingen. Ook de omzet van het bedrijf steeg naar eenzame hoogten; in 2005 was de Brembo Group goed voor een omzet van zomaar eventjes 711,6 miljoen euro. Bij ons fabrieksbezoek vorig jaar kwamen we danig onder de indruk van de professionaliteit waarmee men bij Brembo werkt. Kan ook niet anders want zowat alles ter wereld wat snel gaat wordt door Brembo remsystemen afgeremd. Bovendien komt Brembo niet terug op zijn initiële idee om steeds maar beter materiaal te ontwikkelen voor een steeds breder wordende doelgroep. Een goed voorbeeld daarvan zijn de High Performance Kits; die heeft Brembo ontwikkeld om de motorrijders die enkel het beste materiaal op hun motor dulden van dienst te zijn.
De High Performance Kits zijn op enkele details na identiek aan het materiaal dat de fabrieksteams uit de MotoGP en het WK Superbike gebruiken. Ze zijn dan ook uitermate geschikt om niet alleen ingezet te worden in de racerij maar ook door de recreatieve circuitrijders. Bovendien zijn de Brembo HPK onderdelen ook geschikt voor straatgebruik zodat ook de sportieve straatrijder van hun kwaliteiten kan genieten. Veiligheid en prestaties stonden niet alleen voorop bij het ontwikkelen van de High Performance Kits; wonder boven wonder zijn ze ook democratisch geprijsd en dus binnen het bereik van de gemiddelde motorrijder.
De Brembo High Performance kits zijn erop gericht om de remprestaties van de moderne motorfietsen gevoelig te verbeteren. De know how die in die kits verwerkt zit is de beste ter wereld, dat merk je meteen als je hun technische specificaties bekijkt. De High Performance componenten zijn bovendien zowel compatibel met standaard materiaal als met Brembo HPK componenten waardoor je de investering -desgewenst- kan spreiden… Het aanbod bestaat uit diverse schijfremmen, remklauwen, rempompen en een koppelingskit en wordt steeds gebruiksklaar aangeleverd. De kits worden met montagehandleiding geleverd en kunnen zonder verdere aanpassingen worden gemonteerd. De toepassingslijst is te lang om hier op te noemen dus verwijzen we naar Hoco Parts, de importeur, voor meer info daarover. In de volgende artikels gaan we dieper in op de verdere mogelijkheden die Brembo met zijn High Performance Kit aanbod biedt om je motor om te bouwen naar een waar juweeltje. Vergis je niet; hetgeen volgt is minstens zo interessant als dat wat we tot hiertoe voorgesteld hebben… Neem voor meer informatie contact over de Brembo HPK kits op met de Benelux-importeur Hoco Parts, tel. +31 342-412290 of surf naar www.hocoparts.com/special De gespecialiseerde verkoopspunten kan je opzoeken door de volgende link te gebruiken: http://www.brembo.com/ENG/HighPerformance-Brakes/Distributors/Europe.htm