Moveo nekbrace testverslag
Nekbraces, sinds enkele jaren zijn ze gemeengoed geworden bij offroadrijders. Ontwikkeld na enkele betreurenswaardig afgelopen ongevallen van piloten, onder andere bij rally's, is men zich in offroadmiddens maar al te bewust geworden van hun nut.Kwetsuren aan de nekwervels ten gevolge van overdadige rek of compressie kunnen nu eenmaal een mens zijn leven verwoesten of zelfs een onverbiddelijke doodsoorzaak zijn. Bovendien loopt men ook minder de kans een sleutelbeen of rib te breken als men een nekbrace draagt, omdat de onderkant van de helm niet meer in staat is om die bij een val te raken. En wie ooit zelfs nog maar een sleutelbeen heeft gebroken, weet dat zo een kwetsuur maar al te vaak serieus wordt onderschat. Dat niet enkel terreinrijders het risico lopen op letsels aan de nekwervels of sleutelbeen hoeft geen betoog. 't Is des te verwonderlijk dat het ontwikkelen van een nekbrace die gemakkelijk op de openbare weg kan gedragen worden, in combinatie met normale motorkledij, zo lang op zich heeft laten wachten. Maar misschien heeft dat wel met de langdurige en dure ontwikkeling van zo'n systeem te maken. Bij de ontwikkeling van de MoveoBrace is gebruik gemaakt van hoogtechnologische dummy's en testlabo's zoals onder andere bij crashtests in de auto-industrie worden gemaakt.
In de in dit artikel geïntegreerde filmbeelden zie je wat die dummy's allemaal te verduren kregen. Interessant is dat de vertraagde beelden niet zelden ook duidelijk aantonen aan welke krachten het menselijk lichaam zonder de MoveoBrace kan blootstaan als het mis gaat. En dat niet alleen bij motorrijden. Mountainbikers, downhill-fietsers, jetski-gebruikers, quadrijders, karters en nog heel wat andere sportlui zullen baat hebben met de aangeboden bescherming. Zijn de speciaal voor sportgebruik ontwikkelde nekbraces staaltjes van hoogtechnologisch kunnen, het merendeel van die nekbraces zijn door hun rigide constructie niet echt comfortabel om dragen. Bovendien bevinden de sluitingen waarmee de twee delen samengevoegd worden zich steevast op de flanken en zijn dus niet zo vanzelfsprekend te bedienen. Moveo Safety, een Spaans bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen en produceren van protectie voor motorrijders, heeft op die knelpunten echter afdoende oplossingen gevonden.
De MoveoBrace bestaat namelijk uit drie hoofdcomponenten. Er is een element dat vanaf de schouders achter de nek rust en er zijn twee elementen die vanaf dat deel naar voren op de borst samenkomen. Opmerkelijk is dat die drie elementen via soepel beweegbare verbindingen met elkaar verbonden zijn. De constructie zorgt voor meer soepelheid en bewegingsvrijheid bij de gebruiker, iets wat voor motorrijders heel belangrijk is. Eveneens een niet te verwaarlozen voordeel van deze constructie is dat de pasvorm heel gemakkelijk kan bijgeregeld worden. Door de lengte van de verbindingen bij te stellen kan de constructie aan virtueel elke lichaamsbouw worden aangepast. Men heeft vier instellingen voorzien, gaande van small tot extra large. Ook het dragen van de MoveoBrace in combinatie met verschillende kledingstukken wordt erdoor mogelijk, niet onbelangrijk voor diegenen die over zowel een typische winter- als zomergarderobe beschikken. Het bijregelen gebeurt snel; met het bijgeleverde zeskantsleuteltje enkele minuutjes in de weer om twee schroeven van plaats te veranderen, meer is er niet aan. De MoveoBrace bevestigen is een fluitje van een cent. De drie delen laten zich gemakkelijk om de nek leggen en de sluiting op de borst komt met een zachte klik tot stand. Om de MoveoBrace los te maken volstaat het om op de grote, rode knop te drukken die gemakkelijk bereikbaar en bedienbaar is. Bij een ongeval zal een hulpverlener nooit naar die drukknop moeten zoeken, want hij valt sterk op tegen de donkergrijze kleur van de verdere constructie.
Maar om de MoveoBrace te dragen dient er meer te gebeuren dan enkel de "kraag" ervan om te leggen. De fabrikant wijst er namelijk op dat die moet vastgezet worden en nooit zomaar los mag gedragen worden. Om de MoveoBrace vast te maken aan de piloot is er in de eerste plaats een gemakkelijk te bevestigen harnasje voorzien. Het laat zich via regelbare riempjes aan de MoveoBrace bevestigen en sluit vooraan op de borst middels een snelsluiting. Voor wie zich daar maar moeilijk een beeld kan van vormen kunnen we melden dat het geheel op dezelfde manier wordt aangetrokken als een rugzak.
Wie denkt dat het aansteken van dat harnasje bovenop motorkledij niet altijd een lachertje is in combinatie met dikke winterkledij moeten we gelijk geven. Maar niets of niemand is zo slim als een mens, de enige voorwaarde is dat die moet leven. We "monteerden" dus de MoveoBrace en zijn draagharnasje op de jas voor we die aanschoten en trokken daarna het geheel moeiteloos aan. Het sluiten van zowel de MoveoBrace als het harnasje ging daarna als vanzelf. Zie je geen heil in het dragen van het harnasje, dan geeft de handleiding van de MoveoBrace nog twee andere mogelijkheden aan. Men oppert de mogelijkheid om linten aan de jas te naaien, waardoor die met de MoveoBrace kan verbonden worden teneinde die op zijn plaats te houden. Een speciale velcro kit moet hetzelfde resultaat bieden. Voor wie handig is met naald en draad en een jas heeft waarvan de buitenlaag tegen dergelijke behandeling bestand is zeker geen slecht advies.
Wij hielden het tijdens onze testritten op het dragen van de MoveoBrace in combinatie met het harnasje. We reden daarbij zowel met een supersportmotor als met een naked bike om de MoveoBrace in combinatie met de twee specifieke zithoudingen uit te proberen. Opgemerkt dient te worden dat enkel integraal- , systeem- en full face crosshelmen in combinatie met de MoveoBrace gebruikt kunnen worden, wil men optimaal resultaat kunnen boeken. Het is het contact met de onderrand van de helmschaal met de MoveoBrace die het schadelijke te ver bewegen van de nek tegengaat. De 795 gram wegende MoveoBrace Dynamic (de Carbon uitvoering weegt 723 gram) ervaar je in de praktijk niet als een extra gewicht dat op je schouders rust. Door het feit dat het geheel netjes zijn gewicht over zowel de schouders als de borst en de rug verdeelt en geen puntbelastingen uitoefent, voel je nauwelijks dat je de brace omhebt. De bewegingsvrijheid van de torso, de armen, het hoofd en de nek worden volledig gevrijwaard, wat voor een vrij en comfortabel gevoel zorgt. Aerodynamisch is er ook geen negatieve invloed van de MoveoBrace te merken. Zelfs bij echt hoge snelheden voel je niet of nauwelijks dat je hem draagt. We hebben de MoveoBrace in combinatie met verschillende helmen getest en kwamen daarbij onveranderlijk tot de bovenstaande positieve resultaten. Gebrek aan draagcomfort of bewegingsvrijheid mag dus zeker niet als reden genoemd worden om geen MoveoBrace te dragen. Wat betreft de verkoopsprijs wel, die bedraagt voor de Dynamic-versie 289 euro terwijl de Carbon uitvoering voor de adviesprijs van 389 euro over de toonbank gaat. Als je bedenkt hoeveel je persoonlijke veiligheid er wel bij vaart, is de keuze niet meer dan voor de hand liggend. Goed om weten: • Meer informatie over de technische aspecten, de testopstellingen en de testresultaten vind je op de website http://www.moveosafety.com/ • De MoveoBrace Dynamic en Carbon worden door de Belgische motordealers verkocht en verdeeld door Fersie, het bedrijf dat tevens importeur is voor Lazer-helmen, Troy Lee Designs en Knox producten. • De MoveoBrace kan in combinatie met een rugprotector gedragen worden. Video: