Goes 320 Max 2007 testverslag

Share Sinds begin 2007 is er een nieuw merk quads op de markt. De Goes quads waren te bewonderen op onder andere het motorsalon van Brussel en trokken de aandacht van heel wat bezoekers. En natuurlijk waren we er als de kippen bij om een testrit met één van de modellen te versieren…

Begin mei, de zon schijnt als was het volop zomer en voor de redactie staat de Goes 320 Max, zeg maar het instapmodel van het merk. Toch oogt deze vierwieler heel volwassen. Zijn fel oranje gekleurde koetswerk geeft deze tweezitter bovendien een eigentijdse, blitse look. Neem je de details van de 320 Max in je op dan kom je tot de conclusie dat alles netjes afgewerkt is. Ook de uitrusting laat niets te wensen over. Een compleet dashboard, een verlichting die die naam waardig is, twee stevig uitgevoerde bagagedragers én een ruggesteun voor de passagier.
Bij nader toezien blijkt de Goes ook over twee afsluitbare bagagecompartimenten te beschikken. Onder het zadel is er een ruime bergruimte waarin je onder andere gemakkelijk een helm kwijt kunt en vooraan heeft de Goes –raar maar waar- een heuse kofferruimte tussen de koplampen zitten. Daar kan je geen helm in kwijt maar is er wel ruimte zat voor andere zaken zoals een reservevoorraad benzine, riemen, gereedschap en andere zaken die je op je avonturen nodig denkt te hebben. Praktisch… én veilig!
Ook technisch is de Goes 320 Max beslist een interessante klant. De motor is een vloeistofgekoelde ééncilinder viertakt. De motor heeft een enkele bovenliggende nokkenas, een tweeklepskop en een cilinderinhoud van 272,3 cc. Het blok produceert maximum 18,9 pk en zowel de versnellingsbak als de koppeling zijn van het automatische type. Om vooruit te rijden beschik je over een lage en een lange overbrenging en om de andere kant uit te gaan kies je simpelweg voor de achteruitversnelling. De eindoverbrenging geschied door een cardan; over kettingonderhoud moet je je dus bij deze Goes niet druk maken. Een verademing voor wie niet graag sleutelt en een zegen voor de bankrekening want een kettingtransmissie is op een quad slechts zelden een lang leven beschoren… Goed om weten is ook dat de motor naast een elektrische starter eveneens voorzien is van een startkoord. Heb je onverhoopt batterijproblemen dan krijg je daarmee de motor weer aan de praat.
De ophanging van de Goes bestaat vooraan uit een dubbele A constructie. Achteraan is er een centrale swingarm gebruikt die een starre achteras vasthoudt. Alle veerelementen zijn wat betreft veervoorspanning instelbaar en rondom zijn er hydraulisch bediende schijfremmen gemonteerd. Dat deze Goes niet meteen geschikt is om op extra zwaar terrein sportief gebruikt te worden zien we aan de opgegeven grondspeling. Die bedraagt 200 millimeter, hetgeen wat aan de krappe kant is op het moment dat je diepe sporen probeert te overwinnen. Ook zijn drooggewicht verraadt dat we hier niet meteen met een topsporter te maken hebben. 220 kilogram droog weegt de 320 Max; een goede waarde voor een cruiser maar beslist te zwaar om er langdurig mee over de crossbanen te flitsen. De perfecte cruiser voor twee, zo noemt men dan ook bij Goes de 320 Max. En op die manier hebben we deze quad dan ook uitgetest. Zij het dan met een sportief tintje want ons off-road testparcours bevat echt wel pittige uitdagingen die we deze vierwieler voorschotelden.
Omdat ons testexemplaar niet verzekerd was en dus ook geen kenteken droeg hebben we onze wegtest beperkt tot het absolute minimum. Op een klein asfaltweggetje gaven we de 320 Max eventjes de sporen en kwamen al snel te weten dat deze quad, met twee personen aan boord, net 80 kilometer per uur loopt op de teller. De rechtuit stabiliteit was zelfs op topsnelheid zeer behoorlijk waardoor je als bestuurder een veilig gevoel krijgt én niet opziet tegen verbindingsritten over verhard. Het relatief lage zwaartepunt zorgde bovendien voor een voorspelbaar bochtengedrag. Over de remwerking kunnen we geen uitsluitsel geven want de remblokken waren net allemaal vervangen door gloednieuwe exemplaren die dus beslist niet het beste van zichzelf konden geven tijdens de test op verharde wegen. Toch was de geleverde stopkracht zelfs onder deze omstandigheden beslist aanvaardbaar; met perfect ingereden remblokken moet de 320 Max dan ook over veilige remmen beschikken op de openbare weg.
Het onverhard lonkte. Dagenlang was er geen neerslag gevallen en de piste lag er dan ook stoffig en hard bij. De modderputten hadden plaats gemaakt voor zandpoelen… het duurde dan ook niet lang voor we de weg afreden en ons overgaven aan het rijden over de aardkorst zoals ze gemaakt is door Moeder Natuur. In eerste instantie deden we dat heel voorzichtig want tenslotte weegt de 320 Max 220 kilogram droog en heeft althans in theorie een beperkte grondspeling ter beschikking. Dat droge cijfers niet altijd de realiteit weergeven over de hanteerbaarheid van een voertuig werd ons door de 320 Max meteen bewezen. In de praktijk bleek deze Goes heel goed zijn mannetje te staan ophet terrein. De veringen voldeden prima, de quad liet zich perfect besturen en voor we het goed en wel beseften namen we vlot de eerste hellingen, ploegden door het zand, vermeden we niet meer de diepe putten… kortom, het kind in ons kwam nog maar eens boven. Wat een verademing!
Dat iedereen meteen vlot en gemakkelijk met de 320 Max kan rijden is natuurlijk niet alleen aan het goede rijwielgedeelte te danken. Het motorblok en de versnellingsbak dragen daaraan op zijn minst evenveel bij. Het smeuïge, doch verrassend sterke ééncilinder motorblok trekt zich moeiteloos keer op keer weer uit de slag en wordt daarbij geholpen door een echt wel perfect afgestelde versnellingsbak. Hellingen van meer dan 35 graden oprijden gaat moeiteloos –zelfs met een duo achterop- en hard aan het gas gaan hangen is daarvoor helemaal niet nodig. Zelfs stapvoets beklimt de 320 Max gemakkelijk de heuvels; en dat met een blok dat amper een cilinderinhoud heeft van 272cc… Controleerbare power noemt men dat en voor all-round gebruik heeft men echt niet meer nodig.
Trail en sportief off road rijden is met de 320 Max dan ook een aangename bezigheid. Bergop, bergaf, door zand of op stenige ondergronden… het kan allemaal perfect. Tractie is er volop, daar zorgt zowel het motorblok als het rijwielgedeelte voor. Tenminste zolang je de echt diepe sporen weet te vermijden, zoniet kom je met de swingarm achteraan vast te zitten en draaien de achterwielen door. Die 200 millimeter vrije hoogte is nu eenmaal een beperking waar je niet omheen kunt. Maar dat even ter zijde. Een duo kan van het rijden met deze Goes moeiteloos meegenieten; de rugleuning zorgt er bovendien voor dat de duo zich bij het beklimmen van steile heuvels veilig blijft voelen. Ruimte om je tijdens het rijden op de 320 Max te bewegen heb je ook al in overvloed. De fysieke maten van het geheel zijn groot, het zadel is ruim genoeg voor twee en er is genoeg plaats om twee paar voeten een plaats te bieden op de treeplanken. Ja, zelfs met stevige schoenen of laarzen aan. Wie op zoek is naar een all-round off-road voertuig zal in deze Goes 320 Max beslist een betrouwbare, voorspelbare kameraad vinden. Door de tankinhoud van 14,5 liter kan je moeiteloos stevige afstanden overbruggen zonder een tankstop te moeten incalculeren in je plannen. Ook met de prijs die je voor deze oranje rakker moet betalen zit het beslist snor, want de Goes 320 Max gaat de deur uit voor 4.890 euro. Het bagagerek achteraan is in die prijs inbegrepen. Wat wil een mens nog meer?
Meer info over de Goes quads vind je op de website van de importeur: http://www.philconv.com/