Daijiro tuningkit

Share

Dat de elektronica vandaag de dag een reusachtige rol speelt bij het afstellen van motoren staat als een paal boven water. Niet alleen worden motoren door een verregaande tuning van de elektronica sneller gemaakt, maar ook –en dat komt bij velen wellicht als een verrassing- afgesteld. Als je die afstelling ongedaan maakt presteert de motor plotseling veel beter. Hoe je dat doet is echter een andere zaak… Tenzij je met een Suzuki rijdt en vertrouwd bent met de Daijiro kits natuurlijk.
Daijiro is een elektronicabedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in elektronische componenten die de prestaties van je Suzuki verbeteren. Het bedrijf heeft namelijk ondervonden dat Suzuki –waarschijnlijk om milieuredenen- de voorontstekings- en injectiecurve van sommige van zijn motoren in de lagere versnellingen niet heeft afgesteld om topprestaties te bewerkstelligen. Door die beide curves te optimaliseren bereikt men een hoger vermogen bij eenzelfde toerental en daardoor een betere acceleratie. Mooi meegenomen voor competitierijders is dat de Daijiro RS tuningskit eveneens het overschrijden van de 300 kilometer per uur grens voor sommige motoren mogelijk maakt. Vanaf 2001 zijn de Japanse motorfietsen namelijk standaard begrensd tot die snelheid, maar met de Daijiro kit maak je deze beperking ongedaan omdat de motor wordt toegestaan om in zesde versnelling verder door te lopen, waardoor hij een hogere topsnelheid laat noteren.
De Daijiro tuningskit is een elektronisch component dat zich heel simpel op de CDI box van de motor laat aansluiten. Aanpassingen aan de motor en bedrading is helemaal niet nodig, het spul is dus "plug and play" en te monteren binnen luttele minuten. Het verkeerd monteren van de kit is onmogelijk, dus kan ook de wet van Murphy geen roet in het eten komen gooien. Verder hoeft er niets afgesteld of gewijzigd worden; vanaf de eerste keer dat je de motor aan het draaien brengt mobiliseer je het gewenste extra vermogen dat Daijiro je garandeert. Wil je terugkeren naar de originele afstelling dan volstaat het om de kit te demonteren en de motor zal meteen terug zijn standaard prestaties afleveren.
Op de onderstaande diagrammen kan je de vermogenswinst aflezen die de Daijiro kits genereren. We hebben voor diagrammen gekozen van de Suzuki GSXR 1000, de SV650 en de Bandit 600 om jullie een goed beeld te geven wat het resultaat is van de montage van een passende Daijiro kit. In totaal heeft Daijiro nu voor ongeveer 25 Suzuki motoren een passende kit ontworpen en er wordt hard gewerkt om ook voor de andere Suzuki's een pasklare kit te ontwikkelen. Wie interesse heeft voor deze Daijiro tuningskits kan zich wenden tot de website van Bike Design, de landelijke importeur voor dit ingenieuze tuningsmiddel. De prijzen van de kits variëren tussen de 115 en de 190 euro naargelang het model waarvoor ze ontwikkeld zijn.