Rapid Bike 2 tuningmodule

Share

De elektronica is de dag van vandaag niet meer weg te denken uit de motorwereld. Eerst kwam er een elektronische ontsteking op onze motoren te zitten en nu worden ook heel wat motoren uitgerust met onder andere elektronische brandstofinspuiting. Het afstellen van die motoren is er zeker niet eenvoudiger op geworden. Waar men vroeger gewoon met de carburator- en de ontstekingsafstellingen aan het werk ging om een motor optimaal te laten presteren, moet men zich nu verdiepen in de elektronica - en de computerwereld.

Eén van de meest geavanceerde technieken die dit mogelijk maakt is de Rapid Bike 2 tuningsmodule. Met dat "wonderbaarlijke kastje" kan een tuner heel gericht ingrijpen in de voedings- en ontstekingsafstellingen van de motor. Ook kan de tuner de toerentalbegrenzer van sommige motoren anders instellen en de motor daardoor een hogere topsnelheid meegeven. Dat dit allemaal via één module gebeurt is bij ons weten uniek. Helemaal mooi wordt het als je weet dat de Rapid Bike 2 een éénmalige investering is, want de unit is universeel en kan dus op tal van verschillende motoren gemonteerd worden. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een gepaste aansluitkabel. Hoe dat mogelijk is? Heel simpel: de Rapid Bike 2 module wordt door je dealer geprogrammeerd met het programma dat voor je motor geschikt is. Indien de module op een andere motor moet worden geplaatst vervangt hij simpelweg het programma. Eenvoudiger kan bijna niet en dat heeft zowel zijn voordeel voor de eindgebruiker als voor de industrie: de dealer heeft steeds de gepaste Rapid Bike 2 in huis voor je motor en je kan de unit meenemen naar je volgende motor indien je dat wenst.
Om de werking van de Rapid Bike 2 te begrijpen dienen we eerst een zicht te krijgen op wat er zich allemaal afspeelt bij een standaardmotor op gebied van ontsteking en voeding. Deze processen lijken in eerste instantie heel ingewikkeld, maar zijn dat niet echt. Kort en simpel samengevat kunnen we ze als volgt uitleggen: zowel het ontstekingstijdstip als de hoeveelheid brandstof die ingespoten wordt wordt bepaald door de computer die op de motor zit. De gegevens waarvan deze computer uitgaat zijn voorgeprogrammeerd door de fabrikant. Die heeft bepaald welke acties die computer moet ondernemen bij diverse toerentallen, gasstanden en belastingen. Dat dit niet altijd tot optimale prestaties leidt laat zich raden: de fabrikanten moeten immers rekening houden met de geldende emissie- en geluidsnormen om hun motor door de homologatiekeuring te loodsen. Een tuner heeft daar allemaal geen boodschap aan omdat het nu eenmaal zijn taak is om de motor optimaal te laten presteren. Een betere acceleratie, een verbeterde reactie op het gas, een hogere topsnelheid en in sommige gevallen ook een lager brandstofverbruik zijn de opdrachten die hij van zijn klanten krijgt en daarmee is voor hem de kous af…
Omdat de programma's die in de standaard computer van de motor zitten meestal niet kunnen aangepast of beïnvloed worden zonder externe hulpmiddelen is de Rapid Bike 2 module ontwikkeld. Eenmaal die op de bedrading van je motor is aangesloten kan de tuner via deze module ingrijpen om zo het ontstekingstijdstip en de hoeveelheid brandstof die moet worden ingespoten te corrigeren. Anders gezegd kan de tuner via de Rapid Bike 2 module met speciale software de signalen die de standaardcomputer uitzend voor de ontsteking en de injectie onderscheppen en aanpassen naar eigen inzicht. De tuner heeft via de Rapid Bike 2 module zelfs de mogelijkheid om de motor cilinder per cilinder haarfijn af te stellen, iets wat totnogtoe alleen een wensdroom is geweest voor elke professionele tuner. Dat afstellen is natuurlijk een taak die alleen maar is weggelegd voor de deskundige ter zake. Dat het afstellen van een motor best gebeurt op een testbank laat zich raden; de gegevens die de testbank registreert geven snel en niet mis te verstaan aan of er al dan niet winst wordt geboekt door de diverse ingrepen. De Rapid Bike 2 is dus geen plug & play module, maar vereist voor optimale resultaten een piekfijne programmering.
De Rapid Bike 2 module kan een oplossing brengen voor heel wat grote en kleine problemen die zich op motoren kunnen voordoen. Indien ze wordt toegepast op een standaard motorfiets kan het benzineverbruik in veel gevallen sterk dalen én zal de motor een betere acceleratie en een snellere respons op het gas afleveren. Ook een hogere topsnelheid is in sommige gevallen mogelijk. Bij motoren die licht aangepast zijn –andere luchtfilter en uitlaatsysteem- is het ronduit een must om de Rapid Bike 2 te installeren. Tenminste, indien je de motor perfect wilt laten presteren en dus je gedane investering voor het uitlaatsysteem en de luchtfilter optimaal wil laten renderen. Bij verder doorgedreven tuningswerken aan de motor –geflowde cilinderkop, andere nokkenassen en dergelijke- geldt natuurlijk hetzelfde advies. Dat de Rapid Bike 2 unit duidelijk meetbare winst kan opleveren tonen we jullie aan via het volgende voorbeeld. Wim Motors –de importeur van de Rapid Bike 2- nam onlangs een Honda CBR1000RR Fireblade onder handen met de Rapid Bike 2. Bij deze motorfiets waren voor het monteren van de Rapid Bike 2 module reeds een Laser DuoTech uitlaatdemper en K&N filters gemonteerd. Hierdoor was de afstelling van de originele injectie en de ontsteking op de CBR niet meer optimaal. De eigenaar merkte op dat zijn motorfiets in lage toerentallen zelfs minder kracht had dan voorheen. Ook de trekkracht in de hoge toerentallen liet volgens hem te wensen over. Na installatie van de Rapid Bike 2 liep de motor echter als een zonnetje. Meer trekkracht onderin, wat werd bereikt door meer voorontsteking en een rijker mengsel, en ook bovenin het toerengebied trekt de motor momenteel veel beter door. De motor reageerde vanaf de montage van de Rapid Bike 2 ook veel beter op het gas. Het eindresultaat is dat de Fireblade nu perfect en veel beter dan origineel presteert en dat de eigenaar ten volle van zijn motor kan genieten.