Buell XB12Ss 2008 testverslag
Toen de jongste versies van de luchtgekoelde Buell motoren werden gelanceerd was iedereen te spreken over hun wendbaarheid. Dat deze motoren echter heel compact uitgevoerd waren viel niet meteen bij iedereen in goede aarde. Heel wat testrijders -zij die vooraan hadden gestaan toen de afmetingen van de gestaltes werden uitgedeeld- vonden dat de fysieke maten van het rijwielgedeelte wat aan de krappe kant waren om aan hun eisen van zitcomfort te voldoen. Bij Buell heeft men die kritiek niet terzijde geschoven; men bracht de Lightning Long uit en doopte hem de XB12SsAls je de XB12Ss alleen ziet -en er dus geen andere Buell naast staat- dan krijg je niet meteen de indruk dat die groter is dan zijn kompanen. Toch zijn er belangrijke verschillen in afmetingen. Zo is de grondspeling van de XB12Ss groter, zijn de veerwegen langer, is de zadelhoogte groter en is de wielbasis maar liefst 44 millimeter langer. Ook zijn er verschillen in de balhoofdhoek, de vorkhoek en de naloop aangebracht, is de brandstoftank groter wat betreft capaciteit en weegt de Ss droog gewogen 2 kilogram zwaarder dan zijn compacter uitgevoerde spitsbroeder. Dat alles resulteert in een motor die beter geschikt is om comfortabel bereden te worden door personen met een grote lichaamslengte. Dat je daarvoor niet het postuur moet hebben van een professionele basketbalspeler of beroepsworstelaar ondervonden we tijdens onze testritten. Met een drooggewicht van 71 kilogram en een lengte van exact 170 centimeter pas je perfect op deze Buell terwijl die het desondanks in zich heeft ook indrukwekkender gestalten te kunnen vervoeren.
Met een zadelhoogte van 776 millimeter verwelkomt deze Buell gemakkelijk het gros van de motorrijders. De smalle bouw van het geheel en het laag en centraal geplaatste zwaartepunt zorgen voor een grote hanteerbaarheid die enkel een beetje gehypothekeerd wordt door een ietwat beperkte stuuruitslag. Door de veeleer korte afstand tussen het begin van de zadelpartij en het stuur zit je in een comfortabele positie om veel en nauwkeurige feedback van de gedragingen van de motor te kunnen ontvangen. Lange mensen kunnen probleemloos verder naar achter gaan zitten op het zadel; de vorm van de polstering laat dat probleemloos toe. Het stuur valt als vanzelf in de hand, terwijl de zithouding -als je niet oplet- meteen je brein op "streetfighter mode" heeft afgesteld.
Het oorspronkelijke handelsmerk van Buell, een luchtgekoeld tweecilinderblok in een sportief frame, is op de XB12Ss nog steeds van toepassing. De bekende twin heeft een cilinderinhoud van 1.203 cc, bovenliggende nokkenassen en tweekleps cilinderkoppen. Het lange slag motorblok (boring en slag zijn 88,9 x 96,82 millimeter) is goed voor 94 pk bij 6.800 toeren per minuut. Belangrijker bij dit type motorfiets is echter het koppel; deze Buell heeft 104 Newtonmeter in huis bij 5.500 toeren per minuut en staat in de wandelgangen bekend om zijn smeuïge vermogensafgifte. Een natte platenkoppeling en een vijfbak zorgen, in samenwerking met een secundaire wielaandrijving, door middel van een tandriem voor de transmissie.
Dat het grote tweecilinder motorblok via een gepatenteerd ophangingsysteem in het aluminium frame is vastgemaakt, voel je meteen als je de krachtbron start. Het blok kan tegenover het frame bewegen en geeft daardoor slechts een gedeelte van de geproduceerde trillingen aan het rijwielgedeelte af. Een goede zaak voor de bestuurder die anders ongewild een diepgaande massage te verwerken zou krijgen; dat er onder je gewerkt wordt is echter nog steeds heel goed voelbaar, maar het loopt allemaal niet zo'n vaart dat het storend werkt. Om de bak geruisloos in zijn laagste versnelling te kunnen zetten dient het blok eerst goed op temperatuur te zijn. De zaak starten en eerst dan je kledij fatsoeneren is meestal genoeg om de krachtbron en de versnellingsbak in de juiste stemming te krijgen; na een kwartiertje rijden schakelt de bak echter nog beter, als het gehele motorblok door en door opgewarmd is. De bedieningskracht die de koppeling vereist, is voor een dergelijke grote motor veeleer beperkt en het feit dat ze zeer goed doseerbaar blijkt is mooi meegenomen. De Ss mag dan wel groter en langer zijn dan zijn broertje; in de praktijk voelt de motor onder het rijden heel wendbaar aan. Door de drukte van de stad glippen, dartel bochtjes pikken "op den buiten" en keurig rechtdoor rijden op de snelweg; 't is hem allemaal om het even, hij doet het allemaal even gewillig. Met de veersystemen standaard afgesteld is er een gezonde dosis comfort aanwezig en stuurt de motor nagenoeg honderd procent neutraal. Het beetje onderstuur dat we merkten kan gemakkelijk door het fijn afstellen van de vering uitgevlakt worden, als dat überhaupt nodig is want iedere bestuurder heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur, gewicht en rijhouding…
Maar wat je rijstijl, je gewicht of zithouding ook mogen zijn; voor de werking van de achterrem kan je geen goed woord over hebben. Fysiek zijn de remcomponenten wel aanwezig maar gezien de onaanvaardbaar geringe remwerking die ze presteren zou je daar kunnen beginnen aan twijfelen. Je hebt een heel zware voet nodig om nog maar een spoor van vertraging te kunnen bewerkstelligen; het leek ons toe dat de achterrem er in de praktijk alleen voor zorgde dat het stoplicht aansloeg… Gelukkig heeft ook deze Buell de legendarische voorrem aan boord die we van het merk gewoon zijn: een enorme remschijf die aan de velg is vastgemaakt en gegrepen wordt door een zeszuiger remklauw. Remkracht zat, goed doseerbaar én betrouwbaar -zelfs onder keiharde omstandigheden- door het feit dat er standaard stalen remleidingen zijn gemonteerd. Niet te verwaarlozen is bovendien de motorrem, die mits oordeelkundig aangewend, voor heel wat remkracht op het achterwiel kan zorgen. Een twin met 94 pk en een drooggewicht van 181 kilogram wil beslist wel uit de startblokken schieten als dat nodig blijkt. De vermogensafgifte voelt -als je lekker aan het gas hangt- heel progressief aan en de naald van de toerenteller klimt dan ook met een respectabele snelheid naar de rode zone die bij 7.000 toeren begint. De motor pakt bovendien mooi op vanuit lage toeren en knalt graag door tussen de 5 en de 7.000 toeren maar daartussen –met name bij 4.500 toeren per minuut- zit er een probleemgebied. Hernemingen vanaf dat toerental die niet met een stevige ruk aan het gas gepaard gaan verlopen niet echt gelukkig; de motor lijkt te aarzelen of hij je wensen wel zou inwilligen en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Kordaat doortrekken of een andere versnelling kiezen is de oplossing voor dit probleem dat we graag door de fabrikant opgelost zouden zien. Dit hoort -ook al zijn de milieueisen nog zo streng- niet meer op een motor anno 2008! Waar we ook onze twijfels over hebben is het beperkte draagvermogen van deze Buell. Je mag hem volgens de technische gegevens maximum 169 kilogram op de rug laden en dat is echt wel niet veel…
Elke motor heeft zijn sterke en minder sterke eigenschappen. We hebben deze Buell leren kennen als een karaktermotor die -mits hij bereden wordt op de manier dat hij dat wil- voor heel veel rijplezier kan zorgen. Deze streetfighter van Amerikaanse origine zal door zijn prestaties niemand teleur stellen en wie zich aan de kleine minpuntjes stoort kan die gemakkelijk (laten) wegwerken. De brandstofinspuiting optimaal afstellen en de achterrem aan de praat krijgen kan echt geen probleem vormen voor een dealer die meer doet dan enkel motorolie verversen. Waar niets moet aan gedaan worden is aan de correcte afwerking van het geheel en aan de unieke uitstraling die deze Buell van huis uit meekrijgt. De in het ontwerp geïntegreerde valblokken zitten er standaard op en het dito stroomlijnkuipje zorgt voor een verrassend efficiënte bescherming tegen de rijwind. Rekening houdend met dat alles is de 10.695 euro die je voor de XB12Ss moet neertellen niet echt goedkoop te noemen maar wel een nog net aanvaardbare prijs.
Technische gegevens: Motor: Type: V-Twin, bovenliggende nokkenas, 2 klepskoppen Koeling: vloeistof/olie/lucht Boring x slag: 88,9 x 96,82 millimeter. Cilinderinhoud: 1203cc. Compressieverhouding: 10:1 Voeding: elektronisch gestuurde brandstofinspuiting. Max. vermogen: 94 Pk @ 6.800 o.p.m. Max. koppel: 104 Nm @ 5.500 o.p.m. Koppeling: natte meerplaatse koppeling. Versnellingsbak: 5 verhoudingen. Eindoverbrenging: tandriem. Rijwielgedeelte: Frame: Aluminum brugframe Voorvering: upside down Showa, 43 mm, volledig regelbaar Achtervering: Showa monoshock, volledig regelbaar Remmen voor: enkele remschijf 375 mm met zeszuiger remklauw Achterrem: enkele 240 mm remschijf met enkelzuiger remklauw Banden: voor 120/70 ZR 17; achter 180/55 ZR 17 Pirelli DiabloI Maten en gewichten: Lengte: 2.080 mm. Breedte: 755 mm. Hoogte: n.b. Wielbasis: 1.364 mm. Grondspeling: 140 mm. Zithoogte: 776 mm. Tankinhoud: 16,7 liter. Drooggewicht: 181 kg. Prijs: 10.695 euro (zwart) 11.095 euro (translucent) Invoerder: www.buell.be