Explosafe

Share

De naam van het product zegt het al waarover het gaat; Explosafe laat zich gemakkelijk vertalen in "explosie veilig". Het is ontworpen om brandstoftanks van allerlei pluimage te beveiligen tegen explosiegevaar is dan ook lang geen onbekende in vele toepassingsgebieden. In de ruimte-, luchtvaart- en oorlogsindustrie wordt het sinds zijn ontwikkeling (die dateert uit de jaren '70) veelvuldig toegepast en ook in de motorsport is Explosafe lang geen onbekende. In diverse disciplines is het gebruik van Explosafe zelfs door de FIM verplicht. En dat is zeker geen overbodige luxe…
Brand- en explosiegevaar hangen namelijk bijna onlosmakelijk vast aan motorsport. De combinatie van zeer ontvlambare brandstoffen, dito dampen en gloeiend hete motoronderdelen is niet iets wat je graag in de buurt hebt als je in een crash betrokken raakt. Omdat dit risico nu eenmaal niet te vermijden is neemt men voorzorgen om het explosiegevaar tot een minimum te beperken. Men gebruikt Explosafe, een heel licht, goedkoop en gemakkelijk te hanteren materiaal dat in de loop der jaren talloze malen zijn kwaliteiten heeft bewezen.
Wie verwacht dat Explosafe een soort toverproduct is heeft het mis; wel correct is dat diegene die het bedacht heeft beslist geen ezel moet zijn geweest. Je moet er maar op komen om een speciaal soort aluminiumfolie zodanig te bewerken dat het in staat is om levensgevaarlijke explosies te voorkomen. In grote lijnen wordt dat verwezenlijkt door geëxpandeerde aluminiumfolie tot een ruitvormig gaas te verwerken en dat te bundelen tot er een gemakkelijk te vervormen massa ontstaat die zich laat inbrengen in brandstoftanks van allerlei vorm. Bij de fabricatie van die tanks wordt de Explosafe meteen aangebracht maar ook achteraf een tank ervan voorzien is mogelijk vooropgesteld dat er een opening in de tank is die groot genoeg is om het materiaal door te voeren. Bij de laatste generatie Explosafe stelt dat voor motoren beslist geen problemen. Het product is tot kleine balletjes verwerkt die je probleemloos via de tankopening kunt inbrengen.
Begrijpen hoe Explosafe werkt is echt niet moeilijk. Door zijn dichte structuur en zijn samenstelling voorkomt het materiaal dat de druk in de tank -veroorzaakt door de ontbranding van dampen of gassen- zo hoog kan oplopen dat er een explosie van gevaarlijke omvang ontstaat. Elke reactie wordt als het ware geïsoleerd en onderdrukt en het materiaal absorbeert en verdeelt de opgebouwde warmte die ontstaat door de verbranding van de gassen of dampen. Een leuke bijkomstigheid is dat het systeem volledig onderhoudsvrij is en slechts na jaren dienst dient vervangen te worden. Bovendien verhindert het dat de brandstof zijn gewicht kan laten gelden onder het rijden terwijl het tanken probleemloos en even snel verloopt als voorheen. De capaciteit van de brandstoftank boet er nauwelijks door in en de brandstofaanvoer naar de motor wordt er al evenmin door gehinderd. Het gevaar voor benzine vervuiling door de Explosafe komt gewoon niet aan de orde dus daar hoef je je ook al geen zorgen in te maken. Wie regelmatig met zijn motor op circuit rijdt heeft intussen al lang begrepen wat dit product waard is als het onverhoopt eens mis gaat. Bekijk je wat het kost om je tank met Explosafe uit te rusten dan worden de laatste twijfels waarschijnlijk nog voor ze bij je opkomen van tafel geveegd; voor de hoeveelheid waarmee je 9 liter tankinhoud kunt beveiligen is de richtprijs 49 euro. Voor die prijs kan je moeilijk zowel je motor als je eigen lijf en leden riskeren toch? Exposafe wordt in België verdeeld door Bike-Design en is dus bij zowat elke dealer verkrijgbaar.