Secma Fun 340 2007 testverslag
Een mens moet alles eens proberen in zijn leven. Toen we de kans kregen om met de spiksplinternieuwe Secma Fun Buggy 340 proef te rijden zegden we dan ook geen neen. Wie weet welke nieuwe wereld we daarbij zouden kunnen ontdekken…De Secma Fun Buggy 340 heeft zijn naam niet gestolen. Deze onvervalste off-road buggy ziet er heel apart en vrolijk uit. Vier stevig geprofileerde banden, een knaloranje koetswerk, een stevige rolkooi, twee kuipzeteltjes en een klein sportief stuurtje geven hem net dat wat je van een off-road speelkameraad verwacht. Voeg daarbij de kleine ronde koplampjes en ook dit "wezen" krijgt een gezicht en komt spontaan tot leven. Onderhuids is er natuurlijk ook één en ander te ontdekken. Het Lombardini motorblok is een ééncilinder viertakt met een cilinderinhoud van 340 cc. De geforceerde luchtkoeling zorgt ervoor dat de motor het hoofd koel houdt. De krachtbron, die goed is voor een maximum vermogen van 7,7 kilowatt, drijft een automatische versnellingsbak aan die op zijn beurt via een cardanas en een differentieel de achterwielen aandrijft. De ophanging van de wielen is onafhankelijk; een set schijfremmen vooraan en trommelremmen achter moeten de 217 kilogram lichte buggy tot staan brengen als je daarom vraagt. Eén van de troeven die de Secma Fun Buggy 340 heeft is dat hij gehomologeerd is voor het gebruik op de openbare weg. Daardoor ben je niet aan welk terrein dan ook gebonden en kan je hem overal en altijd inzetten. Enkel de snelwegen zijn voor hem verboden terrein en dat is maar normaal ook; met een dergelijk voertuig heb je niets te zoeken op die troosteloze, pijlrechte, kilometerslange asfaltstroken. De kleine wegen, al dan niet verhard, zijn natuurlijk het biotoop van deze guitige rakker. Een tripje door de stad kan je er vanzelfsprekend ook mee maken en dat lieten we ons geen twee keer zeggen.
Wat een lol hebben we beleefd toen we de knaloranje Secma Fun door de stad stuurden. Men keek ons na alsof we net van Mars kwamen! We konden de omstanders natuurlijk geen ongelijk geven dat ze zich over ons voertuig vragen stelden. Deze buggy was namelijk op het moment dat we hem testten nog maar net in België gearriveerd, dus zelfs de ingewijden in de buggywereld konden niet raden met welk een exclusieve bolide we op de baan waren. Gezeten in de verrassend comfortabele kuipzeteltjes zou ons dat echter worst wezen. Met het kleine stuurtje een korte beweging maken bleek voldoende om vlot en moeiteloos de hoek om te komen. Op welk wegdek dat gebeurde maakte helemaal niets uit. De lange veerwegen en de vrije hoogte van maar liefst 230 millimeter zorgden ervoor dat we ten allen tijde de zaak onder controle hielden. Het lage zwaartepunt zorgde bovendien dat de vier wielen steeds in contact bleven met het wegdek en dat maakte dat we alras snel en gezwind door de bochten gierden. De motor mag dan wel een bescheiden vermogen hebben van 7,7 kw, in de praktijk is de Secma Fun Buggy 340 een snelle rakker als het op sprintjes trekken aan komt. Het blok is beslist niet lui en de automatische versnellingsbak doet uitstekend zijn werk. In het stadsverkeer kom je dan ook geen power te kort, integendeel zelfs; indien je dat wilt schiet je als een oranje bliksem van het ene stoplicht naar het andere. De remmen zijn tegen dit sportief gebruik goed opgewassen en eventjes een rubberspoortje trekken met de brede banden is in een wip geklaard.
Een all-road buggy is niet echt gemaakt voor het stadsleven, ook al past de Secma Fun Buggy 340 zich wonderwel aan aan de gegeven omstandigheden. Naar ons gevoel zouden zijn capaciteiten echter veel beter aan het licht komen op kleine, schier verlaten weggetjes, op onverharde baantjes, in rul zand, in diepe modderpoelen en… nu ja, alles waar je van droomt bij het off road rijden onder de wielen te krijgen. De stad lieten we dan ook snel voor wat hij was; de boerenbuiten lonkte ons toe en wij… wel, we konden aan de lokroep van het platteland ook deze keer niet weerstaan. Kleine secundaire baantjes; de Secma Fun Buggy 340 voelt er zich meteen op zijn gemak. Met een topsnelheid van om en bij de 80 kilometer per uur op de teller mag je er bijna overal plankgas mee rijden zonder dat ome agent je om de haverklap op de bon gooit. Door de relatief lage zit lijkt die 80 kilometer per uur trouwens niet echt een slakkengangetje waardoor je heel wat lol beleeft aan het rijden met deze buggy. De veiligheidsgordels om, de haren in de wind, de zon op je bast voelen schijnen… 't kan en 't mag allemaal met deze buggy, zelfs van Vadertje Staat. Wij hielden echter maar wijselijk onze helm en onze motorkledij aan. 't Was namelijk nogal fris tijdens onze testritten en op een stoere kar als deze buggy zit natuurlijk geen verwarming…
Betonbaantjes, kinderkopjes, oververmoeid en op stervensna dood asfalt… rij je met de Secma Fun Buggy 340 dan zie je ze wel, maar je hebt er geen last van. De schokdempers filteren gehoorzaam de grootste klappen uit en zorgen ervoor dat je al bij al comfortabel zit in deze anders wel Spartaans lijkende buggy. Bochtjes pikken is deze rakker op het lijf geschreven en moeiteloos hou je hem op de baan, ook al blijft het gas wijd open staan en lopen de bochtensnelheden hoog op. Het enige waar je rekening moet mee houden is dat de zware off road banden op topsnelheid voor een lichte onstabiliteit van het geheel kunnen zorgen. Niets om je zorgen over te maken trouwens, je moet er alleen een beetje aan wennen… Was dat een boswegel die we net passeerden? Fluks gingen we op de rem staan, gooiden de automatische versnellingsbak in achteruit en reden een eindje terug. Yep! We hadden het goed gezien… 't was inderdaad een weg die kronkelend door de bossen liep en die in meer zomerse dagen wellicht een zandbaan was. Nu, in het voorjaar, lag het er echter vol met heerlijke, zachte, vettige modder, enorme plassen waarvan we de diepte enkel maar konden raden en karrensporen om U tegen te zeggen. We konden ons geluk niet op, want dit was toch de gedroomde plaats om de off-road capaciteiten van de Fun Buggy aan de tand te voelen?! Geen plakkaat met "Verboden toegang" in velden of wegen te zien, ook geen wandelaars die we konden storen. Gezien de frisse temperaturen lagen er waarschijnlijk ook geen milieuactivisten in een hinderlaag klaar om alles en iedereen die zich gemotoriseerd op deze gedroomde off road wegel dorst te wagen aan te klagen. "Bonzaï!!!"… euh, sorry, "Banzaï!!!", schalde het door ons hoofd en we stoven de wildernis in. Als een jonge leeuw wierp de Fun Buggy zich naar voor en boorde zich met zijn brede banden een weg door het glibberige slijk. De diepe voren die in de weg gekerfd waren door tractoren en andere terreinvoertuigen gingen we opzettelijk niet uit de weg, maar die bleken de Fun Buggy helemaal niet te storen. De best wel grote vrije hoogte maakte dat we nergens vast kwamen te zitten en ons onvermoeid een weg konden banden naar de grote plassen en modderpoelen die ons als een magneet aan leken te trekken.
"Als dat maar goed gaat", hoorden we onszelf denken. Tenslotte reden we hier zowat aan het eind van de wereld en was er in de wijde omtrek geen ziel te bespeuren, laat staan een tractor om ons in geval van nood terug vlot te trekken. Met een zucht van verlangen en het geluid dat een kleine tsunami pleegt te vergezellen doken we samen met de Fun Buggy de eerste modderpoel in. Het gas hielden we wijselijk minstens half open en toen we van onze eerste emoties bekomen waren, kwamen we tot de ontdekking dat de buggy moeiteloos naar de overzijde was gereden en terug stevig met zijn vier wielen op het droge stond. Aanmoedigd door dit succes twijfelden we geen moment en zetten onze tocht door modderland verder. Geen plas vonden we te nat, laat staan te diep, om ons tegen te kunnen houden. Van modderbaden hadden we gehoord dat ze heilzaam waren en aangezien we die bij deze gratis en voor niets aangeboden kregen waren we dus ook daar niet vies van. Waarom zouden we ook? Door de goed gevormde carrosserie van de Secma bleven we zo goed als droog, ook al spatte de drek en het modderige water om ons op dat het een lieve lust was…
Aan alles komt een eind, dus ook aan ons modderavontuur met de Secma Fun Buggy 340. Met terug verharde banen onder de wielen ging het huiswaarts waar de buggy een welverdiende beurt kreeg met de hogedrukreiniger. Wat later stond hij ons als nieuw aan te staren, als wilde hij meer, véél meer avonturen met ons beleven. Dat hij tot meer in staat was had de importeur ons trouwens voorafgaand aan de testrit bewezen. Steile hellingen had hij met de Secma Fun Buggy moeiteloos genomen, terwijl we naast hem gezeten schietgebedjes prevelden om toch maar, als het even kon, behouden terug thuis te mogen komen. Fun, fun, fun, dat beleef je met deze buggy onder (bijna) alle omstandigheden. Toegegeven, met wat meer power aan boord zou hij nog veel leuker rijden op snellere wegen, maar voor de rest laat hij niets te wensen over. Licht genoeg is hij bovendien om gemakkelijk getransporteerd te kunnen worden naar daar waar je hem hebben wilt als de verbindingsritten te lang zijn. Naar de Ardennen bijvoorbeeld, welk weer het daar is maakt helemaal niets uit. Zelfs diepe sneeuw moet deze knappe rakker moeiteloos aankunnen. Ja, deze gedachte houden we nog even vast; van zodra er terug een dikke witte deken over de Ardeense heuvels ligt gaan we aankloppen bij de importeur met de vraag of we zijn alleskunner nog eventjes mogen lenen… Meer info over de Secma Fun Buggyu 340? Bekijk de website van de importeur op http://www.secma-fun.be/