OnRoute testverslag
Alle wegen leiden naar Rome, tenminste dat beweert men toch. Desondanks kan een moderne motorrijder het zich slechts uiterst zelden permitteren om kriskras en wars van welke planning dan ook over de wereld te rijden; laat staan dat hij altijd naar Rome wil. Daarom is het al sinds mensenheugenis gebruikelijk dat motorrijders, voor het rijden van lange tochten over onbekende wegen, vooraf hun huiswerk maken en met een zelfgemaakte routebeschrijving in hun tanktas de baan opgaan.
Maar de moderne tijden dringen zich op. Navigatiesystemen en computersoftware nemen de plaats in van het zoeken op de papieren landkaart en het noteren op een lijstje van plaatsnamen en wegennummers. Tenminste als men daarbij gebruik maakt van bepaalde GPS toestellen, want niet voor elk systeem kan je de computer inschakelen om routes uit te stippelen.
Daar is nu verandering in gekomen. Soft Solutions is importeur voor België geworden van Onroute software. Met het computerprogramma kan je routes maken die zowel bruikbaar zijn in Garmin als TomTom navigatiesystemen én kan je deze routes uitprinten om te gebruiken als roadbook. Mooi is dat bij deze laatste mogelijkheid ook het gebruik van een routerol mogelijk is gemaakt. Inderdaad, dit is het ei van Colombus… Het delen van routes is er poepsimpel door geworden en je laat niemand in de kou staan. Welke reislustige of organisator van een motorrit droomt daar niet van?
Met dromen alleen ben je er nog niet. Daarom regelden we een testexemplaar van de Onroute software bij de importeur en gingen zelf aan de slag om de mogelijkheden van deze software uit te proberen. De computer die je nodig hebt om de Onroute software te kunnen draaien moet beslist geen krachtpatser zijn. De minimum systeemvereisten zijn een Pentium 2 PC of een vergelijkbaar systeem waarop Windows 98, 2000, WinNT, WinME of WinXP is geïnstalleerd. Er moet minimum 128 Mb werkgeheugen aan boord zijn en er is een vrije ruimte van 9 Gb nodig op je harde schijf om de zaak te kunnen installeren. Natuurlijk moet er ook een DVD drive aanwezig zijn, anders kan je het schijfje waarop de software staat nergens in te stoppen…
Het aantal navigatiesystemen dat met de in Onroute software gemaakte routes kunnen werken is enorm. Voor TomTom is dat de TomTom Rider, de TomTom One, de TomTom Go 300, 500, 700, 510, 710, 910 en Navigator 5. Ook de Navigon MobileNavigator 5 kan gebruikt worden. De lijst van Garmin GPS systemen is zo mogelijk nog indrukwekkender. Hou je vast hier gaan we dan. De Quest; de Streetpilot 2610, 2620, 2650, 2660, 2720 en 2820; de Streetpilot III GPS; de eTrex Legend C, CX, Vista C, Cx, Summit, Legend, Venture en Vista; de GPSMap 60,60Cx, 60CSx, 76C, 76CSx, 276C, 76, 76S; de GPS76 en 72; de Foretex 101, 201 en de Geko 201 en 301. Pffffff… met innige deelneming voor zij die deze gehele lijst gelezen hebben; ook wij wisten niet dat er zoveel navigatiesystemen op de markt verkrijgbaar zijn…
Om de software te kunnen installeren wordt er aangeraden alle andere programma's –met uitzondering van je besturingsysteem natuurlijk- af te sluiten. Ook je antivirus software dien je tijdelijk uit te schakelen. Wanneer de installatieprocedure start blijkt dat je kan kiezen uit twee talen, zijnde Nederlands of Engels. De software controleert daarna meteen of je de ondersteunende besturingselementen op je computer hebt staan, als dat niet het geval is geeft het je de mogelijkheid die te installeren. Alles wat daarvoor nodig is staat op het schijfje, je moet dus nergens anders gaan zoeken om eraan te komen. Eenmaal dat is gebeurd moet je de computer heropstarten en kan het installeren van Onroute beginnen. Alles gebeurt heel netjes en is duidelijk uitgelegd via diverse installatieschermen. Na enkele minuten is de installatie volbracht en moet je terug je computer heropstarten voor je het programma kunt gaan gebruiken.
Het duurt eventjes voor het programma op je scherm staat maar eens dat gebeurd is kijk je naar een aantrekkelijk vormgegeven geheel. Aan de rechterkant van je scherm staat een kaart van Europa en omstreken, aan de linkerkant een formulier waarin je gegevens kunt inbrengen. Telkens je een plaats invoert controleert het programma of je schrijfwijze wel juist is. Bevestig je die keuze dan plaatst de software de ingevoerde gegevens meteen zichtbaar op de kaart. Mooi, gemakkelijk en overzichtelijk. Meer kan je je niet wensen. Maar toch is er meer. Zo kan je via punten invoegen, het vooropgestelde uur van aankomst of vertrek ingeven, je voorkeuren wat betreft de te berekenen route, en ook welke bijkomende informatie je in je routebeschrijving wenst op te nemen. Eenmaal alle gegevens ingebracht zijn zet je de software aan het werk en wordt de route razendsnel berekend. Het resultaat daarvan krijg je niet alleen op de kaart te zien; je krijgt meteen ook een roadbookachtige lijst voor ogen en de gegevens van je route. De tijd dat je onderweg zult zijn, het totaal aantal kilometers dat de route lang is en ook het aantal liter brandstof dat je zal verbruiken en de kostprijs daarvan. Via een submenu kan je namelijk de prijs van de brandstof opgeven en het gemiddelde verbruik van je motor op diverse wegen. Verdomd handig! Ben je meer een muisman (of vrouw) dan kan je ook een route plannen door de waypoints aan te klikken op de kaart die je in je route wilt opnemen. Om in detail te werken is deze manier een tijdrovende zaak maar de mogelijkheid bestaat.
Ook zeer interessant is dat je de voor jou interessante punten langs je route kunt selecteren en dat die automatisch opgenomen worden in je beschrijving. Bovendien kan je ook je eigen interessepunten ingeven én kan je, indien je computer met het internet verbonden is, de verkeersinformatie integreren. Inderdaad, het einde van de mogelijkheden lijkt nauwelijks in zicht wat routesoftware betreft! Voeg daarbij dat er voor de mensen zonder inspiratie onder ons 800 kant en klare routes reeds in het programma zijn opgenomen en je beseft dat deze software op je computer staan hebben een echte luxe is. Zelfs over de topografische omstandigheden langs en op je route krijg je een pak informatie. Je kan een diagram met de hoogteverschillen op je route oproepen én je ziet waar er zich stedelijke gebieden, landbouwgronden en bossen bevinden. Werkelijk geniaal! Door op de icoontjes aan de rechterkant van de kaart te klikken maak je bovendien de punten zichtbaar die je wilt zien. Benzinepompen, bezienswaardigheden, parkings en noem maar op; er is een overvloed aan gegevens die je op die manier kunt oproepen of uit het zicht laten verdwijnen.
Eenmaal je route gemaakt is kan je ze natuurlijk opslaan. Dat kan in verschillende formaten zodat de gegevens niet alleen leesbaar zijn voor de hierboven vernoemde apparaten maar ook voor Palm pc's en dergelijke. Je kan je stukje huisvlijt ook meteen doormailen naar andere gebruikers, in het programma is een mailsysteem opgenomen. Ook het nadien bewerken van het bestand in MapSource, de standaard software van Garmin, is mogelijk.
Het knapste grapje dat de Onroute software aanbiedt is echter ongetwijfeld dat je je gemaakte route virtueel kunt beleven in Google Earth. Je route wordt dan over het satellietbeeld gelegd en je kan naar hartelust in- en uitzoomen en de kaart verplaatsen. De gegevens van je route worden daarbij perfect op het satellietbeeld geprojecteerd. Indien je wil kan je zelfs over de route vliegen! Zo kom je meteen haarfijn te weten welk landschap je op je reis zult doorkruisen. Neen, de techniek staat voor niets; soms zou je er zelfs schrik van krijgen…
De prijs van al dat moois zal geen belemmering vormen voor het succes ervan. Als eindverbruiker betaal je slechts 150 euro voor dit pakket. Voor service en support kan je natuurlijk terecht bij de importeur en bij zijn dealers maar via de website van www.onroute.nl en www.gpsforum.nl kom je natuurlijk ook van alles en nog wat op het spoor.