Green luchtfilters

Share

In de wereld van de aftermarket luchtfilters roert het zich in België. Eén van de grootste spelers is namelijk het aanbod komen verrijken. Green Filter wordt namelijk sinds kort in België geïmporteerd door Distripart. Tijd voor ons dus om zowel de Green Filters als het bedrijf erachter eens van naderbij te bekijken.

Green Filters is een product van het in 1995 opgerichte Franse bedrijf Chronosport. Het bedrijf, dat te Cauvigny –een stadje 50 kilometer ten noorden van Parijs- zijn productie heeft, maakt niet alleen luchtfilters voor motoren en scooters, maar ontwerpt, produceert en levert die ook voor 4x4 voertuigen, ATV's, karts, trucks, auto's en industriële motoren. Chronosport stelt daarmee 40 mensen tewerk en exporteert zijn producten naar zo maar eventjes 51 landen en is daarmee wereldwijd één van de leiders in de branche. Ondanks de jeugdige leeftijd van het bedrijf boekte het reeds talloze successen in de competitie. Onder andere in het WRC rallykampioenschap zijn de Green Filters heel populair en vorig jaar behaalde het bedrijf samen met Kawasaki het Open Superproductie kampioenschap in Frankrijk en werd 3 de in de Bol d'Or. Het GMT 94 team won bovendien in 2005 de 24 uren van Le Mans met een Yamaha R1 die uitgerust was met een Green Filter terwijl ze 2de werden in de Bol d'Or.
Voor gebruik op motorfietsen levert Green Filters twee hoofdgroepen van producten. Enerzijds zijn dat de vervangingsfilters die zondermeer het standaard exemplaar komen te vervangen in de originele luchtfilterkasten en anderzijds zijn er de speciale sport- en tuningselementen die rechtstreeks op de inlaattrajecten van de carburatoren en inlaatspruitstukken van de injectiesystemen kunnen gemonteerd worden. De sport- en tuningselementen zijn verkrijgbaar in heel wat verschillende vormen en in een enorm aantal afmetingen. Ook de lijst van de vervangingsfilters is ellenlang; Chronosport volgt de ontwikkelingen in de motorwereld op de voet en heeft dan ook heel snel na de lancering van een nieuwe motor de passende Green Filter in zijn assortiment. Wie er niet in slaagt om voor zijn motor een luchtfilter te vinden in het Green Filter aanbod zal dus van ver moeten komen…
De opbouw van de Green Filters gebeurt volgens een beproefd concept. Het filterelement bestaat uit een speciaal vervaardigd en geprepareerd katoen dat erin slaagt om een enorme hoeveelheid lucht door te laten terwijl het zelfs de fijnste stofdeeltjes onverbiddelijk de toegang tot je motorblok versperd. Elk element kreeg door een minutieus uitgekiend ontwerp een zo groot mogelijk filteroppervlak, waardoor er optimale motorprestaties verkregen worden. De Green filters worden gevulkaniseerd in hun rubberen behuizing en niet gelijmd zoals bij alle andere fabrikanten van katoenen luchtfilters. Het grote voordeel hiervan is dat de Green Filter geen lijmrand heeft rond de filter, hierdoor kan 100 % van het filteroppervlak benut worden voor de aanzuiging van de lucht en verliest men geen kostbaar filteroppervlak.Het katoenen luchtfilterelement kan gereinigd worden met een speciaal daartoe ontwikkeld procédé en reinigingsproduct. Daardoor is een Green Filter luchtfilterelement steeds herbruikbaar, waardoor de investering in een Green Filter financieel heel interessant wordt en meteen ook het milieu minder wordt belast.
Wanneer men een Green Filter plaatst op een injectie motor dienen er volgens de fabrikant geen verdere afstellingen te gebeuren. De injectie gaat zich automatisch aanpassen aan de grotere zuurstofaanvoer en gaat daardoor beter presteren. Daar de meeste nieuwe motoren uitgerust zijn met een injectiemotor is het plaatsen van een katoen luchtfilter nog veel interessanter dan vroeger het geval was. Op de modellen met carburatoren dient er wel een correctie van de carburatie te gebeuren om een optimaal resultaat te bekomen.
Meer lucht in combinatie met de juiste afstelling van een motorblok zorgt voor prestatiewinst. Dat weet men bij Chronosport maar al te goed. Onderstaande vermogensmetingen geven weer hoeveel vermogenswinst er bijvoorbeeld geboekt kan worden door een Green Filter in een Yamaha FZ600 en een Ducati 748. Wie op zoek is naar betere prestaties voor zijn motor kan dus maar beter overwegen om zo'n groene filter in zijn motor te stoppen. De enorme keuze aan sport- en tuningfilters die rechtstreeks op het inlaatsysteem worden aangesloten levert de specialbouwer bovendien de mogelijkheid om niet alleen zijn motor degelijk tegen de schade door aangezogen onreinheden te beschermen, maar ook zijn motor optisch aantrekkelijker te maken.
Green Filter producten zijn vlot verkrijgbaar via de vakhandel die deze tegen voordelige prijzen kan leveren en monteren. Wie meer info over de Green Filters wil neemt daarvoor contact op met zijn dealer of met Distripart, de importeur voor Green Filters in België op het adres www.distripart.be Ter informatie alvast enkele voorbeelden van prijzen: Yamaha R1 04/06:104,67 € Suzuki GSX-R 600/750 00/03: 62,40 € Kawasaki ZX6-R 03/04: 65,59 € Harley Fat Boy 00/05: 92,75 € Honda VFR 800 V-tec 02/06: 69,53 € Moto Guzzi V11: 62,40 € Triumph Daytona 955i 02/05: 62,40 € Aprilia RSV 1000 R / Factory 04/06: 81,57 € BMW K 1200 RS 97/05: 73,58 € Onderhoudskit: reinigingsprodukt (0,5 L) + oliespray (0,3 L) : 15,85 €