BMW R1200S testverslag

Share Als er één BMW is die het merk een sportief imago bezorgde de afgelopen jaren, dan is het de R1100S wel. Deze twin werd ingezet in zowel nationale als internationale BMW Boxer Cups en in handen van heel wat prominente piloten zorgde hij voor de start van de opbouw van het sportieve imago waar BMW sindsdien met succes aan werkt.

Dit jaar werd de sportieve boxer vervangen door een nieuwe versie. Een evolutie die al lang verwacht werd, zeker nadat BMW tegen alle speculaties in besliste om de R1100S niet te laten opvolgen door een R1150S toen de cilinderinhoud van zijn andere boxers groeide. Wie weet, misschien is deze beslissing wel genomen om zo verder te kunnen werken aan de nieuwe motorfiets die de R1200S uiteindelijk geworden is. Wie denkt dat enkel de cilinderinhoud van het blok vergroot werd heeft het mis. Van zodra je op de R1200S gaat plaatsnemen word je dat gewaar. Ondanks het feit dat deze twin –net als zijn voorganger- echt wel een massief voorkomen heeft, voelt de motor veel lichter en gemakkelijker te hanteren aan dan zijn voorganger. En dat is niet echt verwonderlijk. Waar de R1100S 208 kilogram droog op de weegschaal bracht is het drooggewicht van de R1200S herleid tot amper 190 kilogram. De motor is met andere woorden 18 kilogram lichter geworden en dat is niet alleen een drastische gewichtsvermindering maar ook een staaltje van technisch kunnen. Tenslotte zijn de grote lijnen van het concept behouden gebleven én is de cilinderinhoud gegroeid.
Zeker niet minder indrukwekkend is de vermogenswinst die er bereikt is. Waar de R1100S te boek stond voor 98 Pk bij 7.500 toeren, pompt de grote boxer nu zo maar eventjes 122 pk naar buiten bij 8.250 krukasomwentelingen per minuut. Ook het koppel is gestegen en wel van 97 naar 112 Newtonmeter. Voeg deze gegevens bij het veel lagere drooggewicht en je mag verwachten dat de jongste sportboxer er veel virieler vandoor zal gaan als je het gas beroert, laat staan als je er echt gaat aan hangen. De zithouding op de R1200S is een pracht van een compromis geworden. Alhoewel ze zeker sportief aanvoelt zit je toch relaxed en comfortabel op de motor. Daardoor krijg je ook meteen het gevoel dat je je thuis voelt op deze boxer en dat je hem meteen goed in de hand hebt. Het dashboard dat je te zien krijgt is er eentje die sterk doet denken aan dat van de modernste BMW's. Compact vormgegeven, heel goed afleesbaar en eigenzinnig qua lay-out; wat kan je je als eigenaar van een R1200S nog meer wensen…
Van zodra we de motor starten voelen we dat er een heel andere krachtbron de plaats van de vertrouwde 1100 heeft ingenomen. Deze boxer heeft –zelfs bij het starten- een veel kleiner kantelmoment. Enkel een kleine zijwaartse beweging is nog voelbaar als je de twin start en gas geeft. Dat was vroeger zeker anders, dan bewoog de motor nadrukkelijker heen en weer onder de wisselende krukassnelheden. Ondanks het feit dat de testmotor uitgerust was met een volledig standaard uitlaatsysteem produceerde de R1200S toch een mooie, ietwat dreigende sound als wou hij ons vertellen dat hij beslist geen katje was om zonder handschoenen aan te pakken. Groot was dan ook onze verrassing toen we met de R1200S van start gingen. De motor stuurde heel gemakkelijk vanaf de eerste meters en bleek dus heel eenvoudig hanteerbaar, zelfs aan lage snelheden. Stapvoets rijden bleek een fluitje van een cent en dat kwam niet in de laatste plaats doordat het motorblok zo prachtig smeuïg draaide. De koppeling vergde niet meer bedieningskracht dan wat als comfortabel mag omschreven worden en de bak schakelde zonder haperingen of bijgeluiden. Is ook dat cliché –dat een BMW boxer steeds een ietwat stroeve versnellingsbak heeft- meteen uit de wereld geholpen.
We konden bijna niet wachten om het gas erop te zetten, zo verwachtingsvol waren we reeds na pas enkele honderden meters met de R1200S gereden te hebben. Die 122 pk zat tegen ons voorhoofd te tikken en we konden ze maar niet tot rust brengen. Toen dat uiteindelijk kon, waren we in eerste instantie een beetje teleurgesteld. De boxer accelereerde wel heel vlot en soepel maar van een brute krachtontplooiing was geen sprake. Waar de R1100S ons vanaf de eerste toeren meteen een handvol werk gaf en er nadrukkelijk de pas inzette, gebeurde alles bij de R1200S zo gemakkelijk dat het leek alsof de twin in lage toeren aan kracht had ingeboet. Maar dat was waarschijnlijk slechts schijn, want aan de rest van het verkeer te zien waren we "al goed bezig"… Toch heeft BMW duidelijk een heel andere rijkarakteristiek in deze boxer gestopt. De acceleratie is niet meer vrijwel geheel en al lineair zoals dat vroeger het geval was maar verloopt nu progressief. Hoe meer toeren je de motor laat maken, hoe sterker en sterker hij wordt en nadrukkelijker de mouwen oprolt. Het lijkt wel alsof er een excentrisch gashendel gemonteerd is dat naarmate je meer gas geeft, sneller de inlaatschuiven openzet. Het typische vermogensverloop van een boxer is er bijna niet meer in te herkennen. Daartegenover staat dat de nieuwe karakteristiek ervoor zorgt dat de motor veel gemakkelijker te berijden is en de tijd die men nodig heeft om met de boxer vertrouwd te worden danig word ingekort. Met het oog op testritten door niet BMW-rijders een niet te onderschatten factor om potentiële kopers te kunnen overtuigen. Neen, gek zijn ze nooit geweest die Duitsers…
Poeslief in de lage toeren, krachtig in het middengebied en explosief in de hoge toeren, en dat terwijl die drie stadia naadloos in elkaar overlopen. Betere karaktertrekken voor een sportieve straatmotor kan je je maar nauwelijks indenken. Zo heb je meteen alles in huis om de veeleisende, steeds maar veranderende situaties op de openbare weg het hoofd te bieden. Het blok wordt daarbij bijgestaan door een rijwielgedeelte om U tegen te zeggen. Wendbaar als nooit tevoren, stijf als altijd, en van veersystemen voorzien die tot de beste ter wereld behoren. En dan hebben we het deze keer niet alleen over de voordelen van de BMW Paralever en Telelever maar ook over de Öhlins veerelementen waarmee deze motor zowel voor- als achteraan is uitgerust. Het veerelement dat de Telelever bedient is op veervoorspanning regelbaar en de Paralever achteraan wordt in bedwang gehouden door een volledig instelbaar exemplaar. De standaardafstellingen van beide Öhlins veerelementen zijn perfect gekozen voor een bestuurder van rijklaar pakweg 85 kilogram: de motor staat stabiel en sportief op zijn benen maar schenkt eveneens het nodige veercomfort. Als je het ons vraagt een must met de huidige staat van het wegdek hier ten lande in gedachten…
Alhoewel de R1200S zich heel gemakkelijk traag en braaf laat rijden heeft hij helemaal geen bezwaar tegen een stevig potje gassen. De grote twin heeft voor de sportieve rijders niet alleen 122 pk in huis maar ook een koppel en een eindsprint die er –zeer zwak uitgedrukt- beslist mag zijn. Gekoppeld aan de vliegensvlug te bedienen zesversnellingsbak, schudt de R1200S een beslist indrukwekkende acceleratie uit zijn mouw. Die gaat gepaard met een donkerbruine, diep uit zijn darmen rollende soundtrack waarvan je haren in je helm ten berge rijzen. De R1200S sportief? Je kan het maar beter geloven! Opschakelen gaat trouwens perfect zonder de koppeling te gebruiken, waardoor je het gevoel krijgt op een echte supersport te rijden. De verhoudingen van de bak passen voortreffelijk bij de stevige prestaties van het motorblok, zodat de naald van de toerenteller tussen twee opeenvolgende versnellingen maar nauwelijks enkele honderden eenheden valt. Een zestrapsraket met twee cilinders afkomstig uit Duitsland, wie had dat ook gedacht? Voeg daarbij de rotsvaste wegligging op zowat alle denkbare wegdekken en snelheden, de beresterke doch gemakkelijk te doseren voorrem –met uitschakelbaar ABS- en het ontbreken van elke duiknijging tijdens het remmen en je weet meteen dat dit een motor is waarmee je veel concurrenten de broek op de enkels kunt doen laten zakken. Zelfs al is de achterrem van de R1200S van het luie soort en weet hij maar amper een vertraging teweeg te brengen. De R1200S moest een rechtstreekse concurrent worden voor de sportieve, in Europa gebouwde motorfietsen maar dan wel met een grote hoeveelheid comfort overgoten. In die opdracht zijn de ontwerpers voor 100% geslaagd als je het ons vraagt. Want comfort vind je op de R1200S. Het zadel is ruim en goed gepolsterd, de zithouding blijft onder alle omstandigheden -dus ook bij lange ritten- heel aangenaam en de windbescherming die de stroomlijn biedt is zo goed als onverbeterbaar. Je voelt bij hoge snelheden wel een beetje rijwind maar je moet beslist geen stierennek hebben om je hoofd op je schouders te houden. Dat alles hebben we bij veel andere supersports al anders geweten…
De afwerking van de R1200S is typisch BMW. Alles zit daar waar je het verwacht en zonder meer kunt gebruiken en hier en daar is er zelfs verder gedacht dan je van een supersport ontwerp mag verwachten. Zo waren er op onze testmotor verwarmde handvaten gemonteerd en was er een stopcontact voorzien waarlangs je elektriciteit voor accessoires kunt aftappen. Vooral dat laatste is nog nooit vertoond op een echte supersport, maar handig is het zeker. De batterij van je GSM, fototoestel of filmcamera kunnen opladen onderweg is altijd handig, zelfs al ben je geen motorjournalist. Er is echter één groot gevaar aan het testrijden met de R1200S verbonden: de motor groeit onder het rijden steeds maar verder in je achting waardoor je hem slechts met moeite terug zult kunnen afstaan aan zijn eigenaar. Dat konden we aan den lijve ondervinden. Na een weekje testrijden hebben we letterlijk ons hoofd gebroken om een smoes te bedenken waardoor we langer met deze boxer konden rijden. Dat was jammer genoeg tevergeefs; we vonden geen aanvaardbaar excuus en de interesse van de collega's van de pers voor deze motor is zo groot dat hij maar nauwelijks stil kan staan. En we kunnen ze geen ongelijk geven…
Technische gegevens: Motor: Type: boxer twin, vier kleppen per cilinder, dubbele bovenliggende nokkenas Koeling: Lucht/olie Boring x slag: 101 x 73 millimeter. Cilinderinhoud: 1.170 cc. Compressieverhouding: 12,5:1 Voeding: elektronisch gestuurde brandstofinspuiting. Max. vermogen: 122 Pk @ 8.250 o.p.m. Max. koppel: 112 Nm @ 6.800 o.p.m. Koppeling: enkelvoudige droge koppeling, hydraulisch bediend Versnellingsbak: 6 verhoudingen. Eindoverbrenging: cardan Rijwielgedeelte: Frame: Driedelig frame met voorste en achterste gedeelte, en een dragend middenframe voor motor en versnellingsbak Voorvering: BMW Telelever, Öhlins veerelement, regelbaar op veervoorspanning. Achtervering: BMW Paralever, Öhlins veerelement, volledig instelbaar Remmen voor: dubbele zwevende remschijven 320 mm, vierzuigerremklauwen. Uitschakelbaar ABS. Achterrem: enkele 265 mm remschijf met tweezuigerremklauw. Banden: 120/70 ZR17, achter 180/55 ZR17 Maten en gewichten: Lengte: 2.151 mm. Breedte: 870 mm. Hoogte: 1.177 mm. Wielbasis: n.b. Grondspeling: n.b. Zithoogte: 830 mm. Tankinhoud: 17 liter. Drooggewicht: 190 Kg. Prijs: 13.300 euro. Exclusief ABS en verwarmde handvaten. Invoerder: www.bmw-motorrad.be